Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dovolená na řeckých ostrovech? Letos…?!

Včera jsem zaznamenal na Novinkách.cz článek o potížích s imigranty ze Sýrie a Afghánistánu na řeckém ostrově Kos…

 

Bohužel jsem jedním z lidí, kteří se v létě do této destinace chystali. Píšu – „chystali“, protože už se nechystám. Jak se v článku můžete dočíst, ostrov paralyzují tisíce uprchlíků, kteří bivakují přímo na plážích, kde díky jejich hygienickým nenávykům dochází k nepříliš pěkným situacím. Okupují i ulice měst, náměstí a okolí hotelů.Turisté jsou prý v šoku, jak se během posledních měsíců tento krásný ostrov změnil k nepoznání.

Taková je realita, se kterou se tvrdě srážejí jak místní obyvatelé, tak i návštěvníci z ostatních zemí Evropy, kteří po roce práce hodlají na místě trávit svou vytouženou dovolenou a utratit něco peněz, které samotné Řecko nyní potřebuje jako sůl.

Abych se přiznal, a jak už jsem předeslal v úvodu, jde o důvod, proč už se mi tam jet nechce. Já vím, někdo může namítnout, že já tady řeším pitomou dovolenou, kdežto tam ti uprchlíci řeší celou svou budoucnost, ale já budu klidně sobec a odpovím – ano, řeším svou dovolenou. Jenže v nastalé situaci řeším hlavně bezpečnostní rizika, která se na Kosu radikálně změnila k horšímu. Opravdu mám zapotřebí čekat, až do nějaké taverny, nebo hotelu vlítne několik stovek hladových a frustrovaných utečenců, nebo až bouchnou saze v horkokrevných Řecích?

Co mohu čekat, až se nalokám vody z moře, kde o pár metrů dál bude vegetit, kálet do moře a prát své špinavé prádlo skupina utečenců s nejasnou minulostí a bez jakéhokoliv očkování, takže se od nich mohu nakazit všemi možnými chorobami, v Evropě už takřka vymýcenými…?

Mám zapotřebí hlídat svou dceru a ženu na každém kroku, nemoci ani v horké řecké noci v hotelovém apartmánu otevřít okno, ze strachu, aby nám tam během spánku nevlezl nějaký ten Afghánec?

Říkám si, že jezdím přeci na dovolenou, abych si odpočinul od starostí, proč bych tedy měl jet někam, kde to vypadá jako na smetišti, mezi nebezpečnými bezdomovci?

Jak jsem zjistil od zástupce nejmenované cestovní kanceláře, který se neoficiálně vyjádřil k danému problému v tom smyslu, že letos to bude vypadat podobně na většině řeckých ostrovů.

Oficiální názor mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR, Jana Papeže, zní ale trochu jinak -„Na všech turisticky oblíbených řeckých ostrovech je situace klidná. Výskyt pár desítek uprchlíků je permanentní jev posledních let a ani letos jejich počet nijak nevybočuje při srovnání s předchozími lety. Aktuálně obsadilo pár desítek uprchlíků opuštěný hotel v Lambi na ostrově Kos, ve kterém přebývají. Jde o ojedinělý případ a tento hotel je mimo turistické oblasti. Klienti s ním tak prakticky nepřicházejí nijak do kontaktu“.

 

No, aniž bych se chtěl s panem Papežem přít, mám pocit, že LETOS je situace okolo uprchlíků všude v Evropě o dost jiná, než v letech minulých. Jeho tvrzení, že jde o „pár desítek uprchlíků“ považuju za nesmyslné bagatelizování situace. Je mi jasné, kolik by naše cestovky prodělaly, kdyby jejich klienti začali odříkávat zájezdy do Řecka, ale podle mého názoru je to jen otázka několika málo týdnů, a přesně k tomu dojde.

Trochu mě zaráží, že jsem o celé věci četl jen ten jeden článek, přestože na řecké ostrovy z naší vlasti ročně míří desetitisíce turistů. Pokud jsou informace v článku na Novinkách.cz pravdivé, naprosto kolidují s (předstíraným) klidem ACK ČR. Mám za to, že klienti našich cestovních kanceláří by si zasloužili přesné a hlavně pravdivé informace o situaci. Pokud cestovky klienty na Kos a další ostrovy vyvezou, a ti se tam pak proti své vůli stanou aktéry toho nešťastného dramatu s názvem „islámské stěhování národů“, bude to mít jen jeden pozitivní dopad. Drtivá většina našich občanů si (konečně) uvědomí, jaké nebezpečí nám po přidělení muslimských uprchlíků ze strany EU v budoucnu hrozí.

Když si k těmto problémům s utečenci přičtu celkovou situaci okolo Řecka, kdy je jen otázkou opět týdnů, kdy se ten domeček z karet totálně hospodářsky sesype, vychází mně z toho stran trávení dovolené pěkný malér…

Včera jsem četl ještě jeden zajímavý názor týkající se uprchlíků z afrických a asijských zemí. Málokdo si možná uvědomuje, jak veliké finanční částky ti běženci za svou cestu do Evropy platí. Jedná se mnohdy o částky v řádech desetitisíců dolarů. Takovou částku nějaký chudák s dekou přes rameno jen tak dohromady nedá, odkud tedy ty peníze má…?

V názoru, který chci citovat, jde o to, že Islámský stát na své dobyvačné pouti uloupil miliardy dolarů z různých bank jak v Iráku, tak v Sýrii. Co když ty peníze na dopravu běženců jdou právě z těchto zdrojů? Co když se vlastně oklikou vrátí zpět k Islámskému státu, který klidně může provozovat i veškeré logistické operace potřebné na přesun uprchlíků do Evropy, kteří je onomu logistickému zázemí za svou přepravu následně zaplatí…? Jen za to, že budou dračími vejci nasazenými do všech evropských zemí, kde budou čekat na to, až přijde čas vzít si od svých hostitelů vše, co bude třeba…?

Pro někoho možná trochu divoká hypotéza, ale pro mě osobně v ní trochu logiky nalézt lze…

No nic, abych to uzavřel, alespoň stran řeckých ostrovů  – jsem opravdu zvědavý na postup a vyjádření alespoň těch největších cestovek v naší zemi k danému problému, a také na situaci v cestovkách v okolních zemích.

Buď se mé obavy potvrdí, nebo budou vyvráceny. Ani nevíte, jak bych byl rád, kdyby nastalo to druhé…

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 29.5.2015 14:04 | karma článku: 39,17 | přečteno: 3355x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

Papež František už asi dlí na nebesích…

Jedině tak by se dalo vysvětlit jeho prohlášení stran smrti ruské morální zločinkyně Duginové. Jedině nebeské odtržení od pozemské reality by totiž mohlo v tomto ohledu Svatého Otce omluvit...

24.8.2022 v 12:30 | Karma: 43,17 | Přečteno: 6983x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Vyhláška o teple na dvě věci, ale co, stát má splněno…

Opravdu mi to připadá stejně, jak se lidově říká, jako „u blbejch na dvorečku“. Stát přišel s vyhláškou, kterou vlastně nelze dodržovat, ale bude ji vymáhat...

12.8.2022 v 10:20 | Karma: 46,52 | Přečteno: 8907x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

A co když si nic lepšího než výbuchy na Krymu Putin nemohl přát…?

Rusákovi na Ukrajině teče do bot. Ne že by vyloženě prohrával, dochází mu však pomalu ale jistě dech. V takovém případě se může stát zničení vojenské základny na Krymu pro Putina požehnáním...

11.8.2022 v 11:19 | Karma: 38,43 | Přečteno: 8347x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Babiš vidí v odpůrcích nacisty a fašisty. Kde já to už slyšel? Aha, z úst Putina a spol…

Tentokrát to pan Babiš opravdu přehnal. Nazvat odpůrce jeho politiky a persony nacisty a fašisty, navíc ještě s tím, že jde jistě o voliče současných vládních stran, to už je fakt silné kafe...

5.8.2022 v 13:28 | Karma: 44,54 | Přečteno: 5337x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Běžní Rusové nejsou naprogramovaní k tomu, aby se dokázali podívat pravdě do očí…

Pro ně bohužel. Tlakový hrnec trpělivosti obyčejných Rusů snese mnohem více tlaku, než to mají jiné národy, a trvá to už drahně let...

5.8.2022 v 11:15 | Karma: 27,66 | Přečteno: 738x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám