Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale stejně se mi líbí, jak se pan Kroupa po shlédnutí čtvrtého dílu Toulek dokáže bít za národní zájmy. Jen jeho nelítostná kritika cechů je ochuzena o informaci, že právě díky cechům mohli řemesla provozovat jen odborníci. Třeba když jsem si přečetl, co všechno musel umět a předvést adept na člena cechu krejčovského, tak se mi podlomila kolena...

0 0
možnosti
Foto

Příčinou upadání Evropy je přílišná rovnost, nedostatek soutěživosti a nízké společenské postavení podnikatelské a živnostenské vrstvy a naopak příliš nákladný a nevýkonný státní aparát a státní školství.

2 0
možnosti
Foto

A jak to teprve vypadalo na východ od nás!

1 0
možnosti
Foto

"Milovníci cyklostezek"... pan Kroupa s mistrným sarkazmem tepe zlo v podobě dotací, neboť k čemu utrácet peníze na cyklisty. Že se z dotací opravily kilometry železnic, vybodovala protipovodňová zařízení nebo vystavěly čističky pro obce je věc zcela podružná a nehodna pozornosti velkého myslitele.

3 0
možnosti
PB

Nesouhlasím s tebou, že západní země získaly po třicetileté válce až do sametu oproti nám ohromný průmyslový a společenský náskok. A popravdě netuším, z čeho jsi to vyčetl. Naopak české a moravské země byly v 19. průmyslovou baštou ve které rádi investovali i ti nejbohatší (např. Rothschildové).

Není pravdou, že by na západ od nás byla šlechta průmyslově pokrokovější, zatímco u nás feudálně zaostalá. Např. takový Lomikar (ano ten, který se 30 let soudil s Chody) byl jedním z nejaktivnějších zakladatelů manufaktur a přívrženec průmyslového pokroku.

A nakonec se mi zdá, že z naší země děláš zbytečně zaostalou rozvojovou zemi plnou nevolnictví a středověkých manýrů v době, kdy v okolních státech už jezdily první auta, tramvaje a byl vynalezen telefon (to byla nadsázka). Tak to asi nebylo, že? Nevolnictví, či jiné formy podřízenosti fungovaly i jinde, stejně tak jako cechy. Robota potom byla forma naturální daně z půdy a týkala se sedláků a gruntovníků.

2 0
možnosti
Foto

Máš v tom hokej, já píšu o druhé polovině 17. století (po skončení třicetileté války...), případně o začátku století 18. Ty podle všeho o 19. století... A kde jsem čerpal píšu v PS na konci článku.

0 1
možnosti
IS

Je to jednoduché. EU provozuje jednu z forem socialismu. Z Agendy 2000 zbyly trosky. Biopaliva? Tragédie. Multikulturslismus? Chiméra. Zelený úděl? Totální devastace ekonomiky. Toho Marxe financovaného Čínou si tam instalovali oprávněně. Čest.

3 0
možnosti
MP

Dotace na 1 hektar zemědělské půdy jsou u nás i ve státech EU na západ od nás stejné. 250 Eur.

0 0
možnosti
Foto

Tak proč si musím kupovat italské, nebo francouzské brambory, nebo španělská rajčata, když obojí se pěstuje i u nás...? Proč nemohou naši zemědělci svými cenami, bez kterých by nepřežili, konkurovat těm z výše jmenovaných států...?

0 0
možnosti
JB

J92a15n 30B10u78r42d37a

6. 10. 2020 16:16

To si takto Polsku vyrábíte šperky a rozhodnete se je vyvážet do Litvy, protože svoboda podnikání je bezva. V Litvě vám napaří pokutu, protože je máte puncované polským systémem, kterému Litevci nerozumí. Když se ohradíte, že to vedle toho ještě máte uvedené v litevském systému, je vám řečeno, že to nic neřeší, protože to litevské puncování musí být prováděno autorizovaným litevským puncovním úřadem. Proč, když ten údaj stejně máte, a když to už prověřoval polský puncovní úřad, to vám nikdo neřekne.

Nebo si takto dovážíte pasterované mléko do Británie. Británie si vymyslí, že pasterované mléko se musí balit v certifikovaných mlékárnách na území Británie. Že to fakticky znamená, že svoje pasterované mléko do Británie dovážet vlastně nemůžete, protože jeho balení znamená kontakt mléka se vzduchem a nutnost opětovné pasterizace, nikoho nezajímá. Potom se navíc podíváte do závodu vedle a vidíte, že pasterovaná zmrzlina nebo ochucené mléko se takto balit nemusí.

Anebo se svět úplně zbláznil, vy dovážíte potraviny do ČR a ve zprávách zjistíte, že tam někdo přemýšlí o povinnosti prodejců prodávat určité procento domácích výrobků, což samozřejmě výrazně zasáhne odběr vašich výrobků a nesmyslně zvýhodní české výrobce.

EU nedeklaruje, že míří k absolutně neregulovanému trhu (a společná zemědělská politika má za cíl víc než jenom maximalizovat výnosy ze zemědělství - třeba aby v některých zemích zemědělství vůbec existovalo), nicméně nebezpečí pro trh, volný pohyb a zdravé konkurenční prostředí představují především národní státy samy.

0 0
možnosti
Foto

EU nedotuje zeleninu a ovoce. Dotace do výsledných produktů postihuje, zakazuje

1 2
možnosti
ZB

...ale jsou dotováni zemědělci a to v některých zemích výrazně více než v jiných. To jim umožňuje prodávat pod cenou.

4 0
možnosti
PK

Je to tak jak píšete.Evropská unie ve své současné podobě a způsobu fungování

silně upadá v mezinárodní konkurenci a její vedení včetně paní Jourové mají zájem jen o sebe a svoje výhody a ačkoliv je nikdo nevolil ( někteří jsou tam očividně odloženi pro neschopnost ,jako předsedkyně EK), pasují se na odborníky ve všem.

8 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám