Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AF

Divoká teorie a nejspíše skutečně pouze teorie.

 

Pane Kroupo, už jste zkusil někoho uspat tak, aby upadl do bezvědomí okamžitě a nestači ani pronést "jé - to je mi nějak šoufl, divně, špatně". Pokud vím, že do osudného "you have control" se kapitán s co-pilotem zcela normálně bavili.

0 0
možnosti
FS

Jde to. Stačí píchnout do žíly pár miligramů midazolamu. Ale nevím, jestli by si to kopilot nechal. :-)

0 0
možnosti
Foto

Správná připomínka.

Měli by prošetřit i situaci hlavního pilota, zda k tomu neměl motiv on.

0 0
možnosti
JR

J98a44r81a 32R40a87n11k

27. 3. 2015 3:58

Snad uz to neni nutne, "black boxes"  promluvily:-(

0 0
možnosti
PK

P82e16t33r 86K42l30o56c

26. 3. 2015 20:51

Sice s Vámi souhlasím, že ten závěr o sebevraždě kopilota je extrémě ukvapený, ale nabízet místo něj komplikovanou a jednoduše vyvrátitelnou hypotézu není o moc lepší. Vzhledem k tomu, že není k dispozici přepis CVR, stojí to vyvrácení do značné míry na předpokladu, že vyšetřovatelé ví, co dělají.

Několik bodů, které tuto hypotézu dělají značně nepravděpodobnou:

1) CVR zaznamenává i zvuky v kabině. Přepnutí autopilote je pravděpodobně s nějakým zvukem spojeno, takže lze ze záznamu určit, kdy k němu došlo.

2) Podle instruktážního videa zamknutí dveří vypne na pět minut alarm a je to indikováno i na panelu pro zadávání kódu. V takovém případě je zbytečné zadávat kód.

3) Kapitán by v takovémto případě vůbec neměl důvod hrát nějaké divadýlko. Stačilo by mu zamknout se na záchodě a vydržet tam do nárazu.

4) Půjčení si mobilu určitě není obvyklá procedůra a skoro určitě ho nenapadla.

0 0
možnosti
JK

Právě že zaráží ta extrémní rychlost jasné identifikace viníka. Letečtí inspektoři bývají dost opatrní. Berte v úvahu, že pouhé dva dny po tragédii, aniž by se blíže zaměřili na osobu kopilota. Vždyť i ten jeho dům začala policie prohledávat až po oznámení... za účasti TV štábů. Potřebují nejprve projet počítače, zdravotní zprávy, vyslechnout rodinu a známé, atd. Bez toho by neměli takový jednoznačný závěr vypustit. Takový čin jedinec nespáchá zkratově, ale plánovitě, pod vlivem nějakých událostí. Jak říkal jeden z jeho sousedů v reportáži - nikdy tomu neuvěřím, než uslyším stoprocentní důkazy.

1 0
možnosti
Foto

:-) Vaše "co kdyby" úvahy vždycky patřily k tomu veselejšímu z vašeho repertoiru. Nejraději vzpomínám na ty o přiotráveném bezdomovci, co ho našli na zastávce na Jarově a podle vašeho důmění se jej MOHL někdo pokusit zamordovat tak, že mu v zavřené garáži tůroval motor a pak ho vysadil na stanici tramvaje... Jasně, kapitán MOHL všechno provést tak, jak tvrdíte, ale proč by to proboha dělal, když by mu bylo jasné, že bude taky nebožtík? Nemusel hrát divadlo, mohl druhého pilota prostě otrávit a pak to naprat do skály sám.

Jak víte, Vladimíre, pracuji jako dispečer letového provozu, a když tak koukám z okna naší řídící věže, říkám si - ano, ve vzduchu jsou tuny kvalitního materiálu a vyspělé technologie, ale otěže drží v rukou stále jen člověk. Jemný, křehký a často velmi neprůhledný. A ve hře nejsou jen kola a páky, ale i potlačený hněv, nevyslyšená vášeň, zlomená srdce, ztracené duše...

Myslete na to, až se bude dívat na oblohu a mávat těm vzdáleným blyštivý tečkám se stříbrnými ohony ve dne nebo tajemným zábleskům světel na obloze noční.

5 0
možnosti
Foto

Už jsem to naznačil - co když kapitán chtěl, aby jeho pozůstalí dostali jeho pojistku, a jeho vina tak padla na kopilota...?

0 0
možnosti
BT

ale no tak pane Kroupa neblázněte, je sice možné vymyslet konspiračku na cokoliv ale tohle přece jen trochu moc;-D

2 0
možnosti
Foto

Trochu moc je podle mě obvinění kopilota aniž mají druhou skříňku, aniž vědí cokoliv o jeho případných motivech, atd atd. Je tolik "ale", že mi to prostě celé nesedí.

3 0
možnosti
Foto

J58a40n 48P95e48c33h55a

26. 3. 2015 17:59

To, co píšete, je samozřejmě hypoteticky možné, ale postrádá to logiku. Proč by to ten kapitán dělal takhle komplikovaně? Pokud by hypoteticky nějak omráčil nebo uspal kopilota, mohl sebevražedný sestup řídit z kabiny sám. Nebo myslíte, že mu záleželo na tom, aby nebyl viníkem? A proč by mu na tom mělo záležet? Vždyť by stejně musel vědět, že to nepřežije. Tahle hypotéza je tedy sice možná, ale hodně přitažená za vlasy, kterých vy ani já nemáme nazbyt.

3 0
možnosti
Foto

No, každopádně to musel udělat člověk psychicky narušený, a do hlavy nikomu nevidíte. Mohl to udělat ale ze zcela logického důvodu - z důvodu vyplacení pojistky jeho pozůstalým. Nevím na 100%, jak to v takových případech chodí, domnívám se ale, že pokud bude někdo určen jako pachatel, asi jeho rodině pojišťovna nevyplatí nic...

1 0
možnosti
MH

Teď psala ukrajinská Pravda, že za to může Putin.

1 1
možnosti
JK

To je zbytečné, tyhle teorie... Ovšem děsí mě rychlost, jakou vyšetřovatelé odhalili viníka. Ta jistota... Podobný postup je v letecké branži neuvěřitelný.  Sleduji pravidelně dokument Letecké katastrofy včetně těch spletitých způsobů odhalování příčin. Vždy se nejdříve vyloučí všechny dostupné možnosti. Tento případ je nějaký rychlý, jasný a mediální... Snad opravdu mají pádné důvody, z kopilota se stal během několika minut masový vrah, aniž by někdo měl tušení něco o motivu, příčině, duševním stavu.

6 0
možnosti
Foto

Vy jste určitě četl Thunderball od Iana Fleminga.

1 0
možnosti
Foto

Já myslel, že vy čtete jen věci od Laryho Flinta...

2 0
možnosti
MD

Vzhledem k samotnemu nazvu clanku ano. Hypoteticky je to mozne a zatim to nikdo nevyvratil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám