Čekám, kdy začne v parcích a mezi domy hořet…

Není to tak dlouho, co jsem psal článek o problému vydolovat psí tentononc z vysoké trávy pražských parků. Když se ale po parcích rozhlížím dnes, vidím, že psí peripetie jsou selankou ve srovnání s něčím mnohem vážnějším…

.

Pražské úřady se netají letošní novinkou, ponechat v parcích a mezi domy v určitém procentu vyšší trávu, než jak jsme byli v minulých letech zvyklí. Argumentovaly přitom názorem, že takto vysoká tráva pomůže udržet v půdě vyšší vlhkost, a všem (až na alergiky, ale kdo by se jimi zaobíral, že…) se bude v Hlavním městě lépe dýchat.

Týden se sešel s týdnem, měsíc s měsícem a najednou se ukazuje, že ta vlhkost, potvora jedna, stejně i přes vysokou trávu zmizela v nenávratnu. V parcích můžeme dnes, po několika denních super-tropických vlnách vidět žlutou, suchou na troud, po kolena a někde i výše, vzrostlou trávu.

No, trávu…

Nevím, jak je to možné, ale v pražských parcích neroste jen tak obyčejná tráva, ale nějaký druh planého „obilí“, já osobně tomu říkám ovsík. Jde o klasy, ze kterých se v době jejich dozrání uvolňují taková ostrými bodci opatřená semena – zrna. Pro psy, když už o nich byla řeč, se jedná o něco, co by se dalo směle přirovnat k nášlapným minám. Nejeden pejskař asi musel už řešit zabodlý a zanícený „ovsík“ v psí tlapce. Těchto nášlapných nepěkností je všude po krajích chodníků, tam, kde tráva nebyla včas pokosená, doslova … hodně moc.

Tohle „obilí“, je suché a dlouhé, je všude a dokud s tím sekáči něco neudělají, tak bude představovat jedno nezanedbatelné nebezpečí – požár.

Opravdu jen čekám na to, kdy někdo někde v parku, nebo z okna či balkonu, odhodí do té suché vysoké trávy hořícího vajgla a bude vymalováno. Lidé jsou čuňata, co si budeme povídat, například v parku na Židovských pecích, kde se schází hodně lidí přímo na trávě, hodně z nich vypaluje jedno cigáro za druhým, takže si myslím, že pokud pražské radnice nepřehodnotí svůj názor na potřebu vysoké (dnes totálně suché!!!) trávy v parcích, je zahoření jen otázkou času.

Kuřáci v parcích pěkně hřadují, u nás i grilují, pijí a veselí se…

Na co radnice čekají? Nebo nebyli jejich zaměstnanci za poslední dva až tři týdny nikde v parcích, nebo mezi domy na sídlištích…?

Pokud by alespoň sem tam pravidelně sprchlo, měla by asi ta vysoká tráva i smysl. V počasí, které však skutečně panuje, má smysl jen jako budoucí ohnisko požáru.

Vážně si mohou městské části takové riziko dovolit…?!

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 4.7.2019 12:47 | karma článku: 40,45 | přečteno: 8234x