Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Dobré téma. Shodou okolností jsem teď přes Žižkov cestoval MHD a sledoval přitom trávníky :-). Sekáno, nesekáno tak půl na půl. Některé nesekané plochy jsou docela zelené, s vojtěškou, komonicí, tolicí dětelovou. Jiné, na mělkých, vysýchavých plochách vypadají strašidelně suše. Ta suchá tráva je jílek vytrvalý, jediná, co ty roky častých sečí přežila - naštěstí jsou stébla řídká a dost tvrdá. Občas v té trávě někdo "relaxoval", ale nikdo nebyl tak hloupý, aby si tam zapálil cigáro. Naopak mě např. na Olšanském náměstí zaujal krásný 3vrstvý květinový záhon podél křižovatky k RIAPSU . Pletý, zalévaný. Kolem nově vysazených stromů treegators vaky.

Takže snad si po letech zvykneme, že údržba veřejné zeleně není jen časté sekání a řezání. Končím - musím jít zalévat vloni vysazené stromy.

0 0
možnosti
AN

Psi a hovínka, svatá pravda. Ale lidi to neuklizejí, tak co... Nejen v Praze.

0 0
možnosti
JC

Ty woe Kroupo, to už je moc ¡!!!!!!!!!¡!!!!!!!

0 1
možnosti
KL

mam kamarada alergika, tomu ovšem nevadi trava, ale psi a kočky

1 0
možnosti
KS

Jsem alergik a žádné zhoršení jsem nezaznamenal. Pyl léta několik kilometrů, takže posekání nějakého trávníku žádnou parádu neudělá. Jinak u nás jsou vedle sebe pozemky Prahy a bytových družstev. Jedna část je zelená a druhá v barvě Sahary.

1 0
možnosti

Sekání trávy je nesmysl, bohužel po desítky let zakořeněný nesmysl. Asi jste slyšel pojem anglický trávníček. Ano, v Anglii je krásný, protože tam často prší. Tady až tak ne.

Abych Vám vysvětlil princip. Rostlina tahá vláhu kořeny z půdy do stonku a listů. Když stonek useknete, rostlina ještě několik dní tahá vláhu z půdy a ta vláha se odpařuje ze stonku. Jedna zahrádka nevadí, ale pokud tohle udělá polovina města, je to katastrofa. Učili nás, že když se poseká pole a nepodmítne, odpar má viditelný dopad na hladinu podzemní vody. A to nás učili už před desítkami let, v době, kdy neexistovalo enviromentální šílenství, takže informace důvěryhodná.

Všechno má své pro a proti. Vysoká tráva je dobrá pro divoká zvířata, hmyz a zabránění odparu vody. Ale, je to ideální prostředí pro klíšťata a alergiky :-P

9 1
možnosti
MP

Se vším souhlas, až na ty alergeny. Alergie působí především ty druhy, co to huntování trávníků vydrží - merlíkovité, miříkovité, jitrocel, jílek, kopřivy. A vlastní sekání, zvláště na prudkém slunci ( fotochemické reakce ). Pokud je trávník kvalitní, s příměsí jetelovin, květin a trávami, které kvetou při výšce okolo 1 m ( před květem se tedy posekají i při delších intervalech seče ), alergie naopak tlumí. Takovýto vyšší trávník ovšem nemůže být v městě celoplošně.

Důležité pro trávník je i mikroklima, například na Karláku v Praze koruny vysokých stromů po obvodu se solitéry uvnitř trávníku mu vysloveně prospívají. Někdy před komerčními budovami jsou nataženy v zemi trubkové závlahy s pravidelným nočním postřikem a tam zůstává tráva zelená i při sekání v intervalu 2x měsíčně. Někdo řekne plýtvání vodou ( Praha ji má díky Želivce relativně dost ), ovšem voda z trávníku se během dne vypařuje, zvyšuje vlhkost a snižuje teplotu v horkých dnech.

3 0
možnosti
MS

Kam se poděla krása češtiny prvorepublikových novinářských bardů? Co kdybyste namísto děsivého husákovsko-česko-slovenského "zaobírat" zkusil české "zabývat"?

5 0
možnosti
MS

Tím "ostrými bodci opatřeným semenem" míníte osinu? A tím "ovsíkem" zplanělý ječmen? On totiž oves osiny neprodukuje ...

2 0
možnosti
Foto

Pane kolego, a poslal jste podobnou lamentaci také na příslušný odbor města? :-(

0 0
možnosti
TB

Možná by se dozvěděl že:

sekání trávy v Praze provádí TSK, která musí dodržovat "Metodický pokyn", který v dubnu vydal Magistrát. V něm je mimo jiné uvedeno, že některé části Prahy, zde jde konkrétně o břehy Botiče,by se sekat vůbec neměly. Mimo jiné jsou ve vyjádření zmiňováni i bezobratlí živočichové, kteří posekáním trávy zahynou:-P

Odpověď má č.j. TSK00096/2112/2019

0 0
možnosti
MR

Mezi domy není jen tráva ale někde i hradba keřů a jak jsou udržované a co je pod nimi ...

0 0
možnosti

Tam žijí větší obratlovci - např. bezďáci.

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám