Náboženská reforma podle mého

Již dříve (už docela dávno) jsem zmínil nápad vytvořit jednu univerzální víru. Tentokrát bych to trošku rozvinul. Upozornění: Jsem velký idealista.

Osobně věřím, že současná náboženství vznikla z veskrze stejných pohnutek (určit lidem mravní řád, atd...), avšak během let se jich vytvořilo mnoho (a bohužel mnohá se začla nenávidět) a od každého ještě mnoho odnoží, jejichž zastánci mají mezi sebou také komplikované vztahy. A štěpení s roky pokračuje, vznikají stále menší skupiny s "tou svou pravdu". Navíc spousta lidí má určitou víru a přitom se neřadí k žádnému náboženství. Platí to i o mě. Prostě jsem nenašel žádné, které by se shodovalo s mými ideály...

...A proto jsem dal dohromady pár základních bodů pro "univíru", které si myslím, že by měly být vlastní každé víře (a myslím, že i byli než je různí lidé začali překrucovat):

1. Existuje něco vyššího, nazývej to jak chceš.

2. Smrt není konec.

3. Chovej se k ostatním tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.

4. Chceš-li tuto víru pro osobní účely rozvíjet rozvíjet a následně se o ní podělit s ostatními, budou-li mít zájem, udělej to (v rámci předchozích bodů).

 

Když by každý měl společnou víru, tak by snad bylo na světě méně nevraživosti, i když chceme-li být dobří k ostatním, tak jsme i bez toho, aby nám to někdo nařizoval. Stejně to platí i chceme-li být zlí. Nemohly by se vést války ve jménu víry, což ale neznamená, že by se nevedly ve jménu něčeho jiného.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Franta Kačer | úterý 23.6.2009 8:00 | karma článku: 8,33 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Franta Kačer

Jse

2.12.2010 v 22:07 | Karma: 10,35

Franta Kačer

Radek John v předvolebním duelu

28.6.2010 v 15:21 | Karma: 20,64

Franta Kačer

Věci veřejné v obrazech

21.6.2010 v 11:45 | Karma: 16,45