Převratný český vynález

František Hruschka se jen díval kolem sebe, jednoduše využil odstředivou sílu a stal se tak světově proslulým. Jeho vynález využívá celý svět v podstatě každý den. Víte co vynalezl?

Medomet. A v roce 1865 ho představil na setkání německých a rakouských (v tu dobu byly Čechy a

Morava součástí Rakouska) včelařů.

K vynálezu ho údajně inspirovala vnučka (ale jak říká Zdeněk Svěrák v nádherném videu na www.fhruschka.cz na tom až tak nezáleží), když točila košíčkem s plástem medu a med stříkal všude kolem.

Plásty vložil do jednoduchého truhlíku, s tím pak zatočil a med odstředivou silo vycákal do truhlíku a odsud vytekl rourkou. Do té doby se plásty lisovaly nebo nechávaly jen tak vykapat. Med byl zpravidla velmi znečištěný, výnosy nízké a plásty prakticky zničené.

František Hruschka byl velkým propagátorem moderního včelařství, které díky šetrnému přístupu ke včelám dává možnost včelaři odebrat z „úrody“ medu včelám trochu více. A přitom je tento přístup ke včelám skutečně šetrnější.

Jak to ale bývá, zemřel Hruschka v Itálii v naprosté bídě a jeho kosti byly uloženy do společné šachty. Plno detailů a pozvánku na veřejnou ukázku repliky použití hruschkova medometu naleznete na www.fhruschka.cz.

 

Autor: Vladimír Glaser | středa 29.7.2015 7:21 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1542x