Je bílý lepší než tmavý?

Rozhodně. Čím je světlejší, tím je med ve světě ceněn výš. A vyšší je i jeho tržní cena. Jen v Čechách se vyšší oblibě těší ten tmavý, lesní, medovicový. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Květový (někdy také nektarový) med výtvářejí včely z nektaru, který sbírají ve květech. Je tedy plný zdraví prospěšných enzymů, vitamínů a dalších látek. Ty se do medu dostanou nejen z nektaru, ale i z výměšků žláz včel (lze si je představit jako sliny).

Medovicový (nepřesně též lesní) vytvářejí včely z medovice. Medovice je tmavá sladká šťáva z výměšků mšic (někdo nesprávně uvádí, že z výkalů). Na některých stromech (na kůře, listech, jehličí) je sladká šťáva, kterou ale nedokáží včely zpracovat. Počkají tedy, až to za ně udělají mšice. Trávení mšic je nedokonalé a tak jejich výměšky obsahují ještě hodně sladké energie, kterou již včely zpracovat dokáží. Je to podobné jako s mravenci – a možná znáte z dětských knih, jak Ferda mravenec pásl mšice, aby z nich měl sladkou šťávu. Medovicový med sice nemá tolik zdravých látek, ale je voňavější a krystalizuje obvykle pomaleji. Navíc obsahuje více minerálů.

Jakýkoli med (světlý nebo tmavý) je nesrovnatelně zdravější než řepný nebo třtinový cukr. A pokud ho kupujete přímo od včelaře (nejlépe, když znáte i jeho včely) máte 100% jistotu, že med je opravdu z nektaru nebo medovice.

 

Autor: Vladimír Glaser | úterý 4.8.2015 7:18 | karma článku: 25,18 | přečteno: 5458x