Do Betléma s klavírem

Další česká rarita, která nemá ve světě obdoby. Miliony ateistických Čechů se chodí klanět Ježíšovi. Kdo za to může?

"Neposlušní kutilové“ z 18. století a císař Josef II.

Kostelní betlémy bývaly v tu dobu jednoduché. Svatá rodina, pastýři, ovečky, anděl a tříkrálový průvod.

Až do chvíle, kdy jeden z řezbářů vyřezal a propašoval a do kostelních jesliček další vyřezávanou figurku – sám sebe jako darovníka. Dalším se to líbilo a tak se chtěli jít k Ježíškovi také. Figurky přibývaly. Lidé neměli ani televizi ani internet, tak se na vyřezané sousedy museli jít podívat přímo do kostela. A byl tu nový zvyk. Nebo nová móda. Kdo nebyl vyřezán jako by nebyl. Dosáhlo to takové obliby, že císař Josef II. Na konci 18. století stavění jesliček v kostelích v Čechách zcela zakázal. Lidé „zlobili“ a víc než na bohoslužby se těšili na nové přírůstky v jesličkách.

Novou zábavu si ale jen tak vzít nenechali. Přesunuli stavění betlémů do domácností. Během Vánoc se pak vzájemně navštěvovali a ukazovali si svoje jesličky a hlavně darovníky. Řezbáři doplnili výrobní sortiment a stánky s postavičkami do betléma se staly důležitou součástí předvánočních trhů.

Dnes najdete výstavu betlémů na mnoha místech a nikde nemají nouzi o návštěvníky. Někde (mapř.

V Třešti) se dochovalo navštěvování rodin dodnes.

Betlémy s tak velkým a rozmanitým doprovodem darovníků nenaleznete nikde jinde na světě. A výstavu? Tu tam budete hledat jen velmi těžko. Betlémy si v zahraničí doma staví jen věřící a jesličky jsou v naprosté většině „chudší“. Tedy bez darovníků.

A koho můžete na cestě do Betléma potkat? Prakticky všechny řemeslníky, Jana Žižku z Trocnova i s celým husitským vojskem a sokolským heslem „Nazdar Ježíšku“, čerta s transparentem „Ať žije Mikuláš“, kterého pronásleduje další ďábel na lyžích, chudou učitelku, která nic nemá a tak vleče k Ježíškovi klavír, aby mu alespoň zazpívala, Božku s bandaskou na mléko pro kočky, kominíka

s hromadou štěstí … Některé betlémy mají stovky podobných figurek. Některým tvůrci zabudovali pohon a postavičky rozhýbali.Vždy je na co se dívat.

A kam na výstavu chodíte vy?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Glaser | úterý 1.12.2015 7:31 | karma článku: 13,81 | přečteno: 384x