Psychoterapeutické komiksy

Některé komiksy jsou lepší než učebnice psychologie. Pomohou nám pochopit psychické stavy a nemoci tak názorným způsobem, že mohou sloužit i jako léčebná pomůcka pro pacienty.

Štěpánka Jislová zdroj: kosmas.cz

Komiks Američanky Debbie Tung s názvem „Introvertka chodí na terapii“ velice sugestivně popisuje úzkostně depresivní stavy a panickou ataku. Přináší autentické otázky, které si klade člověk pod vlivem úzkosti, sebepodceňování a ztráty smyslu života. Následně popisuje terapii a cestu z myšlenkových bludných kruhů.

Španělský autor Alfonso Casas ve svém komiksu „Bludy v hlavě“ plasticky rozvíjí představy negativních myšlenek, které jako obludy obtěžují psychotického pacienta. Podtitulek „úzkosti, pochybnosti a jiní spolubydlící“ nám dává poznat mechanismus těchto příznaků i cestu z jejich soustavného obtěžování.

Titulní strana zdroj kosmas.cz

Česká autorka Štěpánka Jislová v komiksovém příběhu „Srdcovka“ využívá dynamiku svých vztahů k vysvětlení teorie citové vazby, kterou rozděluje na bezpečnou, úzkostnou, vyhýbavou a desorientovanou (jak uvádějí její autoři Bowlby a Ainsworth). Svoji tragickou první zkušenost s psychologickou pomocí přetavila v terapii sebepoznání. Dynamiku lásky vyjadřuje ve zkratkách: „Se zamilovaností přišla mánie a s mánií obsese. S obsesí frustrace.“ Ústy své hlavní hrdinky rovněž vyslovuje krutou genderovou skutečnost: „Všichni jsou feministi do chvíle, kdy jim ženská nedá.“

Švédská komiksová hvězda Liv Strömquistová ve svém díle „Nejrudější růže rozkvétá“ rozebírá lásku v moderní společnosti a všímá si jejího extrémního narcismu a „mizení jiného“. V dalším díle „V zrcadlové síni“ rozebírá teorii krásy s pohledu francouzského filozofa Reného Girarda o mimetické povaze touhy. Navzdory trýznivým příkladům neuchopitelnosti a pomíjivosti krásy je schopna zobrazit i smíření s vyprchalou krásou ve stáří.

Jsou skutečnosti, které si při studiu učebnic nikdy nedokážeme uvědomit. Díky kvalitním komiksům poslední doby se rozšiřuje naše paleta sebepoznání, soustavného psychologického, filosofického a estetického vzdělávání.

Využijme toho!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vít Šlechta | pátek 12.4.2024 19:04 | karma článku: 5,72 | přečteno: 126x
  • Další články autora

Vít Šlechta

Váchalův imperativ

3.12.2023 v 23:01 | Karma: 12,22

Vít Šlechta

Evropou obchází zelené strašidlo

4.11.2022 v 13:15 | Karma: 28,30

Vít Šlechta

Šťastná koalice

24.12.2021 v 6:41 | Karma: 15,06

Vít Šlechta

Charisma poctivého úředníka

4.10.2021 v 1:03 | Karma: 9,22