Vstoupí Řecko do Euroasijské unie?

Nedohodne-li se Řecko na pomoci úhrady svého dluhu s EU, což zatím tak vypadá, má na výběr ze dvou možností: buď zůstane samo a vyhlásí bankrot, nebo se spojí s Euroasijskou unií.

Samo se „zmátoří“ jen těžko, takže v podstatě jinou možnost, než se spojit s Euroasijskou unií ani nemá. Horší podmínky finanční pomoci od Rusů a Číňanů, než od Velké trojky, Řekové určitě dostat nemohou. Splnit podmínky EK, MMF a ECB pro Řecko znamená:

  1. dále snižovat platy a důchody,'
  2. nadále snižovat zaměstnanost ve veřejném sektoru, jinými slovy zvyšovat v zemi nezaměstnanost,
  3. prodávat státní majetek.

Souhrnně řečeno: Řecko může jen dále chudnout a chudnout. Lze oprávněně očekávat, že se Řekové s takovou perspektivou dobrovolně nesmíří a pomoc začnou zákonitě hledat jinde.

Spojí-li se Číňané s Rusy, „smáznou“ řecký dluh „levou rukou“. Zvlášť pro Rusy by to byl dobrý politický tah, který by Euroasii potvrdil jako reálnou alternativu k EU. Do EU se už dnes nehrne ani Turecko či Island, který již přihlášku stáhl. Nebude Řecko pro Evropu obdoba ztraceného „Jižního proudu“?  

A na závěr trochu černého humoru: „v tomto roce se budou konat volby i ve Španělsku. Neskončí v případě vítězství levicového hnutí „Podemos“ v Euroasijské unii i ono“?

Autor: Vít Klíma | pátek 6.2.2015 9:26 | karma článku: 15,81 | přečteno: 721x