Vláda „dílčích opatření“

Přežila by nastupující vláda vedení ČSSD případné lidové povstání na severu republiky po vzoru Ukrajiny a Bosny - Herzegoviny?

Před nastupující vládou stojí jeden mimořádně důležitý úkol: čelit důsledkům „detroitizace“ Severomoravského a Severočeského kraje, resp. boj s tamní vysokou nezaměstnaností a chudobou, jejichž důsledkem je neustále rostoucí počet bankrotů nejen firem, ale i rodin. Nastupující vláda sice slibuje, že zastaví „zlodějny“, zajistí lepší výběr daní, zlepší čerpání peněz z evropských fondů a zavede systémový centrální nákup pro státní správu, ale to jsou - s ohledem na současnou ekonomickou situaci na severu republiky - jen dílčí opatření. Sám premiér přitom očekává jejich výraznější přínos až v roce 2017. Nebude to již pro sever republiky pozdě?  

Jen pro ilustraci akutnosti problému „detroitizace“ severu republiky na mediálně nejvíce sledovaném dole Paskov: zřejmě se bude muset úplně zavřít, což dnes nikdo nemá odvahu říci nahlas, protože by se horníci okamžitě vydali do Prahy. Zdá se, že maximum možného bude nastavit útlumový program s tím, že zaměstnance bude po nějakou dobu částečně vyplácet vlastník (Zdeněk Bakala), částečně stát a část by peněž by mohla jít z Evropské unie. Nic lepšího asi vymyslet nelze. NWR by mohl zachránit jen zázrak v podobě růstu cen uhlí na světových trzích, který se reálně očekávat nedá. Hrozí tak možnost, že o práci přijde všech 30 000 zaměstnanců společnosti. Hejtman Miroslav Novák připouští, že tyto informace v kraji prosakují, a kdyby se naplnily, byla by to katastrofa. "To by bylo šílené. To by opravdu jedině musel převzít stát. Model Osinek. Prostě deprivatizovat nebo cokoli jiného“. Ptám se: „je stát na tuto situaci připraven“?

Obdobně neutěšená situace panuje i v Severočeském kraji. Černé vize zazněly v Litoměřicích, kam přijela ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na pozvání Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje a europoslance Richarda Falbra. K situaci na Ústecku říká: „Pokud tato vláda demokratické řešení (nezaměstnanosti a chudoby) nenajde, můžeme se dočkat naprostého podkopání celého demokratického systému. A to se poté přenese na celou zemi,“ cituji doslova. A dodávám: nečekalo by nás na severu republiky lidové povstání podle vzoru Ukrajiny či Bosny? Přežila by takové lidové povstání vláda vedená – jako naschvál - ČSSD?

 

Autor: Vít Klíma | středa 19.2.2014 11:28 | karma článku: 7,34 | přečteno: 279x