Skončí Tsipras na šibenici?

Boj s věřiteli o odpuštění dluhu bude Alexis Tsipras vést za cenu obrovské humanitární katastrofy doma. Prohraje-li jej, což nelze vyloučit, skončí s největší pravděpodobností na šibenici. 

Před ní by jej mohl ochránit jen zásah Číny a Ruska. Řecko je pro Čínu jedním z nejdůležitějších nástupních prostorů pro její pronikání do Evropy. V přístavu Pireus kontroluje Čína několik obrovských přístavišť, kterými se čínské zboží dostává do Evropy. Na jeho další rozvoj se Čína i nadále hodlá orientovat, jak se o tom už premiér Státní rady Li Kche-čchiang dohodl s lídry evropských zemí, protože má být napojen na infrastrukturu, kterou Čína buduje na Balkánu a v povodí Dunaje. V tomto projektu je ze strany Číny sázka na Řecko skutečně vysoká a vysoké je i riziko ztráty budoucích výnosů z již realizovaných investic. Experti odhadli, že při řeckém kolapsu by obchodní ztráty Číny byly srovnatelné se ztrátami jejích společností v Iráku, Libyi a Súdánu. Jinými slovy, Čína nemůže nechat Řecko zkolabovat. Rusové zase chtějí mít z Řecka uzlový bod svého plynovodu vedeného přes Turecko do Evropy. Ani jedna, ani druhá země tak nemůže nechat Řecko na holičkách. To je jediné štěstí, které Alexis Tsipras má, a možná jej i od té šibenice zachrání. 

Druhým faktorem, který by Alexise Tsprase mohl zachránit jsou výraznější ústupky ze strany věřitelů. Sledujeme-li – do slova a do písmene - blekotání vedoucích představitelů „Velké trojky“ o tom, že s Řeckem, i přes jeho NE, je třeba dále jednat, pak i tento přístup věřitelů může Tsiprasise před šibenicí zachránit. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vít Klíma | pondělí 6.7.2015 21:48 | karma článku: 18,76 | přečteno: 1110x