Objeví se česká Syriza?

Na sjezdu ČSSD se objevila jediná zajímavá informace, a to že poslanec Jaroslav Foldyna plánuje založit platformu autentické sociální demokracie s nadsázkou nazvanou vnitřní SYRIZA.

Ne, že by u nás nebyla po české verzi Syrizi poptávka, ale proč zrovna v rámci Sociální demokracie? ČSSD, bohužel, žádná levicová strana není, natož autentická! Skutečně autentická levicová strana chce „kapitalistům zakroutit krkem“, zatímco současná sociální demokracie je tvrdě pro - kapitalistická strana. Levicové je na ní pouze to, že stojí na levém křídle pravice! Jejím cílem je vybudovat sociální stát, nebo kapitalismus s lidskou tváří, či jak jinak to chcete nazvat, ale pořád je to jen a jen kapitalismus. Jejím programem -můžeme-li to tak vůbec nazvat - je jen „soubor opatření ke změkčení kapitalismu“, kam patří zvýšení platů pro státní zaměstnance, valorizace důchodů, odstranění poplatků u lékaře, návrat k placení prvních tří dnů dovolené (apod.), což jsou jen další a další změkčovadla „tvrdého kapitalismu“. Jinými slovy „trhu bez přívlastků“, zastávaného ODS či TOP 09 - středem a pravým křídlem kapitalistické pravice. Řecká Syriza a další nově vzniklé levicové strany žádná „změkčovadla kapitalismu“ nejsou. Tady jde o autenticky levicové strany, které proti němu začínají aktivně bojovat.

Očekávám, že poptávka po české Syrize bude stoupat, protože kapitalismus výhodný pouze pro horních deset tisíc je dlouhodobě neudržitelný. Přidání pár stovek platu státním zaměstnancům, nebo minimální valorizace důchodů (v průměru o 200 Kč), či odstranění poplatků ve zdravotnictví základní problém kapitalismu, jímž je nerovnoměrného rozdělování příjmů a bohatství v naší společnosti, nijak zásadně neřeší.

Autentické levicové strany rostou v Evropě jak houby po dešti. Jen namátkou: španělské Podemos, italské Hnutí 5 hvězd, irská AAA (Anti - Austerity Alliance / Aliance proti úsporám) a portugalský Levicový blok. V Řecku dokonce Syriza jasně zvítězila ve volbách. Inspiruje nás jejich příklad? Myslíte si, laskaví čtenáři, že už nastal čas založit českou obdobu Syrizi?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Klíma | středa 18.3.2015 12:20 | karma článku: 15,38 | přečteno: 538x