Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

I. Putin zešílel, nebo byl zrazen?

V českých médiích převládá názor, že se Vladimír Putin zblázni, zešílel či se stal paranoidním. Otevřená otázka: napadl by Putin Ukrajinu takovou silou bez slibu, že mu Čína pokryje záda?

Obecně platí, že velmoc má právě tak rozsáhlou sféru vlivu, jakou si dovede vybojovat. Cílem Vladimíra Putina bylo zřejmě invaze podle československého vzoru nainstalovat v Kyjevě proruskou vládu. Jako správný šachista šel do boje s USA s tím, že si předem zajistil „krytí zad“ ze strany Číny. Laskavý čtenář si jistě vzpomene, jak na olympiádě v Pekingu Vladimír Putin a Si Ťin-pching tvrdili, že přátelství mezi jejich zeměmi nemá „žádné limity“ a žádné „zakázané“ oblasti spolupráce. Putina povzbudilo právě „bezbřehé přátelství“ se Si Ťin-Pchingem, prezidentem Číny a také ti, kdo jeho činy omlouvají, argumentem, že byl vyprovokován rozšiřováním NATO a doporučují mu dát, co chce, aby se předešlo katastrofě. Číňané dokonce poprosili Vladimíra Putina, aby s invazí na Ukrajinu začal až po skončení olympiády. Vladimír Putin dokonce přesunul vojenské jednotky od ruských hranic s Čínou, čímž dal najevo důvěru ve své vztahy s Pekingem. Jak můžeme pozorovat, během ruské invaze na Ukrajinu ze strany Číny žádná významná materiální pomoc nepřišla. Spíše naopak, čínské banky, včetně Čínou kontrolované Asijské investiční a infrastrukturní banky přestávají úvěrovat Rusko a Bělorusko (ZDE). Dostali od Američanů lepší nabídku, nebo jen upřednostnili svoje národní zájmy? Víme, že Číně chybí suroviny a Rusko jich má přehršel. Platí jednoduchá rovnice: čím budou Rusové slabší, tím snazší bude pro Číňany zmocnit se jejich surovinových zdrojů. Jen pro ilustraci: na Sibiři se nachází 85 % všech ruských zásob olova a platiny, 80 % uhlí a molybdenu, 71 % niklu, 89 % ropy, 95 % plynu, 69 % mědi, 44 % stříbra a 40 % zlata a 60 % ruských zásob rašeliny. A co se týče Antarktidy, odborníci předpokládají, že se v ní nachází obrovské množství ropy, železné rudy, mědi, zlata, diamantů, uhlí a niklu. Rusko, bez surovin bude chudou a naprosto bezvýznamnou zemí.

Američané, na rozdíl od Rusů našli správnou taktiku, jak si Ukrajinu ve sféře svého vlivu udržet a za druhé, dokázali „umravnit“ svoje spojence, kteří je nakonec plně podpořili. Američané vědí, že jedna věc je zem dobýt a druhá se v ní udržet. Američané potřebují, aby Ukrajinci - po předpokládané porážce - přešli na platformu partyzánského boje, protože Ukrajina sousedí se čtyřmi členskými státy NATO, ze kterých jim může proudit podpora. Jak víme odboj, který je spolehlivě zásobován, má dost bojovníků a bezpečné útočiště za hranicemi může trvat věčně a může zbavit okupující armádu vůle bojovat. Chytit Rusko do pasti druhého ruského Afghánistánu je cílem americké strategie boje o Ukrajinu. Američané proti Rusku jimi bojují i na ekonomické frontě, formou ekonomických sankcí.

Rizika světové finanční války

Příliš se nezmýlím, označím-li ekonomické sankce za strany USA a jejich spojenců za křížovou finanční výpravu (válku) proti Rusku. Jako o finanční atomové bombě lze hovořit o zmrazení finančních rezerv Ruské centrální banky, které tvoří - v převážné míře - naakumulované zisky mnoha let ruského prodeje energií. Zákaz jakékoliv transakce s ní způsobí, že Rusko nemůže použít velkou část svých rezerv na záchranu rublu a potažmo celé ekonomiky. Druhou atomovou bombou je odchod velkých zahraničních firem z Ruska. Aktivity v Rusku zastavuje například British Petroleum, BMW, Coca Cola, Dell, DHL, Intel, Samsung Electronics, Apple, Hermes, Google a Aoole Pay, Visa a Mastercard, Škoda Auto a další. Firemní bojkot Ruska doplňuje sankce, které na Rusko uvalily státy a mezinárodní instituce. A co rizika? Jistě se mohu mýlit, ale troufnu si odhadnout, že si Rusové si nakonec řeknou: „K čemu nám je svět, kde není místo pro Rusko? A sáhnou po zbrani (možná i té atomové). V žádném případě bychom to neměli nechat tak daleko zajít!

Zítra: „K čemu nám je svět, kde není místo pro Rusko“? 

Autor: Vít Klíma | čtvrtek 10.3.2022 10:19 | karma článku: 18,60 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma: 17,47 | Přečteno: 379x | Diskuse | Politika

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 143x | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma: 10,26 | Přečteno: 162x | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma: 20,88 | Přečteno: 413x | Diskuse | Politika

Vít Klíma

Ukrajina a Hamás nás stáhnou ke dnu

V určitém stádiu životnosti domu se musíme smířit s tím, že se jej už nevyplatí opravit, ale výhodnější je postavit nový. Platí to i o českém státu, který války stáhnou ke dnu.

8.11.2023 v 9:19 | Karma: 18,78 | Přečteno: 317x | Diskuse
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 871x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik