Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel Havlíček Borovský: Skutečná rovnost národností – rada pro EU!

Počínáme noviny tyto v době předůležité. Státy se boří, národy se sbírají, stejný hledá si k sobě stejného. Nikdo nemůže, leč by vševědoucností nadán byl, říci, jaký bude letos na podzim stav politický zemí evropských.

Dva lidi, které by bylo záhodno po 150ti letech poslechnout.Karel Havlíček Borovský, Frédéric Bastiat

V době takové rozhodně každý národ především musí dbát sám o sebe, neboť se mu jen takový osud dostane, jakého si sám zasloužil statečností, vytrvalostí, podnikavostí a především duchem svým. Kdo lenivě prospí dobu, ve které se rozdělují dary, ten odejde bez podílu, zůstaven porobě a nízké služebnosti. Kdo sám v sebe doufá, ten nalezl nejlepší podporu.

Národe můj! Zapomeň na dvě století hanebné poníženosti! Vyhub ze své paměti upomínku na tyto nešťastné časy, která jako skála dusí tvou důvěru v sebe. Odlož ze sebe přílišnou skromnost, která se nesluší potomkům Táborů! Zapomeň již na to, čím jsi byl po bitvě na Bílé Hoře, ale pamatuj na své staré časy, na ty časy, kde skvěle kvetla sláva tvého jména, kde vznešení hledali tvou přízeň a mocní se báli tvého nepřátelství. Vyhledej ve svých velikých dějinách ony listy, na kterých jsou zaznamenány velké činy tvých otců. Těmi nyní utužuj svoji mysl, těmi podněcuj svého ducha, těmi připravuj k velikým činům také sebe!

Bratři, již přes padesát let jsme bojovali v nerovném boji slabou silou proti proudu, který nás hubil, a starostlivě jsme pěstovali skromný ohníček se slabými nadějemi. Bůh žehnal našemu poctivému snažení! Naše práce nebyla marná a každým dnem se množil počet dělníků. Lhali falešní prorokové, kteří našemu národnímu jménu věštili zahynutí. V knihách osudu to bylo psáno jinak! Bůh tomu nechtěl, aby z tohoto světa vyhynul národ, jenž tolik síly a krve obětoval pro veliké záležitosti lidstva. Spravedlivý osud nemohl připustit, aby náš národ, který tolik trpěl pro pravou svobodu, nezakusil její ovoce! Nyní nastala doba žně. Teď anebo nikdy! Takto zní hlas osudu, který nás budí ke statečné činnosti.

Že se neztratíme ve všeobecném kvašení národů, zdá se nyní už jako velká jistota; avšak jména velikých předků není hoden ten, kdo se nyní spokojí s nečestným podílem. Chtějme jen zase být důstojným národem a naše upřímná vůle se brzy promění ve skutek.

Bratří! Směle kupředu! To budiž naše společné heslo! A takový bude i směr těchto Národních Novin.

Karel Havlíček Borovský, Národní noviny, 1. číslo, středa 5. dubna 1848

Ačkoliv je nám středoškolským systémem Karel Havlíček Borovský předkládán jako spisovat zábavných básniček, jeho podstatně větší přínos tkví ve velmi brilatních názorech na státní reformy, měnovou politiku, protekcionismus a výši daní. Směle bychom Karla Havlíčka Borovského mohli nazvat českým Frédéricem Bastiatem. I on  se nejspíš dnes otáčí v hrobě při pomyšlení na to, kam jsme to s naším členstvím v EU a politikou bez myšlenek dopracovali.

„Jenom svoboda a dobré státní zřízení příčinou jest blahobytu a vzrůstu a jmenovitě ta část a stránka svobody, která k tomu vede, aby každý pokud možná jen pro sebe pracoval, a celý výnos přičinění svého sám pro sebe zachoval, neživě z toho žádných zahalečů.“ – Karel Havlíček Borovský

Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů se k odkazu Karla Havlíčka Borovského přihlásil těmito slovy:

„V hospodářské politice jsou dva přístupy: Jeden, který chce, aby o stále větším dílu výdělků lidí rozhodoval stát, a druhý, který chce přerozdělovací moc státu omezit a nechat vydělané peníze v rukou občanů. Jeden, který chce, aby stát reguloval chování lidí na trhu všelijakými kvótami, cly, dotacemi a regulací cen, a druhý, který věří ve svobodnou volbu člověka a chce ekonomické chování nechat na svobodných občanech a jejich dobrovolných kontraktech. Deziluze ze stále narůstajícího zdanění, míry přerozdělování a zadlužování země nás mnohé vedla ke vstupu do politiky, ke snaze změnit demokratickou volbou tyto neblahé trendy. Karel Havlíček Borovský spočítal před sto šedesáti lety, že běžný pracující člověk odvádí státu na přímých a nepřímých daních dvanáct procent příjmů. Tehdy to bylo hodně a Havlíček záviděl severoamerickým státům svobodu a minimální daně. Havlíček byl jasným zastáncem svobody a brojil proti všelijakým státním dotacím a zásahům. Neúnavně publikoval a pouštěl se do politiky, přestože čelil neustálým obstrukcím ze strany úřadů a vídeňské vlády.Dnes stát přerozděluje přes polovinu našich výdělků a byrokracie a touha politiků přerozdělovat bují. Kdejaká zájmová skupina se s úspěchem snaží loupit peníze ostatních skrze státní mašinérii. Jedni si prosadí šrotovné, druzí dotace na olympiádu, třetí na lyžařské mistrovství. Úroky z narůstajícího dluhu tvoří padesát miliard ročně,“ řekl Petr Mach ve svém příspěvku nazvaném Úsporný a efektivní stát ve službách svobodných a odpovědných občanů.

Zdroj: Vysočina-news.cz

Kam dál:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Jedlička | středa 27.4.2011 12:05 | karma článku: 16,73 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Taxi končí Liftago, WunderCar a Uber začínají!

V článku níže můžete díky promo kódům získat 350 Kč na ježdění po Praze. Další kredit můžete získat tím, že do aplikace zvete své kamarády. Mobilní aplikace pro Android a iPhone (Windows mobile je definitivně mrtvý) dělají revoluci v dopravě ve velkých světových metropolích. Vysloužily jsi už svojí vlastní epizodu v South Parku: Handicar. Taxikářské dispečinky se dočkají výrazné redukce a možná nakonec, pokud se jím díky státní moc nepodaří potlačit novou konkurenci, jednoho dne zcela zmizí.

5.11.2014 v 17:40 | Karma: 14,61 | Přečteno: 2092x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Díky politice pana Babiše máme naftu dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč

Již dnes na jeden litr benzínu připadá 20 korun daní. Ministru financí Babišovi se minulý týden podařilo zarazit snížení této sumy o 1,82 koruny u benzínu a 3,03 koruny u nafty. Podařilo se mu ale prosadit zelenou naftu pro zemědělce. Těm se má začít vracet 4,38 Kč z každého litru. Podpora zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí na 1,3 miliardy korun. Nová, Babišem navrhovaná daň za ropné rezervy, by zdražila pohonné hmoty o 25 až 30 haléřů a stát by na ní vydělal 1,4 miliardy korun.

30.7.2014 v 16:40 | Karma: 32,77 | Přečteno: 2619x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vznikla EFD v Evropském parlamentu, zasedat v ní budou Svobodní

„Budeme hlas národů“ říká předseda Britské strany za nezávislost (UKIP) Nigel Farage, jehož strana ve Velké Británii vyhrála volby do Evropského parlamentu. Nová frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) v Evropském parlamentu v současné době zahrnuje 7 národních delegací a 48 poslanců.

18.6.2014 v 18:16 | Karma: 23,96 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Největší mýtus eurovoleb: Brusel jsme my

„My jsme přece Brusel“ ohání se, kdykoliv se něco někomu nelíbí na Evropské unii - ANO, Piráti, Zelení a Jakub Janda, zástupce ředitele Evropskou komisí sponzorovaného think tanku Evropské hodnoty. Na něm si demonstrujeme, jaké mají myšlenkové pochody lidé, kteří se cítí jako Brusel. Chtěl jsem Vám z toho udělat video, ale bylo mi to výslovně panem Jandou zakázáno.

24.5.2014 v 6:49 | Karma: 36,16 | Přečteno: 2321x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

Pozor demagog.cz vás přizabije rtutí a ani si neověří zdroje

Organizace Demagog.cz se pustila do kritiky Svobodných a zkoumala 20 euronesmyslů, které publikovali na webu euronesmysly.cz. Záměrně některé věci překrucují, někde mají částečně pravdu, ale v bodě týkajícím se nebezpečnosti zářivek udělali pánové zásadní přešlap, když tvrdí, že úsporné zářivky jsou zdravotně závadné pouze, pokud budete olizovat střepy. Doslova píší:

23.5.2014 v 20:27 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články