Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hra na demokracii v Hradci Králové (parkování, Atol, ISP, dluh)

aneb jak jsem kandidoval na primátora v Hradci Králové a co jsem se při tom dozvěděl. Je to příběh zábavný i smutný. V neděli se dozvíme výsledky voleb. Nechte se překvapit, jak to všechno dopadne.

Teď když už jsou všechny předvolební debaty u konce a začaly volby, tak se s Vámi mohu alespoň zpětně podělit o pocity. Byla to pro mě velká škola a zkušenost do budoucna.
Problémy v komunální politice a národní politice jsou velmi podobné, ale ty skutečné vlastně nikoho netrápí. Když se kandidáta za Evropskou demokratickou stranu včera na diskuzi v Business klubu ptali, co si myslí, že je jejích hlavní úkol v Hradci, suverénně prohlásil, že splavnost Labe do Hradce, abychom se konečně propojili s Evropou. Myslím, že to pěkně dokresluje postoj nejen této strany – rozumné priority žádné a evropská integrace za každou cenu.

Lisabonská smlouva / smlouva s Atolem

Historie smlouvy s  Atolem je podobná jako s Lisabonskou smlouvou. Všichni vědí, že je to nevýhodné, a že je to tunel na občany, ale stejně pro to všichni hlasovali. Jedinou stranou, která hlasovala proti v obou případech, jsou komunisté. V případě Atolu to byli pouze komunisté straníci. Bezpartijní na kandidátce KSČM také hlasovali pro. Jako třeba letošní kandidát za Suverenitu pan Morávek. To je mám proboha volit po těch 40-ti letech pustošení? Co se v současné době děje je to, že občané města Hradce Králové budou platit 30let výpalné soukromé firmě, která se raději přestěhovala do Prahy. Náhradou občanům má být mimo jiné parkovací dům Katschnerka, ve kterém nikdo nechce parkovat. A protože v něm nikdo nechce parkovat, rozhodla se radnice, že zruší parkovací místa v jeho okolí, aby alespoň ti lidé, co to mají nejblíže, v něm byli nuceni parkovat. Připadá Vám to jako Kocorkouv? Mně taky. A to není jediný případ. Radnice dokonce vážně zvažovala zrušení parkování před zimním stadiónem, kde Atol (ISP) nemohl vybírat poplatky. Místo parkoviště tam měla být volejbalová hřiště! Od plánu se ale zavčas odstoupilo, někomu asi došlo, že by to nebyl nejlepší tah před volbami! Jsem zvědav co po volbách.
Smlouva s Atolem hned z několika právních hledisek pokulhává. Například chyběl souhlas ministerstva financí k uzavření takové smlouvy, a navíc si město vykoledovalo pokutu 1,5 miliónu od Úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže kvůli způsobu jejího uzavření. Dva soukromí hradečtí právníci se na základě toho prvního faktu pokusili smlouvu neúspěšně zneplatnit. Co by se ale dělo, kdyby v jejich pozici bylo samo město a pustilo se do boje s Atolem? Co by se stalo, kdyby se město rozhodlo s firmou v rámci možnosti nespolupracovat? Nebyla by potom firma ještě sama ráda, že by smlouvu vypověděla? Pro to by ale musela být politická vůle, kterou jsem u svých protikandidátů jenom těžko hledal. TOP 09 a Suverenita navrhují zaplatit nehoráznou smluvní pokutu 200 miliónů korun a nechat majitelé Atolu pohádkově vydělat. Ostatní jako třeba HDK, jejichž kandidát také hlasoval pro, navrhují zavést čtvrt hodiny zdarma. Mně by se naopak líbilo, kdyby parkování bylo zase na většině území města bezplatné. Stejně teď parkovací místo rychleji nenajdu, zato musím hledat drobné na parkovací automat. Ať si Atol v parkovacích domech vybírá parkovné a ukáže se, jak moc byly potřebné a jak moc na nich vydělá.

Zadlužení města / zadlužení státu

Ačkoliv si Nečas dává na billboardy „Nedovolíme zadlužovat stát ani obce“ jeho vláda má v koaličním plánu zadlužit nás o dalších 500 miliard korun a vyrovnat rozpočet v roce 2016. Jaký výsměch vlastnímu volebnímu heslu! Jenom na úrocích budeme za pár let platit víc než za celý rezort školství! Velmi podobně se chová město Hradec Králové. Ačkoli město během posledních let zprivatizovalo velkou část bytového fondu, ocitá se v hlubokém dluhu. Splátky a úroky již za tři roky přesáhnou 100 miliónů korun za rok. To je pro srovnání dvojnásobek toho, co město vydává třeba na podporu sportu. Jakpak bychom se taky neocitali v hlubokém dluhu, když si město pořídilo brouzdaliště za půl miliardy korun na dluh! Chci se optat, pokud byste jako rodina měli finanční problémy, taky byste si navíc pořídili bazén za půl miliónu na splátky? Na podrobnější analýzu financování koupaliště není teď čas. Jenom doufám, že se neopakuje situace z města Olomouce, kde se ze stavby bazénu stal tučný penězovod na dvacet let pro jednu soukromou stavební firmu. Přes všechno zadlužení plánuje radnice financovat přestavbu zimního i fotbalového stadionu namísto, aby ušetřila kupu peněz a tuto činnost zcela přenechala soukromému sektoru.

Podpora výstavby solárních elektráren státem / magistrátem

Od příštího roku se průměrné domácnosti zvedne účet za elektriku kvůli dotacím na solární elektrárny o několik tisíc korun. Když jsem včera na setkání business klubu přišel s návrhem, že toto navýšení nemohou nést pouze domácnosti a firmy, ale také majitelé solárních elektráren, byl jsem Martinem Dvořákem (VPM) označen za socialistu. Použil jsem totiž paralelu, že solární elektrárny jsou stejný tunel na lidi jako Atol, který VPM pomohla prosadit a to se mu asi moc nelíbilo. Socialista je spíš on, ale takzvaný korporátní socialista. Chudým bere a bohatým firmám dává. Zrušení daňových prázdnin pro producenty obnovitelných zdrojů je opravdu jeden z rozumných způsobů jak toto šílené zatížení domácností řešit. To ovšem od Kalouska, který pro solární elektrárny hlasoval, nečekejte. Plánuje úplný opak. Hradec místo toho, aby nedovolil solárním elektrárnám bujet jako rakovině na jeho území naopak ještě vychází vstříc. Například v Třebši město pronajalo pro účely solární elektrárny pozemky nevýhodně na 20 let a zabralo tím hradeckým občanům další kus životního prostoru.

Politika lidi nezajímá muslimské centrum ano

Po čtyřech debatách s občany v poloprázdných sálech, kde byli výhradně rodinní příslušníci kandidátů nebo kolegové z kandidátek, můžu s klidným srdcem prohlásit, že politika lidi málo zajímá. Dokonce ani na včerejší schůzku business klubu s kandidáty nedorazila ani polovina jeho členů. Stejně tak jako během schvalování Lisabonské smlouvy valná většina lidí nevěděla, o čem poslanci rozhodují. Jeden efekt, který Lisabonská smlouvy má, je že jsme se definitivně zbavili možnosti rozhodovat o imigraci do republiky. Část obyvatel se nyní bouří proti stavbě muslimského centra ve městě. Muslimů je v Hradci dnes něco okolo 200. Co budou ale lidé dělat až nám EU podle plánu Nového světového řádu naimportuje v příštích deseti letech 56 miliónů muslimů? Na Hradec, pokud správně počítám, to znamená nových přibližně 10 tisíc imigrantů. Já proti stavbě muslimského centra ani muslimům nic nemám, ani si nemyslím, že by město mělo mít právo o tom rozhodovat. Co se bude dít za deset let, to si netroufám předpovědět.

Cenzura médií je mocná

Nejlépe se to dá ukázat na anketách. Jediná anketa, do které jsme se jako Strana svobodných občanů dostali, bylo až druhé kolo v Hradeckém deníku. Tam jsme se jako strana umístili třetí po KSČM a ČSSD. Kdybych jím ale emailem nevynadal, vůbec bychom tam nebyli. Médium jako idnes.cz zase striktně vyřadilo obě euroskeptické strany Svobodné a Suverenitu. Důvod je jasný – eurofanatický něměcký majitel idnes.cz. Týdeník Sedmička zase zařadil do ankety nejspíš striktně strany, které u nich inzerovali. Je tristní, že jediný záznam výměny názorů, který Vám můžu poskytnout, je nahrávka z diskuze v českém rozhlase, kterou jsem si sám zkopíroval, protože jí rozhlas z „jistých důvodů“ na svých stránkách nezveřejňuje. Může mi někdo vysvětlit, kvůli čemu ty poplatky za veřejnoprávní média vlastně platíme?

Lež je pravda a je to taky argument

Na včerejší schůzce Business klub Martin Dvořák kandidát Volby pro město uvedl, že oni neměli vliv na schválení smlouvy s Atolem, protože měli v zastupitelstvu pouze tři lidi. Někdo jej potom opravil, že jich bylo pět, nato on odpověděl, že dotyčný nemá pravdu, protože jich bylo sedm. Jak ale možné, že podle záznamů hlasovalo pro schválení šest kandidátů Volby pro město? Do toho ze stránek města těsně před volbami zmizely protokoly o hlasování…
Další kauza, které ukázala, že radní Šilhánková (VPM) dostala od města pronájem ve středu města téměř zdarma, je také úsměvná. Radní na svojí obranu uvádí, že prostory byly rok volné. Zvláštní je, že byly volné od dubna 2010.
Kandidáti Hradeckého demokratického klubu, taky několikrát v diskuzích uvedli, že oni byli proti schválení smlouvy s Atolem. Jak je tedy možné, že podle záznamů byl jeden jejich kandidát pro a ostatní dva se zdrželi?

Za vtipné také považuji chování leadera Suverenity, který v době schvalování působil jako nezávislý zastupitel za KSČM. Když se podíváte pozorně níže, zjistíte, že on i komunisté pro smlouvu s Atolem v prvním kole taky hlasovali. Prostě všichni mají máslo na hlavě a jenom navenek se chovají jako více stran. Uvnitř se jedná o jeden politický subjekt. Doufám, že se dožiji jednou toho, že některý z těch aktérů napíše paměti a mi se dozvíme jak to tenkrát skutečně bylo…

Závěr

Nezbývá než držet všem čestným politikům palce a vyslovit přání, že se politická kultura v příštích volbách zlepší. Nestane se tak ale do té doby než se lidi začnou skutečně zajímat o politiku a to v celé její šíři. Snad je začnou trápit důsledky státního dluhu, ztráty české suverenity i důsledky podvodu s globálním oteplováním a trochu se proberou.
Situace se prostě bude muset zhoršit, předtím, než se bude moct zas zlepšit. Nerad jsem prorokem špatných zpráv, ale jsem zvědav, jaká situace bude za 4 roky.

Vít Jedlička

autor je kandidát Strany svobodných občanů na primátora města Hradce Králové a předseda občanského sdružení Reformy.cz

zdroje:

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vít Jedlička | sobota 16.10.2010 0:10 | karma článku: 16,82 | přečteno: 1418x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Taxi končí Liftago, WunderCar a Uber začínají!

V článku níže můžete díky promo kódům získat 350 Kč na ježdění po Praze. Další kredit můžete získat tím, že do aplikace zvete své kamarády. Mobilní aplikace pro Android a iPhone (Windows mobile je definitivně mrtvý) dělají revoluci v dopravě ve velkých světových metropolích. Vysloužily jsi už svojí vlastní epizodu v South Parku: Handicar. Taxikářské dispečinky se dočkají výrazné redukce a možná nakonec, pokud se jím díky státní moc nepodaří potlačit novou konkurenci, jednoho dne zcela zmizí.

5.11.2014 v 17:40 | Karma: 14,61 | Přečteno: 2092x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Díky politice pana Babiše máme naftu dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč

Již dnes na jeden litr benzínu připadá 20 korun daní. Ministru financí Babišovi se minulý týden podařilo zarazit snížení této sumy o 1,82 koruny u benzínu a 3,03 koruny u nafty. Podařilo se mu ale prosadit zelenou naftu pro zemědělce. Těm se má začít vracet 4,38 Kč z každého litru. Podpora zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí na 1,3 miliardy korun. Nová, Babišem navrhovaná daň za ropné rezervy, by zdražila pohonné hmoty o 25 až 30 haléřů a stát by na ní vydělal 1,4 miliardy korun.

30.7.2014 v 16:40 | Karma: 32,77 | Přečteno: 2619x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Vznikla EFD v Evropském parlamentu, zasedat v ní budou Svobodní

„Budeme hlas národů“ říká předseda Britské strany za nezávislost (UKIP) Nigel Farage, jehož strana ve Velké Británii vyhrála volby do Evropského parlamentu. Nová frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) v Evropském parlamentu v současné době zahrnuje 7 národních delegací a 48 poslanců.

18.6.2014 v 18:16 | Karma: 23,96 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Největší mýtus eurovoleb: Brusel jsme my

„My jsme přece Brusel“ ohání se, kdykoliv se něco někomu nelíbí na Evropské unii - ANO, Piráti, Zelení a Jakub Janda, zástupce ředitele Evropskou komisí sponzorovaného think tanku Evropské hodnoty. Na něm si demonstrujeme, jaké mají myšlenkové pochody lidé, kteří se cítí jako Brusel. Chtěl jsem Vám z toho udělat video, ale bylo mi to výslovně panem Jandou zakázáno.

24.5.2014 v 6:49 | Karma: 36,16 | Přečteno: 2321x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

Pozor demagog.cz vás přizabije rtutí a ani si neověří zdroje

Organizace Demagog.cz se pustila do kritiky Svobodných a zkoumala 20 euronesmyslů, které publikovali na webu euronesmysly.cz. Záměrně některé věci překrucují, někde mají částečně pravdu, ale v bodě týkajícím se nebezpečnosti zářivek udělali pánové zásadní přešlap, když tvrdí, že úsporné zářivky jsou zdravotně závadné pouze, pokud budete olizovat střepy. Doslova píší:

23.5.2014 v 20:27 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2917x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články