Tyhle volby Zeman prohrál, začíná Bitva o Babiše

Sice ještě není sečteno podtrženo, ale těch posledních několik procent nesečtených hlasů na tom nic nezmění. Pravda, je to jen prohraná bitva, nikoliv válka, ale co není, může být. Teď začne Bitva o Babiše. Proč o Babiše? Protože bez Babiše to nepůjde... Kdo ho dřív "klofne"? Sobotka, nebo Zeman?

Zeman dostal pořádně na frak. Jeho obskurní "Spolek přátel" dostal cca 1,5 % a bude se muset pakovat z teplých místeček, sotva se na nich uprdelil.

A ČSSD, na kterou vsadil poté, co zjistil, že Spolek přátel nemá šanci, utrpěla "Paroubkovo vítězství". Tedy sice vyhrála, ale bez šance sestavit funkční vládu, dokonce ani s pomocí komančů.

Tato výhra-nevýhra totiž může být interpetována i tak, že se voliči zalekli síly Haškova křídla otevřeně inklinujícího k Zemanovi, a radši to hodili buď komančům, nebo Okamurovi či Babišovi. A to by mohlo pomoci Sobotkovi do vytouženého křesla. Kdyby totiž Zeman pověřil sestavením vlády Haška, je dost možné, že s ním nikdo o vládě vyjednávat nebude. Potažmo s ČSSD. Pokud by ale o vládě vyjednával Sobotka, znamenalo by to rozchod ČSSD se Zemanem a ČSSD by tak byla daleko zajímavější nevěsta.

A že by se spojili Zeman s Babišem? I to je možné. Zeman je stejný mistr manévrování ve zdánlivě nenadějných pozicích, jako byl Klaus. Viz opoziční smlouva. Ale na OPOsmlouvu II má ČSSD a Babiš příliš málo křesel. Museli by přibrat i komunisty a to by třeba zase neustáli někteří Babišovci.

No čekají nás hezké věci.

Pozitivní je to, že pat končí. Máme Sněmovnu, byť strakatou a neučesanou jak stádo klaunů. Další vláda v demisi už Zemanovi neprojde. Chvála bohu. :-) 

Autor: Lumír Vitha | sobota 26.10.2013 17:53 | karma článku: 13,60 | přečteno: 639x