Proč školné nefunguje? Nechápu...

Šklolné je jedno z mediálních témat naší doby. Je to nástroj motivující ke smysluplnému studiu a omezující "věčné studenty", nebo další buržoazně kapitalistický hnisavý vřed na tváři už tak zbídačené pracující třídy? Těžko říct...

Původní idea byla, jak jsem napsal, zamezit "věčnému studování", zlepšit financování škol  přimět studenty studovat takové obory, ve kterých najdou uplatnění.

Přesto naše vysoké školství chrlí tuny a tuny bakalářů a magistrů v oborech jako politologie, marketing a média, filozofie, zatímco do technických oborů, kde je už docela kritický nedostatek absolventů, se stále nikdo nehrne...

A přitom podstatná část těch filozofů, marketingových a komunikačních specialistů a politických vševědů si svá studia platí. A to nemalými penězi.

U nás máme přes 40 soukromých vysokých škol, a ani jedna, ano, přátelé, ani jedna není přírodovědného, natož technického zaměření.

Usuzovat z toho lze na dvě věci.

1) Matematika je takový strašák, že odradí i od poměrně solidní jisté budoucnosti
2) Čeští studenti dál budou spoléhat na to, že třeba zrovna na ně se štěstí usměje, někdo jim odpoví na nesmělou žádost o práci a přihraje jim skvělý job, "odpovídajíci jejich vzdělání".

Ergo počet takových blogů (zde) neustále poroste, stejně jako finanční náročnost českého vysokého školství. Naopak jeho úroveň půjde dolů.

Vraťme se k původní otázce. Školné nefunguje, protože se buď neplatí vůbec, a nebo je tak nízké, že to prostě studentům a jejich rodinám stojí za ten risk, za sázku na to, že se nakonec upíchnou v nějaké skvělé právnické kanceláři, reklamní agentuře či prestižním médiu.

Opravdu citelné školné tu opravdu citelně chybí. Dokud nebude, bude náš pokřivený vzdělávací systém produkovat absolventy se vzděláním pochybné kvality, v oborech, které nikdo nepotřebuje, zatímco technologická špička, se nám vzdaluje a montážní haly čínského typu už se na nás šijí...

Zaveďme školné. Vysoké, motivační a hned. Jiná cesta není.

 

Autor: Lumír Vitha | pondělí 20.2.2012 10:27 | karma článku: 11,24 | přečteno: 700x