Když nic nevím, vypnu diskuzi,

asi abych se náhodou neztrapnil... Kolega Věnek Kulhánek sepsal učený traktát o moudrosti a nevědomosti. Asi proto, aby dokumentoval, že moudrost je víc než vědění, (v duchu Werichovského "Blbí vědí, ty maj čas si pamatovat, chytrý musej vymejšlet") se dopustil několika faktických "kroků do prázdna". A protože pod článkem zakázal diskuzi, dovolím si je opravit aspoň takto. 

1) Zenon - autor výroku o letícím šípu - nebyl polský plochodrážník Zenon Plech, ale řecký filozof Zénón Elejský. Svými z dnešního pohledu svéráznými závěry dokázal, jak je pravda ohebná a demagogicky zneužitelná, pokud se podepře těmi "správnými" předpoklady a souvislostmi.

2) Zenon nedokazoval, že šíp nikdy nedoletí k cíli. Zenon dokázal, že v každém dostatečně krátkém okamžiku se letící šíp jeví jako stojící. Tudíž zároveň stojí a zároveň se pohybuje.

3) Autor měl zřejmě na mysli jiný Zenonův závěr, totiž, že Achilles nikdy nepředběhne želvu. Předpokladem pro toto tvrzení je fakt, že než Achilles doběhne na místo, kde před okamžikem byla želva, ta se zatím přemístí o kousek dopředu. Atd. Atd., do nekonečna.

Výrok "Vím, že nic nevím", lze do života aplikovat dvěma způsoby:

1) O to víc se budu věnovat studiu a o to budu opatrnější ve svých projevech, nebo

2) Použiji ho jako univerzální omluvu pro pro něvědomost, kterou budu vydávat za moudrost.

Ať si každý vybere.

Autor: Lumír Vitha | pondělí 5.3.2012 11:15 | karma článku: 10,24 | přečteno: 699x