Co se děje na poli -Sedlácké paličáctví a jedová demagogie

Nemám rád Jílkovou. A tak se na ní nedívám. Včera ale měla téma Hraboši, a tak jsem se přemohl. A viděl, vlastně hlavně slyšel, jsem velmi smutné věci.

Viděl jsem zoufalé zemědělce, naštvané, že přišli o značnou část úrody díky přemnoženým hrabošům, a horující za plošnou aplikaci jedů.  Neústupného náměstka ministra životního prostředí, který něco takového striktně odmítá. Ředitele ornitologické společnosti, který působil dost nejistě, ale kterého "vrátila do hry" neuvěřitelná lež jednoho z hostů. Docela nechutně rozvaleného pána v židli, s 15 hektary pastvin. Paní, která neustále dokola tvrdila, že není prokázána souvislost úhynu cca 80 zajíců, několika káňat a čápů s plošnou aplikací Stuttoxu, ačkoliv pán z ministerstva měl v ruce laboratorní výsledky rozborů, které to jednoznačně potvrzují.

Viděl jsem prezidenta (!) Svazu zemědělců, který tvrdil, že orba je vynález 200 let starý, tudíž nemoderní, který navíc vysušuje půdu! Viděl jsem předsedu jiného svazu zemědělců, který tvrdil že podle odborníků hraboši přenášejí infekční nemoci jako toxoplazmóza nebo meningitida na klíšťata a ta potom na lidi, přestože proti němu seděl jeden z těch odborníků a snažil se mu vysvětlit, že hraboši jako hostitelé klíšťat prostě nefungují. Nešlo to. 

Ale co mě nadzvedlo nejvíc, to bylo ubohé a odporné divadlo, které tam zástupci zemědělců předvedli jako "důkaz" toho, že budovat předěly mezi poli je nesmysl. Jakýsi velmi rozhořčený a  smutný pán přinesl sadu fotografií katastrofy, kterou údajně způsobili hraboši tím, že napadli jeho čerstvě vysázený sad a ze 7 tisíc nově zasazených stromků jich víc než půlku zničili. V tu chvíli se rozpačitého šéfa ornitologů stal skutečný dravec. A měl proč. On totiž shodou okolností v tom sadu byl, protože pán to nahlásil jako škodu způsobenou hraboši, takže se celá věc šetřila. A zjistilo, se, že v celém sadu nebyla jediná nora hrabošů. Stromky byly poničeny zcela jiným migrujícím škůdcem, kterému prostě bohužel stály v cestě. S největší pravděpodobností lesní zvěří.

Ten smutný pán tedy věděl, že jeho sad nezničili hraboši, ale přesto šel do televize tvrdit, že ano. A dokonce i přesto, že věděl, že se tam potká s lidmi, kteří celou tu událost šetřili...

Pán z Kyjovska potvrdil, že už přes 20 let vůbec neořou. V krajině ohrožené erozí prostě nesmějí. Schválně se podívejte, jak ta krajina vypadá.  Hony o výměře desítek hektarů jsou oddělené pouze polními cestami. Jsou tam celé kilometry čtvereční bez jediného stromu, bez jediného přirozeného úkrytu pro dravce. Bez jediného protierozního opatření.

Aby ne, to stojí peníze, a ty se těžko vydělávají. Posypat krajinu jedem je levnější...

Takhle se projevuje selský rozum?

Autor: Lumír Vitha | pátek 6.9.2019 7:00 | karma článku: 36,07 | přečteno: 1412x