Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podivný prodej pozemků v Brně za Lužánkami

anebJak zelení v praxi proti korupci bojují Martin Ander, náměstek primátora města Brna pro rozvoj za Stranu zelených jako politik ví, že otevřeně propagovat obvyklé nápady své strany lze dnes jen velmi těžce. Zkuste si dát do volebního programu větu „Budeme prosazovat vyšší podíl fotovoltaických elektráren na energetickém systému“ a voliči vás (oprávněně) poženou klackem ven z politiky.  Že je na tom stejně i biomasa a větrníky, ví jako vystudovaný matematik a fyzik i pan náměstek (na rozdíl třeba od kolegyně a exposlankyně Kateřiny Jacques).  K tradičním zeleným tématům tedy  raději před volbami mlčí.

Takže co s tím, když se blíží volby a zelení by si v Brně rádi zopakovali to lukrativní sypání písku za peníze daňových poplatníků,  kterému Bůh ví proč říkají orwellovským newspeakem  „rozvoj města“?

Hezkou a osvědčenou metodou v učebnicích propagandy je vytvoření si univerzálního fackovacího panáka, kterého  v problematických časech mediálně masírujete vyzkoušenými a zprofanovanými frázemi.  Martin Ander si zelenými oblíbený postup oživil letos v březnu na svém blogu v textu Kdo se bojí voleb? Vyjadřoval se v něm ke snaze ODS upozornit na zcela neobvyklé prosazení 3. varianty u nového územního plánu města Brna a o posunutí jeho veřejného projednání až na prosinec 2010.  Tedy až na dobu po komunálních volbách. Mimo vyhozených 13 milionů korun z rozpočtu města Brna za nesmyslnou třetí variantu, dosáhlo vedení města Brna ještě jednoho, pro zelené jistě kýženého efektu – schvalování nového územní plánu se tím zcela zablokovalo. Důsledky pro (ne)rozvoj města Brna jsou zcela evidentní. Na jedné straně  se pan náměstek Ander chlubí údajným rozvojem Brna a na druhé jej efektivně blokuje.

Brněnská ODS na problémy s územním rozhodnutím  podle Andera v březnu 2010 upozorňovala ze strachu, že říjnové komunální volby prohraje:

„...Sami cítí, že po volbách už nebudou mít takovou sílu, aby prosadili vše, co svým kamarádům z podnikatelských kruhů naslibovali...“

Nevím co cítí před letošními komunálními volbami zelení a pan náměstek Ander speciálně.  Ani nevím, s kým se pan Ander, zelení a brněnští sociální demokraté kamarádí. Na rozdíl od něj bych si o něčem podobném nedovolil ani spekulovat.  Dokonce ani nevím co jeho zelení a sociální demokraté některým podnikatelům naslibovali (a samozřejmě nevím vůbec nic o slibech opačných).

Ale za to vím, že ač se jak pan primátor Onderka, tak Martin Ander tento týden v předvolební debatě Českého rozhlasu zaklínali rozvojem sportu za Lužánkami, tak ruku v ruce, obě dvě strany svorně dělají vše proto, aby se za Lužánkami sportovalo co nejméně a co nejpozději.  Opakovaně totiž předložily do zastupitelstva prodej části pozemků v dané lokalitě soukromému investorovi.  Nyní, těsně před volbami se snaží silou svých hlasů protlačit  tento velmi podivný prodej , který může mimo jiné znamenat velké komplikace při snaze o řešení výstavby sportovního komplexu za Lužánkami.

Magistrát města Brna si nechal již v roce 2003 zpracovat na pozemky cenový posudek. Cena obvyklá byla znalcem tehdy odhadnuta na 5.500,- Kč za m2, nyní se současná koalice na brněnské radnici snaží prodat pozemky za cenu téměř poloviční.   Při 6.486 m2 dnes prodávaných pozemků je rozdíl v ceně 17,512.200,- korun. V roce 2003 byla stejná rozloha odhadnuta na   35,673.000,- Kč a dnes je cena, kterou požaduje město Brno vedené sociálními demokraty a zelenými 18,160.800,- Kč. Podivuhodná předvolební vstřícnost„podnikatelským kruhům“ jak jim říká Martin Ander, že?

Naštěstí ani opakovaný pokus o prodej pozemků hlasováním v zastupitelstvu města Brna neprošel. Napodruhé jen o jeden jediný hlas. Z rozčilení některých koaličních zastupitelů města Brna bylo vidět, že jim na schválení velmi velmi záleželo. Možná je to špatná zpráva pro zelené a sociální demokraty v Brně, v každém případě je to dobrá zpráva nejen pro brněnské sportovce.  Projekt Sport patří za Lužánky může po volbách pokračovat!

Autor: Vít Blaha | pátek 17.9.2010 14:08 | karma článku: 15,66 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Vít Blaha

Babišovy nové plány?

Před pár týdny jsem při cestě z Prahy na D1 poslouchal kvůli Zelené vlně Radiožurnál. V asi dvacetiminutovém pořadu tam mluvili o ministru financí, tedy o tom, kdo prakticky řídí vládu České republiky, o Andreji Babišovi. O tom, jak si ze speciálních policejních jednotek vytahuje dlouholeté a zkušené specialisty a vytváří z nich nejen na svém ministerstvu, ale i v rámci Agrofertu útvary lidí, kteří pro něj „zpracovávají“ podklady v oblastech o které má Andrej NeBureš eminentní zájem.

11.12.2014 v 18:17 | Karma: 18,52 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Vzpomínka na Petra Vymyslického

aneb František, nebo raději Petr? Radní Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), sociolog a antropolog, zastupitel Prahy 2 Michal Uhl navrhl, aby jeho místní část udělila čestné občanství exkomunistovi Františku Krieglovi. Rada městské části návrh odmítla. Břetislav Rychlík v novinovém komentáři vysvětluje, proč je napravený komunista hoden ocenění. Nechám stranou posedlost soudruhů všech odstínů červené společenskou hrou na"daj-li mi medaili, či nedaj-li"a budu se dál bavit jejich představou o nápravě"hříchů mládí"ve stylu"...mysleli jsme to tehdy dobře, jen se to nějak (jako vždy) zvrtlo..."

12.8.2014 v 2:29 | Karma: 16,31 | Přečteno: 521x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Ledové hlavy

aneb Sériovka i v umění? Don Thompson ve výborné knížce „Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů“, aneb Prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů, popisuje story britského umělce Damiena Hirsta, jenž svého slavného žraloka ve formaldehydu prodal počátkem devadesátých let minulého století za 50 000 liber obchodníkovi s uměním Charlesovi Saatchimu.

8.3.2013 v 1:33 | Karma: 7,97 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Drobné rozdíly

V posledním Reflexu je pod titulkem "Nejlepší loupež století" článek o neuvěřitelném příběhu, kdy hlavní účetní polské Solidarity Jozef Pinior v prosinci 1981, jen pár dnů před vyhlášením Výjimečného stavu vybral z účtu Solidarity příspěvky členů této první svobodné odborářské organizace.

15.12.2012 v 15:52 | Karma: 20,12 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Vít Blaha

EuroTunelářům zatéká do tunelu!

Některé věci jsou tak zcela zjevně absurdní, že mi přijde až komické, když se je nakonec podaří prosadit a dokončit. Úterní reportáž regionálního brněnského televizního studia ČT k tradiční nesmyslnosti většiny europrojektů přidala i netradiční premiéru „magnetu na turisty“.

10.10.2012 v 18:50 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1290x
O věcech nejen z města v němž žiji...

Další mé názory naleznete na:

www.angle.cz

a na:

http://vitblaha.wordpress.com

Seznam rubrik

Oblíbené stránky