Michal Hašek jako úspěšný hejtman?

Pravděpodobně je to mix mnoha různých důvodů, proč hejtmanu Haškovi ujíždí v posledních dnech nervy.  Volební výsledky ČSSD, stav stranické pokladny, vyjádření Evropské komise k proplácení zdravotnických poplatků, nebo mydlení stranických schodů  kolegou Bohuslavem Sobotkou v boji o post předsedy po odchodu Jiřího Paroubka, mohou být příčinami jeho mediálních výkřiků.

Ano, mnozí považovali jihomoravskou krajskou koalici ČSSD a ODS dojednanou  Michalem Haškem a tehdejším krajským lídrem ODS Milanem Venclíkem za nešťastnou od samého počátku.  Pro Milana Venclíka (nejen) tato chyba znamenala odchod z krajských i městských politických struktur a byla tou pomyslnou poslední kapkou v poháru trpělivosti stranických kolegů, která znamenala Venclíkův definitivní pád do propadliště politických dějin.

ODS se jako korektní koaliční partner snažila velmi dlouho mlčet k některým věcem, kterými Jihomoravský kraj od podzimních voleb v roce 2008 trpěl.  Michal Hašek totiž svůj hejtmanský post považuje především za odrazový můstek v další politické kariéře. Jeho ambice jako profesionálního politika, (který nikdy od ukončení školy nepracoval jinde, než v placených politických funkcích), v Brně nekončí.  Proto je veškerá jeho činnost zaměřena nikoliv na řešení problémů kraje, ale především na využívání všech možností jak se dostat do médií.  Stačí letmý pohled na web Jihomoravského kraje, nebo do pravidelného vydání Listů jižní Moravy a čtenář pochopí, že pan hejtman je politik hyperaktivní. Hlavně tedy ve směru k médiím. Jednou připraven po setkání s exředitelem BVV Škrlou kupovat akcie brněnského výstaviště, jindy pomáhat stavět národní fotbalový stadion v Brně, to když se setkal se svým jmenovcem Ivanem.  Panu Haškovi je samozřejmě jedno, že překračuje svými výroky své kompetence, protože k podobným nabídkám jej může zmocnit jen zastupitelstvo. Pro něj je důležité, že se objeví v televizi a v novinách. Co se se jeho verbálními nabídkami děje dále jej už nebolí.

„...Možná jsem až příliš úspěšným hejtmanem...“, prohlásil včera Michal Hašek. Ano, jestli si dělá doma výstřižky z novin a lepí si je po večerech do památníčku, může se mu to takto jevit. Určitě jej o tom podobným způsobem také přesvědčují jeho poradci.  Realita je bohužel pro všechny občany Jižní Moravy poněkud jiná. Díky hejtmanově snaze „být u všeho“, díky jeho několikatýdenní účasti v předvolební kampani, díky jeho dnešnímu vnitrostranickému souboji s kolegou Sobotkou, jsou projekty kraje někde na pátém místě jeho zájmů.

Proto jihomoravská ODS přivítala silný mandát, který Michal Hašek obdržel od svých voličů ve volbách do Poslanecké sněmovny. Očekávala totiž, že podobně  jako v loňském roce kdy se pan hejtman za přítomnosti televizních kamer, diktafonů  a blesků novinářů vzdával svého mandátu, i nyní dá jak veřejnosti, tak svým koaličním partnerům jasně najevo, zda se chce  podílet na řízení kraje, nebo na řízení celé republiky.

Pro kandidaturu v posledních volbách se hejtman Hašek rozhodl sám. Měl by se tedy i sám co nejrychleji rozhodnout, zda platí jeho slova z loňského února:

…Právě jsem splnil další ze slibů, které jsem dával voličům v krajských volbách. Domnívám se, že funkce hejtmana je prací na plný úvazek..“,

nebo jeho tehdejší prohlášení bylo jen další z tradičních oranžových výroků s omezenou časovou platností.

Nechme se překvapit!

Autor: Vít Blaha | čtvrtek 3.6.2010 15:38 | karma článku: 36,66 | přečteno: 2184x
  • Další články autora

Vít Blaha

Babišovy nové plány?

11.12.2014 v 18:17 | Karma: 18,52

Vít Blaha

Vzpomínka na Petra Vymyslického

12.8.2014 v 2:29 | Karma: 16,31

Vít Blaha

Ledové hlavy

8.3.2013 v 1:33 | Karma: 7,97

Vít Blaha

Drobné rozdíly

15.12.2012 v 15:52 | Karma: 20,12

Vít Blaha

EuroTunelářům zatéká do tunelu!

10.10.2012 v 18:50 | Karma: 24,44