Muž minulosti

Duch doby se zjevuje v paradoxech. Salman Rushdie, kdysi mučedník Svobody projevu a hrdina Západu, je po 33 letech nevítaným svědkem zašlých časů. Atentát z 12.8.22 je trapná nepříjemnost. Svoboda slova je nebezpečná jako nikdy !

V době "války s dezinformacemi", v době "postfaktické", kdy je uctívána jediná Pravda a modlíme se ke Svaté Cenzuře, se prostě mění cenovky a nehodící se škrtá. 

Našinec Josef Mašín, poslední z proslulé Skupiny bratří Mašínů, ještě žije také v USA, kdysi Zemi zaslíbené Svobodě a demokracii.

Donedávna idol všech českých "antikomunistů po 33 letech", nositel metálu od Sašy Vondry (2011) a v rámci boje proti dávno mrtvým komunistům letos v červnu naším Parlamentem navržený na Řád Bílého lva spolu s ukrajinským prezidentem Zelenským, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-navrhy-na-vyznamenani.A220617_054847_domaci_kop záhy ztroskotal.

28.7.2022 pro  Parlamentní listy pronesl neuvěřitelné :

Rusko a Ukrajina se nestaly, nejsou a nikdy nebudou demokraciemi. Rusko a Ukrajina jsou oligarchie, kde je korupce všeho druhu, hlavně s ropou a plynem, často doprovázena rachotem AK-47, záhadnými úmrtími nebo nezákonným vězněním, součástí denního života. Ukrajina je tím nejznámějším bazarem se zbraněmi pro konflikty ve světě. Podstatná část čínské raketové technologie devadesátých let pochází z Ukrajiny. Též pěchotní raketové systémy, jiné zbraně a další vojenský materiál dodávaný Ukrajině po ruské invazi se již nachází na černém trhu se zbraněmi,“ zmínil.  ... Rozdíl mezi oběma zeměmi je podle něj ten, že Rusko má Vladimira Putina a Ukrajina Volodymyra Zelenského. Putin, bývalý plukovník KGB, prý úspěšně použil svůj výcvik a metody používané svou almou mater k dosažení svých cílů při převzetí domácí moci a při uskutečňování svých imperialistických ambicí. Zelenskyj, produkt stejného systému, který vyrostl po rozpadu Sovětského svazu, dosáhl svého cíle pomocí svého mecenáše Igora Kolomojského, třetího nejbohatšího oligarchy Ukrajiny. Ke své škodě vsadil podle Mašína na špatnou kartu, tedy Joea Bidena, když před prezidentskými volbami v USA neposkytl žádané informace týkající se korupce Bidenova klanu na Ukrajině při jeho vyšetřování Trumpovou adminisitrativou." https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zaplaceny-Biden-Josef-Masin-o-Ukrajine-boji-za-klima-a-Putinovi-Nevidane-709686

Zaslouží si Mašín obdržet stejný Řád jako Zelenský ? Převezme ho ?

Stojí o něj snad ?

Sotva.

Mašín je stará škola. Myslí pořád stejně. Jeho ideály se nezměnily. Je to muž minulosti.

Podobně jako Rushidie, podobně jako Soležnicyn, který byl hrdinou Západu, dokud horilil proti prohnilému Sovětskému svazu. Ale zůstal Rusem, vyznavačem Svaté Rusi, a to už nebylo vpořádku. 

Solženicyn se nezměnil. Změnila se hra a Solženicyn byl na obtíž.

"Přátelství a vzájemný obdiv disidenta a diktátora patří ke kuriozitám naší doby. Je však též ukázkou obtíží při pokusu o pochopení ruské reality. Spisovatel a agent tajné služby se nadšeně setkali na půdě ruského pravoslaví, nacionalismu a patetického mesianismu. Když Solženicyn 3. srpna 2008 podlehl srdečnímu infarktu, byl mu vystrojen velkolepý státní pohřeb v moskevském klášteře Donskoj. Vladimir Putin vystoupil v roli hlavního truchlícího. Dnes je Solženicyn výraznou ikonou Putinovy ideologie." https://www.forum24.cz/solzenicyn-nesnadny-kritik-bolsevismu-a-obdivovatel-ruskeho-imperialismu/

Takže raději hurá domů.

Tohle je pan profesor Fiala před 8 lety !!!

A tohleto dnes ???

Kdo z nich patří do minulosti ?

Rushdie ? Mašín ? Solženicyn ?

Nebo náš pan Fiala ?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Vimmer | pátek 2.9.2022 9:23 | karma článku: 24,15 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Michal Vimmer

Pojďte, pane premiére

16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,32

Michal Vimmer

V čem je ten vtip

12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34

Michal Vimmer

Toho si nevšímejte

11.4.2024 v 9:42 | Karma: 28,96

Michal Vimmer

Náš československý problém

8.4.2024 v 9:34 | Karma: 25,11

Michal Vimmer

A zase ten zlý medvěd Pu

19.3.2024 v 15:21 | Karma: 26,59