A zase ty značky aneb díky ti, česká blbosti!!!

Tak se nám zase někdo snaží změnit systém přidělování registračních značek, ale očividně je to stejnej hňup, jako léta před tím.

Vůbec nechápu, o co státnímu aparátu jde, co se přidělování registračních značek týká.

O vymýcení korupce určitě ne, to by dněšní systém pořadových čísel nefungoval již nějaké to desetiletí, ačkoli nemám nic proti pořadovým číslům. Systém je to jednoduchý, avšak zneužitelný a také hojně zneužívaný. Stačí úředníka podmáznout a mám líbivější značku. Systém k tomu přímo vybízí.

O jasná pravidla také ne, to by přece nebylo možné, aby k vydávání RZ přistupovali na různých úřadech jiným způsobem. Státní správa se má, podle mého, chovat jednotně a předvídatelně a ani snahy dát někomu vybrat značku podle jeho přání ze sta různých variant nikdy nepovede k tomu, aby úředníci někoho, ať už z jakéhokoli důvodu neupředostnili. A ať už je tato snaha jakkoli sympatická, zásadní problém korupce a protekce, už z podstaty věci, nemůže nikdy vyřešit.

Podstata tohoto nešvaru se skrývá v tom, že je téměř nemožné kontrolovat tok značek a ani v nově navrhovaném "systému" se tohoto výdobytku nehodláme vzdát. To, že si možná budeme moci za "lepší" značku připlatit, znamená pouze jediné - peníze místo do kapes zkorumpovaných úředníčků potečou do kapes zkorumpovaných úředníků, jen oficiální cestou. A to je přesně to, o co výše zmiňovaným hňupům a vyčůránkům jde.

Jak z toho ven? Určitě ne "Slovenským modelem", ten je pouhou obměnou toho našeho, ale co se začít bavit o modelu německém? Občane přijď na úřad, zadej do počítače kombinaci, o jakou máš zájem, a pokud bude volná (a na to právě odpovídá databáze a ne český ouřada), máš ji mít. Zaplať poplatek (u nás 800 Kč) a v přilehlé dílničce Ti ji na počkání vyrobíme. Jednoduché, rychlé, účelné, ale hlavně korupci odolávající.

Ale co bychom se my, Češi, snažili. Vymyslet paskvil a pak na něj nadávat je přece také cesta. No nemám pravdu?

Tak pěkný víkend!

 

Autor: Vilém Pokorný | pátek 19.8.2011 13:50 | karma článku: 22,45 | přečteno: 1674x
  • Další články autora

Vilém Pokorný

Bojkot ruských firem

3.3.2014 v 17:40 | Karma: 5,95

Vilém Pokorný

Bojkotujte olympiádu v Číně!!!

21.3.2008 v 14:56 | Karma: 17,07