Poštovní úchylka

Každý má nějakého koníčka. Někdo sbírá známky, někdo chová akvarijní rybičky, někdo propadl sportu. Někdo píše dopisy a posílá pohlednice. Taky občas napíšu dopis, ale spíš zavolám nebo použiju elektronickou formu kontaktu. Ale taková paní Věra, bývalá kolegyně mojí maminky, je v posílání dopisů a pohledů až maniak. Řekla bych, že má „poštovní úchylku“.

Jen tak na okraj - moje maminka je v důchodu už něco přes čtvrt století, ale paní Věra je celou tu dobu neuvěřitelně vytrvalá. Jejím vrcholným číslem jsou Vánoce a Velikonoce. Vždy dva měsíce před uvedenými svátky začne posílat tematicky laděné pohlednice, a to minimálně jednou až dvakrát týdně. Obálka obsahuje zpětnou adresu včetně telefonního čísla a pohlednice uvnitř obálky je popsána do posledního místečka poměrně nečitelným písmem, takže maminka tak úplně neví, co vlastně paní Věra píše. Ani na přání nechybí nejen jméno, ale i celá adresa s uvedeným telefonním číslem, posledních deset let dokonce mobilním.

Zhruba 3 týdny před Vánoci/Velikonoci se frekvence posílaných pohlednic zvyšuje, takže přicházejí obden. No, a když nestačí ani toto, jsou v obálce najednou i dvě až tři přáníčka hustě popsaná. Rekord byl pět přání v jedné obálce. Nejde jen o obyčejné pohledy – jsou různě zdobené, hrající, proměnlivé obrázky, hranice vkusu je hodně posunuta až směrem k pouťovému zboží. Ale myslím si, že paní Věře  jde spíš o tu kvantitu než kvalitu.

Na začátku letošního prosince přinesl poštovní doručovatel mamince důchod a vzal s sebou i obyčejnou poštu, kde nechybělo přání v obálce od paní Věry. Pan pošťák říká:

„Tak už Vám nesu vánoční přání. To dneska není úplně běžné.“

A maminka po zjištění, že je to od paní Věry kontruje:

„Těch ještě do Vánoc bude! Uvidíte!“

Funguje to, obálky opravdu chodí, a tak nejen že to je neklamná známka toho, že se ten Štědrý den opravdu blíží a zároveň víme, že paní Věra je stále v kondici.

Přání k narozeninám a svátku nemají takovou frekvenci, jako tak vánoční a velikonoční, ale vždy jich je víc než je obvyklé.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Vidlařová | sobota 17.12.2011 23:10 | karma článku: 9,04 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Šárka Vidlařová

Pojízdná seznamka

20.8.2015 v 16:54 | Karma: 11,92

Šárka Vidlařová

Jak to voní doma

9.1.2014 v 18:30 | Karma: 10,70

Šárka Vidlařová

Hotově nebo kartou?

27.11.2013 v 20:34 | Karma: 9,06