Zaplavy v Italii - pokracovani

V oblasti Salerna jsou jiz z nejhorsiho venku, reky se pomalu vraceji do normalu, vycislene skody jsou 500 milionu euro.

Rozvodneny Pad, ktery tentokrat nezpusobil velke skody.Jitka Vidlakova - Totti

Chtela bych reagovat na otazku ctenare, ,, jak to vypada mezi mestecky Porto Tolle a Bottrige", ktere se nachazi v delte reky Padu, region Veneto. Tentokrat nezavinil zaplavy italsky veletok Pad, ale ostatni mensi reky, ktere se razem vylily z koryt.

Hladina Padu se zvedla o 3,5 m, ale mohutne hraze nastesti vodu udrzely.Meli jsme hodne nahnano, chystali pytle s piskem, dum se mi vlivem rozmoceneho terenu naklonil o 10 cm ( bydlim jen 300 m od ramena Po di Goro), ale v tomto pripade se nam povodne vyhnuly.Zaplavene byly jen paludy.My v delte jsme na zaplavy zvykli, ale ve Vicenze z toho byli hodne zaskoceni.UNESCEM chranene historicke centrum Vicenze je jiz pristupne verejnosti, obcane se snazi vlastnimi silami odstranit skody a bahno ve svem krasnem meste.

Jiste jste byli ohromeni velkym mnozstvim utopenych zvirat.V oblasti Veneta jsou obrovske chovy krut, kurat, slepic, kraliku, prasat a skotu chovaneho jak na maso tak i pro mleko, hojne se zde chovaji i kone.Velka cast utopenych zvirat byla drubez.I pestitele ovoce, zeleniny,tabaku, aj. plodin utrpeli nemale skody.Zatopeny byly i nektere tovarny, kancelare, dilny malych soukromych podnikatelu.Celkova skoda v regionu Veneto se pohybuje kolem 1 miliardy euro. 

Autor: Jitka Vidláková | pondělí 15.11.2010 23:44 | karma článku: 5,82 | přečteno: 451x