Jak jsem cvičila aerobic

To, že nejsem sportovní typ, zmiňuji pokaždé, když se ve mě někdo pokouší vyvolat nadšení pro  honění se za míčem či snad nějakou aktivitu v týmu. Jsem totiž typický kavárenský povaleč, co se rád zpotí maximálně v sauně.

http://www.aerobic.asia/img_aerobics.jpg

Tělocvik pro mě není takovým utrpením, jak se pravděpodobně domníváte. Když si odmyslím gymnastiku, míčové a kontaktní hry, posilování a zábavné soutěže typu "Rozdělte se do dvou týmů, skákejte jako žáby a kvákejte při tom. Tým, který prohraje, bude dělat dřepy.", tak si jej užívám. Rozběhání a rozcvička pro mě není problém, ráda totiž běhám. Stovku, čtyřstovku, osmistovku, dvanáctiminutovku nebo "doběhněte mi pro klíče/třídnici/míč". Užívám si vítr ve vlasech, sluchátka na uších a pohled na zadýchané spolužačky, které na mě ještě před chvílí ječely: "Dělej, přihraj!"

Není však nic horšího než hodina tělocviku pojmenovaná Aerobic. Nejenže postrádám jakýkoli smysl pro rytmus, ale navíc nejsem schopna si zapamatovat tři rozdílné kroky ve správném pořadí. Věčně stojím a nerozhodně se koukám po ostatních. Irituje mě hudba, kterou musím poslouchat. Nevyznám se v anglických pojmenováních a nestíhám jejich ďábelskou rychlost. Ale přesto alespoň jednou do roka musím toto zpestření absolvovat.

Stála jsem ve svých vytahaných teplákách a volném tričku v hale a vyděšeně pozorovala své okolí. Kolem mě byly dva tucty dívek v uplých sportovních gatích a tílkách, která sama sají pot a navíc zpevňují tělo a udržují jisté partie na svých místech. Tu jsem uslyšela rozjařený hlas naší instruktorky, jež s dobrou náladou a neutuchajícím úsměvem vyzývala všechny, aby si to užily, parádně si zacvičily a zaposlouchaly se do té príma muziky, co tu hraje. Protočila jsem oči v sloup a stoupla si co nejvíc dozadu, aby mě náhodou nezasáhlo nadšení, které z ní sálalo.

Začaly jsme zlehka a už se nezastavily. Když jsme zrovna neposkakovaly sem a tam, chodily jsme na místě, abychom nevychladly. První kroky vypadaly jednoduše, princip eLka znám z šachů, takže pohybovat se do tvaru písmene mi poměrně šlo. Horší byly záludné variace, jež navazovaly na znalosti z tanečních, do kterých jsem nikdy nechodila. Mambo! Ča-ča! Byla jsem ztracená. Ostatní z lehkostí sobě vlastní, ladně houpaly svými těly ze strany na stranu, a já - nemehlo - jsem s rudými tvářemi a otevřenými ústy zírala. Pokoušela jsem se něco málo pochytit, ale stále zvyšující se tempo mi nedovolilo získat byť sebemenší náznak úspěchu. Instruktorka usoudila: "Jde vám to všem bezvadně! Přidáme další kroky! V - step a pivot!" Radši jsem dělala, že se mi rozvázala tkanička.

Zastavit se bylo chybou, neb do rozjetéhovlaku se již těžko nastupuje. Obrácené Véčko těžko pochopíte, pokud se nezmůžete alespoň na to jednoduché. Step touch, straddle, slide a chasse. Těžko jsem se zmohla na knee up a najednou jsem měla dělat double kick. Zatímco většina chodila doprava, já šla doleva, ony s úsměvem držely na jednom prstě imaginární talíř a já ho sbírala ze země. Cvičitelka jakoby neviděla, že se potácím bez jakéhokoli ladu a skladu, zvolala: "Supéér! A teď celou sestavu ještě jednou a rychleji. Počkáme si na písničku. Ták a rychle!" Nemohla jsem jen tak utéct, a tak jsem si vymyslela vlastní kroky. Sázela jsem na jistotu. ELko mi šlo, chůze na místě taky, soustředila jsem se na tyto jednoduché prvky. Konečně dozněl taneční remix písně od Michaela Jacksona a já si mohla jít dřepnout na lavičku, kde mi tělocvikář vysekl poklonu: "Lenko, tobě to ale šlo! Sice jsi tam byla trochu někde jinde (bujarý smích), ale zvládla si to, viď." Poté jsme si všechny zatleskaly a obdržely letáček s nabídkou docházet na aerobic pravidelně. Zmačkala jsem ho ve své zpocené ruce a s radostí hodila do koše.

Autor: Lenka Veverková | neděle 28.3.2010 8:33 | karma článku: 25,10 | přečteno: 2784x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy