Vláda odborníků a nejméně tři prošustrované miliardy

Krátký příběh o tom, jak prošustrovat během pár týdnů několik miliard korun. Samozřejmě za to nikdo nemůže. Samozřejmě to zaplatí daňový poplatník.

Jistě si vzpomínáte na český politický skandál týkající se rozdělování evropských dotací v ROP Severozápad, tedy v Ústeckém a Karlovarském kraji. Evropská komise udělila za špatné hospodaření s evropskými dotacemi pokutu ve výši 2,6 miliardy Kč, z toho měly kraje zaplatit 2,1 miliardy. Komunistický hejtman Bubeníček to zaplatit odmítal a dožadoval se pomoci od státu. Tehdejší ministr financí Kalousek to odmítal, a dožadoval se zodpovědnosti krajů (byl ochoten jim dát půjčku).
V květnu tohoto roku schválila Nečasova vláda návrh na přesun sedmi miliard z rizikových operačních programů, kterým hrozí, že nebudou do konce programového období vyčerpány, do úspěšnějších programů, které čerpají bez problémů. Z toho měly být 3,1 miliardy přesunuty do ostatních lépe čerpajících regionálních operačních programů. Dle platné legislativy však musí vlastní přesuny schválit ještě jednotlivé operační programy.

Nastupuje vláda odborníků. Rozhoduje o tom, že krajům, kde se děly podvody, pomůže a zaplatí za ně významnou část pokuty, celkem 1,2 miliardy Kč a dalších 900 milionů Kč jim půjčí. Ministr financí Fischer to s kraji vyjednal, ale jaksi nevyváženě, bez dodatečných podmínek. Jako triviální se například jevila podmínka souhlasu s převodem těch peněz, kterým stejně hrozí propadnutí, na jiné úspěšnější programy.
Kraje Ústecký a Karlovarský se za tuto státní štědrost odvděčily tím, že zablokovaly vládou schválený přesun 3,1 miliardy Kč do jiných krajů, kde jsou připraveny smysluplné projekty obcí a měst. V duchu hesla "Když chcípla koza mně, ať chcípne i sousedovi". To vše při plném vědomí toho, že tyto peníze téměř jistě nebudou schopny tyto dva kraje plně vyčerpat.  "Můžeme přijít i o dvě až 2,5 miliardy korun"  konstatoval předseda Výboru Regionální rady ROP Severozápad a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD).

Takže shrnuto a podtrženo. Daňový poplatník přispěje více než jednou miliardou Kč na pokrytí pokuty za špatné hospodaření ROP Severozápad. Další minimálně dvě miliardy necháme zcela vědomě propadnout a nevyčerpáme je. Vše v důsledku nekompetentního rozhodování.
Odborná vláda přihlíží. Daňový poplatník se těší na další zvýšení daní. Nikdo za to nemůže.

A takhle to je jako přes kopírák pořád dokola. Mění se čísla, jména a názvy institucí. Zůstává nehospodárnost. Nehospodárnost je jen jedna. Zprava, zleva, odborná či amatérská.
Opravdu mě to štve.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věslav Michalik | středa 11.9.2013 6:47 | karma článku: 35,70 | přečteno: 1983x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76