Středočechům chybí miliardy

Středočeský kraj potřebuje zajistit na realizaci projektů ve zdravotnictví, školství, dopravě a cestovním ruchu cca 1,5 miliardy Kč. V letošním rozpočtu nejsou a v rozpočtovém výhledu také ne.Kde je vzít?

Zastupitelstvo kraje schválilo zásobník projektů financovaných z EU fondů.  Z něj vyplývá, že v letech 2013-2015 potřebuje kraj 1,14 miliardy korun vlastních prostředků a cca 400 milionů Kč pracovního kapitálu k tomu, aby mohl realizovat opravy silnic, opravy škol, investice do nemocnic či domovu důchodců, to vše celkem za více než 5 miliard Kč. V rozpočtu a rozpočtovém výhledu však tyto peníze nejsou. Proto není jasné, zda se budou realizovat všechny projekty, na které kraj může čerpat evropské dotace.
V prosinci loňského roku jsem upozorňoval na to, že krajský rozpočet je špatně sestavený. Upozorňoval jsem na to, že v rozpočtu i rozpočtovém výhledu chybí stovky milionů Kč na financování investic, které získaly podporu z EU fondů. Nedávno zveřejněná data potvrzují, že krajské finance jsou ve velmi špatném stavu a ohrožují čerpání pro kraj výhodných dotací z EU fondů. Dnešní špatná finanční situace Středočeského kraje je přímým důsledkem rozhazovačné politiky ČSSD a KSČM v minulém období. Pravděpodobným řešením současného vedení bude rozložení splácení stávajícího téměř desetimiliardového zadlužení do delšího období, popřípadě i další půjčka, tedy zvýšení zadluženosti kraje.
Oproti dalšímu zadlužování možnou variantou jak situaci řešit je seškrtání zbytných výdajů, snížení výdajů na administrativu a snížení investičních výdajů transparentním zadáváním veřejných zakázek. Zároveň se dá ušetřit na zcela zbytečných výdajích do projektů z Rathovy éry, jakými jsou investice do muzea Metoděje Vlacha za 150 milionů Kč v Mladé Boleslavi či investice do muzea národního odboje v Panenských Břežanech přesahující 80 milionů Kč.  Místo toho by kraj mohl zkvalitnit své silnici nebo opravit střední školy.

Autor: Věslav Michalik | neděle 24.3.2013 12:35 | karma článku: 17,20 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76