Předvánoční charita na jiný způsob

Letos jsme u nás v obci zkusili předvánoční charitativní experiment. První adventní neděli tradičně rozsvěcíme vánoční strom a u této příležitosti se vždy konala nějaká sbírka. Letošní adventní neděli jsme však pojali zcela jinak.

V minulosti lidé nosili ke stromu různé dárky. Zpočátku pro děti z místní mateřské školy, později pro děti z dětského domova. Zpravidla šlo o různé drobné potřeby pro malé děti, pastelky, hračky atd. Malé děti jsou roztomilé, ať už místní či z dětského domova a tak byl úspěch jaksi předem zaručen. Před vánocemi nebyl problém pro jednotlivé rodiny připravit drobný dárek v ceně stokoruny.
Letos moje dvě kolegyně přišly s nápadem, že podpoříme osmnáctileté "děti", které z dětského domova odcházejí. Nápad spočíval v tom, že letos dětský domov v Pyšelích opouští desítka dětí. Ty si napíšou seznam toho, co potřebují. My rozvěsíme na náš venkovní vánoční strom velké papírové hvězdy, na kterých bude napsáno např. "Václav, 18 let, mikrovlnka" a kdo bude chtít dát Václavovi dárek, tak si tu papírovou ozdobu sundá, dárek koupí, zabalí a přinese na obecní úřad.
Musím přiznat, že jsem byl zpočátku dost skeptický, zda náš úmysl neskončí fiaskem. Ti, kteří z domova odcházejí zpravidla toho moc nemají a to co nutně potřebují jsou věci jako žehlička, lux, peřiny, mikrovlnka, pánev, mixér, varná konvice a další všemožné vybavení pro začínající domácnost někde v podnájmu. Tedy předměty ne za sto korun, ale spíše za tisícovku a více. Navíc, už to nejsou žádné roztomilé dětičky, ale dospělé ženy a dospělí muži. Budou lidé ochotni dát tolik peněz za jeden dárek? Nevykašlou se na to? Přinesou dárky do určeného data na obecní úřad? Nutrhnem si tak akorát ostudu? To vše se mi honilo hlavou.
Světe div se. Několik desítek papírových hvězd zmizelo z našeho vánočního stromu během patnácti minut. Všichni, kdo si dobrovolně vzali z vánočního stromu konkrétní přání, dárek přinesli na obecní úřad včas, pěkně zabalený a skoro každý ještě k němu něco přidal. K pánvi kuchařku, k peřinám povlečení, k mikrovlnce hrníčky apod.
Máme z toho všichni velkou radost. Ukázalo se, že zcela adresná pomoc funguje přímo skvěle a že prostá lidská solidarita je stále mezi námi. Určitě to budeme za rok opakovat. Nechcete to u Vás taky zkusit?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věslav Michalik | úterý 14.12.2010 22:50 | karma článku: 12,22 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76