Levičáctví podle premiéra Nečase

Pan premiér ve svém článku pro E15 označil současný návrh Ministerstva financí na spravedlivější rozdělení sdílených daní mezi obce a města za "levičácký", protože má, jak pan premiér řekl, "jánošíkovsky bohatým brát a chudým dávat".

Podle premiéra jsou těmi bohatými Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, těmi chudými ostatních 6241 měst a obcí České republiky. Máme si slova pana Nečase vyložit tak, že rozdělení Česka na 4 "bohatá" města a 6241 "chudých" obcí je "pravičácké"?
 
Stát rozděluje mezi obce a města cca 120 miliard Kč. Těch 120 miliard vyprodukovali všichni občané této země. Podle Listiny základních práv a svobod jsme si všichni rovni, tedy všichni občané mají stejný nárok na svůj podíl z oněch 120 miliard. Je to "levičácké"?
Protože hlavní města zajišťují každému státu jistou reprezentativní funkci, je běžné, že ostatní občané část "svého" podílů z daňových výnosů přenechají právě hlavnímu městu. Obdobně to platí i pro města krajská či regionální centra. Takže občané malých obcí a měst jsou ochotni se vzdát části svého nároku na vybrané daně ve prospěch měst větších, regionálních center či hlavního města. V Evropě se to děje tak, že občané přenechají hlavnímu městu tolik ze "svých" daní, že jeho příjmy na hlavu jsou 2-3x větší než u malé obce či městečka. Regionální centra mají cca 1,5x více, krajská města jsou na tom na hlavu lépe o cca 10% než všichni ostatní.Ve skutečnosti nejde o to, že by občané "bohatých" velkých měst něco odevzdávali svým "chudým" příbuzným, ale o proces právě opačný. Bohužel v České republice je toto přerozdělování zcela nesystémové (Plzeň je na tom skoro 2x lépe než České Budějovice či Olomouc) a silně vychýlené v neprospěch 80% obyvatel této země. Je snaha to napravit projevem "levičáctví"?
Většina z nás zavítala k sousedům do Německa či Rakouska. Většinou obdivujeme, jak jsou jejich městečka a obce pěkně udržované, všude uklizeno, čisto, upravená veřejná prostranství, fungující veřejné služby. O něco více než dvakrát vyšší příjem na hlavu ve srovnání s nejmenší obcí stačí Vídni k tomu, aby vypadala tak, jak vypadá. Menším městům v Německu a Rakousku zase takový poměr umožňuje vypadat tak, jak bychom chtěli, aby vypadaly i naše obce a města. V navrhovaném systému bude pořád Praha dostávat trojnásobek, regionální metropole jako Brno či Ostrava 1,5 násobek. Proč to je "levičácké"?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věslav Michalik | neděle 11.9.2011 7:00 | karma článku: 22,65 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76