Je to průser! Česká střední třída rezignuje na politiku.

Taky jste si toho všimli? Vzdělaní lidé, živnostníci, podnikatelé. Lidé, kteří chtějí mít život ve vlastních rukou a od státu nechtějí nic jiného, než stabilní prostředí. Prostě střední třída. Často neví koho volit. Neví, zda vůbec půjdou k volbám. Neví, zda se ještě vůbec mají zabývat politikou. Připadá jim, že je to ztráta času. Ztratili důvěru. A to je fakt průšvih. Protože střední třída plní státní kasu. Ale nejen to.

Základní fakta.
Před válkou byla střední třída chloubou země. Mimo jiné také z toho plynula naše příslušnost k nejvyspělejším zemím světa.
V zemích, které u nás považujeme za vyspělé, plní státní kasu v průměru ze 60%. Prosperita těchto zemí se střední třídou stojí a padá.
Silná střední třída je nutná pro dosažení a udržení politické stability společnosti. Střední třída je ve svých názorech spíše pravicová a liberální, může být levicová a liberální, málokdy je však levicová a autoritářská.

Příklad Německa.
Silná  střední třída. Z celé Evropy s nejoptimističtějším pohledem na budoucnost. Tudíž nepřekvapuje, že Německo je ekonomickým tahounem Evropské unie. Pravice i levice (vedená střední střídou, tedy kultivovanými a rozumnými politickými lídry, kteří jsou zde jaksi samozřejmostí) umí zapomenout na ideologii, když je to dobré pro Německo. Levice (SPD) prosadila před deseti roky reformy pracovního trhu. Pravice (CDU) podpořila levicové návrhy na ochranu zaměstnanců v době krize. Pravice (CDU) prosadila ekologickou proměnu energetiky. A takto bychom mohli pokračovat. Společné jim je to, že si svoji střední třídu nelikvidují. Naopak, pečují o ni. Vědí proč. Důsledkem je soucitný kapitalismus, sociální stát,  a především, stabilní prostředí.

Směřování Česka?
Prezident Zeman tvrdí, že svět míří vlevo. Není to pravda. Bohaté západní státy dosáhly svých poválečných úspěchů (od roku 1960 znásobení HDP 3-4 krát) většinově s pravicovými vládami. Ale to není to nejpodstatnější. Dosáhly slušné životní úrovně pro většinu svých občanů proto, protože se pevně opíraly o svoji střední třídu.
Českou střední třídu představují živnostníci, podnikatelé s vlastními zaměstnanci, vzdělaní lidé, učitelé, vědci, inženýři, lékaři, právníci a také všichni ti, kteří se chtějí v životě spoléhat především sami na sebe. Odhadem to je jedna čtvrtina až jedna třetina všech pracujících. Pokud z nich uděláme parazity nebo závisláky na státě, pokud je znechutíme a vyženeme do vnitřní či dokonce skutečné emigrace, pak máme v Česku problém.
Bez aktivní a sebevědomé střední třídy a bez její důvěry v politiku nemůžeme dosáhnout prosperity. I kdyby se pánové nahoře rozhodli k ní proinvestovat sebevíc.
Bez aktivní a sebevědomé střední třídy nám zbudou nekultivovaní a nerozumní lídři a ovladatelná masa. Demokratická diktatura manipulovaného davu. Možná i v rámci pravidel EU.

Vzdělaní lidé, živnostníci, podnikatelé. Nerezignujme na politiku. Změňme ji.
Ovlivněme demokratické strany, které mají slušnou společenskou podporu.
Změňme je vlastní aktivitou tak, aby byly vedeny kultivovanými a rozumnými politickými lídry.
Nikdo jiný to za nás neudělá.

Autor: Věslav Michalik | pondělí 2.9.2013 7:36 | karma článku: 38,36 | přečteno: 2599x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76