Ptáci mají v létě žízeň

Suché léto sužuje nejen rostliny, ale i zvířata a ptáky. Letošní léto je opravdu extrémní a ptáci umírají žízní. Můžeme pro ně něco udělat a pomoci jim?

Dočetla jsem se, že malí ptáčci vyskakují z hnízd a umírají, protože hledají vodu, ale ještě neumějí žít sami. Ochránci zvířat upozorňují na zvířata a ptáky, kteří zemřeli žízní. Dříve bývala v parcích a vlastně všude různá kamenná pítka. Postupně ale zmizela, a tak bychom se měli snažit vodu pro ptáky zajistit my. Není to nijak složité a žíznícím ptákům to může opravdu pomoci.

Jako pítko není vhodná hluboká nádoba nebo lavor, protože ptáci budou mít strach, že se utopí a nepůjdou tam (a mohlo by se jim tam něco doopravdy stát). Vhodnější jsou mělké misky, pekáče, nebo třeba i umělohmotné misky a tácky od ovoce – pekáčů zase nemíváme tolik, abychom je rozhazovali po parcích. Dobře poslouží misky pod větší květináč.

Pokud dáte do misky s vodou kámen, bude moci pít i hmyz a neutopí se. Rovněž ptáčci se budou cítit jistější a budou tam raději chodit. Vždycky je lepší nějaký kámen do pítka dát.

Ptáci úplně nejraději pijí z kaluží – pokud tedy víte, kde se po dešti drží voda, je nejlepší dolévat ji tam. Můj manžel se již několikátý rok stará o ptáčky na žižkovském Vítkově, většinou v zimě, ale letos se jim stará i o pití a říkal, že louže jsou u ptáčků asi nejoblíbenější. 

Pití pro ptáčky dávejte v parku ke křoví (na frekventované trávníky na sídlišti před domy to valný smysl nemá), ale pozor, aby to nebyla místa, kde se zdržují kočky – takové pítko by pro ně byl zdroj pohodlných úlovků, kde by si ptáky snadno vyčíhaly.

Když si ptáci pítko oblíbí, chodí na něj potom často, pijí z něj a koupají se v něm. Manžel vyrobil pítko z kanystru a navrtal díru do víčka, takže z něj vytéká voda. Můžete se podívat na video (natočené schovanou kamerou).

Ptáček na pítku

A jestli bude pořád takové sucho, dávejte prosím ptáčkům pít. Možná nějakému zachráníte život. Kdybyste bydleli někde v Praze poblíž Vítkova a chtěli se případně zapojit do svépomocné péče o ptáky, přihlaste se do facebookové skupiny s názvem Krmení ptáků na Žižkově (dá se takto vyhledat) – organizovanější pomoc je mnohem efektivnější. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Ďuríčková | středa 27.6.2018 19:05 | karma článku: 22,82 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Veronika Ďuríčková

Na Kypru se psem

30.3.2024 v 19:10 | Karma: 14,17

Veronika Ďuríčková

Německo

6.7.2020 v 17:49 | Karma: 19,86

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky

24.2.2020 v 19:03 | Karma: 16,27