Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Czexit, brexit a referendum

Evropská unie není v poslední době moc oblíbená. Dalo by se spíš říci, že je dost silně neoblíbená. Spousta lidí ví, že by bylo nejlepší ji opustit. Vyplývají tyhle závěry ale skutečně ze znalosti faktů?

Nechci psát článek o tom, zda je prospěšné zůstat v EU, nebo ne. Možná nechci vůbec psát tolik o EU jako o našem uvažování.

Když si zadáme do Google hesla jako CZEXIT, EU A ČR apod., vyjede nám sice spousta slov, ale málo informací. Některé populistické zdroje vysvětlují, jak nám czexit prospěje, ale zpravidla se opírají především o svoje úvahy a předpoklady než o fakta. Nedostatek informací neprospívá žádnému rozhodnutí, tím spíš ne rozhodnutím závažným.

V únoru jsme se náhodou dostali k novinám Financial Times a tam našli přes celou úvodní stranu veliký článek o brexitu, který jsme si přečetli (je ze 6. 2. 2018  a jmenuje se Brexit chaos). Financial Times jsou prestižní celosvětové noviny s finančními analýzami, žádný provinční plátek, tudíž jeho informace můžeme brát jako ověřené. Zajímalo nás především, jak se Británie na odchod připravuje, jaká je situace ve vládě a na ministerstvech a jaká jsou očekávání budoucnosti.

Podle tohoto zdroje je odchod z EU jedním z nejvýznamnějších ekonomických rozhodnutí po 2. světové válce – členství tedy rozhodně není něčím bezvýznamným, co by se dalo vyřešit impulzivním rozhodnutím a co by nepřinášelo významné dopady. Tím spíše je tedy třeba mít k takovému tématu (o rozhodnutí nemluvě) dostatek informací – to by mělo platit pro každý stát.

V článku se opakovaně píše, že v Británii je krize ohledně výsledku brexitu, totiž že vlastně nikdo přesně neví, jakého cílového stavu mohou/chtějí dosáhnout. Jednotlivá ministerstva vyjadřují různé vize budoucnosti, které se navzájem popírají (protože každý vnímá / chce vidět něco jiného), úřad pro brexit se snaží udržet celý proces v chodu, i když úplně přesně neví, jak. Zemi hrozí vládní krize, ve hře jsou i předčasné volby.

Ve  vládní zprávě, jejíž uniklé části se objevily na zpravodajském serveru BuzzFeedNews, se uvádí, že kvůli brexitu bude v následujících 15 letech hospodářský růst Británie asi o 2 - 8 % nižší, než kdyby byla stále členem EU (vychází se z odhadů ekonomů a sestaveného matematického modelu). A že ať se stane cokoliv, Británie na tom bude hůř než v EU – konkrétně o kolik záleží na tom, jaká varianta odchodu nakonec zvítězí (a to se nepíše jen v uniklé zprávě, shoduje se na tom většina světových ekonomů).

Příznivci brexitu v čele s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem vidí v odchodu Británie příležitost dojednat si naopak výhodné obchodní smlouvy (s USA, Čínou, Indií aj.), jimž členství v EU dosud Británii údajně bránilo. Podle zprávy z BuzzFeedNews ovšem tyto smlouvy nepřinesou ani zdaleka tak velké zisky, jak Johnson a ostatní očekávají. Carolyn Fairbairn, generální ředitelka konfederace britského průmyslu, prohlásila, že si mohla Británie dojednat své smlouvy i v rámci EU, a rozhodně by měla být členem celní unie s EU tak dlouho, jak to jen bude možné, přinejmenším do doby, než si doopravdy uzavře ty obchodní smlouvy, o nichž brexitáři tak básní.  

Jedním z hesel kampaně za odchod z EU zněl, že Británie posílá do EU každý týden 350 miliard liber, které by mohla využít doma, třeba pro zdravotnictví. Do celkové kalkulace ale odpůrci EU zapomněli započítat, kolik peněz naopak z EU dostanou – podle zprávy z BuzzFeedNews bude Británii brexit naopak týdně stát 200 miliard liber (když se započtou náklady i příjmy), tudíž na zdravotnictví mnoho přebytků asi nezbyde.

Ano, možná že jsou ve skutečnosti tyto věci mnohem složitější a pravdu nemá tak úplně ani jedna strana, ale jisté je, že nikdo vlastně neví, jaký stav by měl po brexitu nastat a jak nastavit nové vztahy s EU a nové obchodní smlouvy. Stoupenci brexitu sice hlasitě požadují „čistý řez“, ale nejsou schopni říci, co si pod ním představují, přinejmenším je tato otázka asi neuvěřitelně komplexní a složitá. A může se také stát, že žádné úžasné nové smlouvy nebudou, a Británie může odchod z EU také opravdu výrazně pocítit (především chudší regiony, které pod vlivem kampaně vehementně hlasovaly pro brexit).

Tolik tedy článek z Financial Times.

Pokud Británie evidentně neví, co si s brexitem počít, a je jím evidentně zaskočena, jistě to není proto, že její vládní garnitura a ekonomové jsou tak neschopní a hloupí, ale proto, že obchodní vztahy a všechno okolo jsou tak složité. Je hrozně naivní si myslet, že se prostě „přejde do bodu nula“ nebo že se jednoduše „staneme neutrálním Švýcarskem.“ Nějaký „bod nula“, bod návratu do stavu před EU už není možný, protože mezitím se situace úplně změnila a platí úplně jiné obchodní vztahy a smlouvy. A je třeba si uvědomovat, že pokud něco vyvolává chaos ve Velké Británii, jak by to asi působilo v zemi, která je na tom ekonomicky o tolik hůř.

Evropská Unie jistě není bez problémů a vad, ale musíme do případné bilance zahrnout nejen negativa, ale i pozitiva, která přináší. Velká chyba je, že se o ní běžně dozvídáme tak málo informací. Přitom vzhledem k tomu, že se jedná původně o obchodní společenství, jehož smlouvy a vztahy jsou dost složité, se určitě nedá spolehnout na to, že tyhle věci lidé pochopí „tak nějak ze života.“ Stalo se to, že tématu se chopily různé populistické osobnosti a média, která nás zasypávají hoaxy s podružnostmi o vyhláškách o kyselém zelí, transgender záchodcích, zástupech uprchlíků číhajících na našich hranicích či zákazu písmene Ř a zapomenou dodat, že naše ekonomická a životní úroveň se díky EU zlepšila, že 75 % našeho zahraničního obchodu je realizováno v EU a že by nám bez EU stoupla nezaměstnanost a odešla by velká řada zahraničních investorů. A že by určitě nebyla taková jednoduchá legrace vyjednat smlouvy nové - a i v nejlepším případě by byly mnohem méně výhodné než teď.  

Tyto věci jsou natolik závažné a ve hře je tolik možných rizik, že před jakýmkoli rozhodováním o referendech či o tom, že bez EU by nám bylo lépe, je třeba důkladně shromažďovat informace. Třeba i o tom, kolik do EU dáváme a kolik dostáváme. A co bychom dělali bez ní – ale reálně, do detailů, ne nějaké povšechné růžové populistické vize. Protože po nějakém neuváženém rozhodnutí a na základě nepřesných informací a zbrklé úvahy bychom se mohli jen divit – a to už by bylo poněkud pozdě.

Autor: Veronika Ďuríčková | úterý 20.3.2018 16:24 | karma článku: 17,97 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Veronika Ďuríčková

Na Kypru se psem

Vybírat si destinaci podle toho, jestli tam může pes, nemusí být tak špatné. Můžete poznat zemi, kam by vás jinak vůbec nenapadlo jet, a teď si říkáte, jak jste ji mohli tak dlouho míjet. To je naše zkušenost z cesty na Kypr.

30.3.2024 v 19:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Německo

Není to aktuální výlet, byli jsme tam na dovolené loni. Památek je v téhle reportáži minimálně, ale zase tam je plechový drak, kostlivec v klobouku, lakotná ovce, graffiti nebo opravdový Terminátor. A africká diskotéka.

6.7.2020 v 17:49 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Procházka v karanténě na Vítkov

V karanténě jsem většinou seděla doma, a tak jsem si připadala při procházce na Vítkov, který máme za rohem, jako když jedu do Ameriky. Nemusí člověk nutně na Maledivy, krásně je i doma za rohem.

29.4.2020 v 21:32 | Karma: 15,67 | Přečteno: 304x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky II

Druhá část fotoreportáže, která měla být vlastně první, protože je z loňska. Trochu víc o městech a lidech, ale i na přírodu se dostane. Místa: Negombo, Kandy.

7.3.2020 v 18:05 | Karma: 10,68 | Přečteno: 193x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Ďuríčková

Reportáž ze Srí Lanky

Na Srí Lance je všude spousta lidí, dopravní zácpy, spousta chrámů, z řek je cítit kanalizace, ale je to kouzelná země a všude je tam krásná příroda. Svoje kouzla mají i města, ale tam jsme letos nebyli. Kde jsme tedy byli?

24.2.2020 v 19:03 | Karma: 16,27 | Přečteno: 467x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 576x
Po mnoha letech v nejrůznějších zaměstnáních jsem zakotvila jako OSVČ a vrátila se ke svému staronovému koníčku - češtině (tu jsem ostatně i vystudovala) jako korektorka českých textů. Kromě toho píšu - třeba tenhle blog nebo pohádky. 

V posledních letech mě "chytlo" cestování a poznávání nových kultur a světů, chtěla bych v něm pokračovat, dokud finance a zdraví dovolí. 

*********

http://www.dobretexty.cz 

(české korektury a něco o psaní bakalářských prací)

******

http://www.punove.webnode.cz

 (pohádky o zvláštních modrých konících - půních)

*********?

https://www.ukormorana.cz

(numerologické rozbory)