A je to tady – modrá zóna s vyhrazeným parkováním

… aneb jak se jako symbol nabubřelosti městské mašinérie obce Brna zrodila mrtvola. Do 11.listopadu letošního roku byla část ulice Palackého v Králově Poli vcelku běžně vypadajícím místem nedaleko centra Brna.

Od poloviny tohoto měsíce se sem ale přivalila modrá parkovací vlna s označením 3 – 03 Chodská a s ní i vyhrazené parkoviště pro určené „speciály“. A tak jsme se vlastně z hodiny na hodinu stali parkovištěm pro Grand Prix Brno, cyklisty a koloběžkáře z celé republiky. Místo 8 parkovacích míst pro auta se zde zrodilo celých 11 míst pro výše uvedená jednostopá přibližovadla. A aby nedošlo k omylu, předem se přiznávám, že jsem vášnivý cyklista, motorkář a jsem rovněž majitelem osobního vozidla.

Vězte, že na těchto 11 míst byly použity 4 samostatné dopravní značky s dodatkovou tabulkou, s níž se chlubí Brno (zde) v Dopravních novinách. K tomu dodejme, že cena takového kompletu dopravní značky a jejího umístění se počítá v řádech tisíců korun, nemluvě o malůvkách na chodníku – pardón, horizontálním dopravním značení.

Co je na tom pikantní a veselé (máte li ovšem zvrácený smysl pro humor), je nová dodatková tabulka koloběžky, ne tak už umístění dopravního značení. Značky jsou místěny na zadní hranici „kotců“ pro dvoukolky až za stromy, takže jsou při jízdě naprosto neodhalitelné i nyní, kdy stromy shodily listí, natož pak ve chvíli, kdy nejsou pro listí vidět ani ty umístěné na krajích chodníků směrem do silnice.

Palackého třída v Brně

Jestli se město Brno a jeho úředníci – včetně zastupitelů Městské části Královo Pole - domnívají, že koloběžkáři budou koloběžky odkládat na tomto „koncentrovaném“ parkovišti, tak se mýlí. Koloběžky jsou tak oblíbené svými uživateli právě proto, že je odstaví před vchodem budovy, kam směřují a nikoli na vzdáleném vyhrazeném parkovišti. Podobné je to s motocykly – ty vždy zaparkují tam, kde se objeví mezera v parkovacích řadách anebo tam, kde mohou svůj stroj pevně připoutat k pevnému nepřenosnému zařízení.

Jediným výsledkem tohoto úředního šílenství je tak jedna nová parkovací mrtvola – 11 prázdných chlívečků pro jednostopáky a o 8 míst méně pro obyvatele Králova Pole (mluvím pouze o výše uvedeném místě, nevím, kolik takovýchto výdobytků úřední zhůvěřilosti se nachází v jiných částech města). Nemluvě o tom, že tato místa jsou z čistě pragmatických důvodů nesmyslně vyblokována pro parkování po celou zimu, protože jen zanedbatelný vzorek sportovních nadšenců se pohybuje městem na těchto strojích v zimě.

vítejte, kdo máte dvě kola...

Takže milí zastupitelé a úředníci města Brna a MČ Královo Pole - děkujeme Vám, že nám – rezidentům – zlepšujete a zpříjemňujete životní podmínky. Takovou přízeň jsme si od Vás snad ani nezasloužili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Benešová | pátek 13.11.2020 15:40 | karma článku: 29,44 | přečteno: 965x