Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dáma na rozcestí – a bylo nebylo kdesi za hranicemi

Na cestách je to jako v životě – nahoru a zase dolů. Nic z toho netrvá věčně. Někdy se to za jeden den stačí prostřídat hned několikrát.  

Slunce nakouklo přes okraj hamaky,  bylo krásné letní ráno a já věděla, že se vstáváním nemusím pospíchat. V klidu jsem si zabalila a vrátila se k řece.

Na břehu Dyje jsem si udělala snídani a užívala si ticho a pohodu, kterou nenajdete v žádném luxusním hotelu.  Větřík čeřil hladinu, vážky poletovaly nad vodou, u břehu se míhaly malé rybky, ticho a klid daleko od lidí.  

Snídaně u vody

Měla jsem před sebou jen asi 25 kilometrů a setkání, na které jsem se těšila několik měsíců.

Mám kamarádku Ivu, poznaly jsme se v práci. Už roky spolu nepracujeme, ale v kontaktu jsme stále. Vídáme se málo, bydlíme napříč přes celou republiku.  Máme leccos společného. Místo cvičení v posilovně pracujeme na zahradě, obě chodíme běhat, obě sdílíme podobné hodnoty.  Na rozdíl ode mne má ale odvahu kaskadéra. Kdysi svoji kariéru nechala vystřelit do vesmírných výšin VIP a před hledáčky televizních kamer aby se po několika letech  snesla v turbulencích opět do sféry zdravého rozumu.  Od té doby jsme se občas cíleně potkaly na konferencích a vzácně i u sebe doma. Občas si telefonujeme, posíláme fotky, víme o sobě i o svých nejbližších. Má v životě přede mnou nějaký ten rok náskok a tak se od ní občas učím.

Když jsme spolu před několika měsíci telefonovaly, zmínila se, že si dcera s manželem koupili domeček v rakouském Weinviertlu, kousek od hranic a že se tam občas setkávají. Bylo mi jasné, že po hranicích tam někde někdy půjdu. Domluvily jsme se na vojenské operaci:  za několik měsíců se setkáme v den D na místě M.  Později jsme si ještě upřesnily hodinu a bylo naplánováno. Dnes byl den D a mířila jsem na místo M. Tedy nejprve jenom do Nového Přerova a pak do rakouské vesničky na místo M.

Byl horký letní den a já nespěchala. Kdykoliv jsem někoho potkala, usmíval se na mně. Trochu jsem znejistěla, pořádně jsem si prohlédla boty i oblečení, jestli se mnou nejde ještě třeba zbytek té včerejší nešťastné zelné polévky. Pak mi to došlo. Nebylo to zelí! Já se celou cestu smála od ucha k uchu!

Než mi humor došel

V Hevlíně jsem dokoupila zásoby a přesunula se po rozpálené cestě na okraj městečka.  Vylezla jsem  na ornitologickou pozorovatelnu a sledovala, jak na obloze krouží luňák a v mokřadu rejdí lyska s mladými.  Lehla jsem si na lavičku ve stínu a poslouchala šumění rákosu ve větru. Bylo to jako šumění moře. S trhnutím jsme se probrala ze siesty. Něco mi říkalo, že mám zapnout mobil. Místo obvyklých pracovních hovorů tam blikla jen zpráva od kamarádky. Už dorazila do Rakouska.  Siesta tím skončila a já vyšla ze stínu do rozpálené krajiny. 

Vzala jsem to nejkratší cestou do Nového Přerova a byla to cesta pekelná. Asfaltová cyklostezka rovná jako pravítko se rozpálila,  boty jako by se do asfaltu propadaly.  Viděla jsem nepočítaně mrtvolek zvířat přejetých zemědělskou technikou: srnče, lišku, zajíce,  ptáky i plazy placaté a vysušené.  Cesta jako z hororu. Humor mi došel.

Začala mě bolet pravá achilovka. Ozývalo se v ní známé vrzání. Diagnóza byla jasná: přetížení vlivem špatné mechaniky pohybu a tvrdým povrchem cesty.  Šlacha otekla a nemohla se vejít do pouzdra. Léčení také jasné: chladit a nechodit. Nic z toho jsem jí nemohla poskytnout.  Vody už jsem měla jen trochu a dojít jsem musela.  

Bylo to už jen nějakých 14 kilometrů, ale stály za to! Když už mě asfaltová cesta rovná jako pravítko opravdu hodně nudila, vytáhla jsem Italsko –český slovník a četla si.  Někdo poslouchá hudbu, jiný mluvené slovo, já šetřím baterku v mobilu a čtu si slovíčka.  Jinak jsem téměř normální.  Slovník je to kolibří.

Ostatně lidé si s sebou berou na cesty mnohem větší hlouposti: spoustu oblečení, věci na „co kdyby“, svoje obavy a strach.  Kolibří slovník je proti tomu jako pírko.

Asfaltové peklo

Ještě nebyly ani čtyři hodiny odpoledne a došla jsem do Jáňova dvora v Novém Přerově. Měla jsem dost. Cítila jsem se jako „stařenka sešlá ušlá“. Taky jsem tak asi vypadala. Poslala jsem zprávu kamarádce.

 Věděla jsem, že je tady restaurace a případně i možnost stanování.  Místo je to přívětivé, majitel také. Mrknul na můj propocený batoh a zeptal se: - „Na Stezce Českem?“ Usmála jsem se: -„ Kdepak, na své vlastní.“

Ráda jsem si ale prohlédla prostor pro stanování.  Velká zahrada se stodolou, pěkně upravená,  poskytuje to, co na cestách občas potřebujeme: hygienické zázemí a elektřinu. Já to ale tentokrát  nevyužila. Zato jsem využila nabídku polévky. Prý mají moc dobrou zelnou nebo vývar.  Pohled na levou botu mi jasně říkal, že zelňačka to dnes nebude.

Jáňův dvůr

Dvůr byl plný cyklistů, pomalu jsem jedla a čekala na kamarádku.  Delší dobu jsme se neviděly, je v důchodu, ale nebyl čas. Celé roky byla vlastně stejná: sportovní postava, krátké prošedivělé vlasy, brýle.  Nikdo takový tady ale nebyl. Jen dorazili další cyklisté a  běžkyně odhadem tak čtyřicátnice,  blondýna s vlasy do culíku, krátké běžecké kalhoty, sportovní boty, běžecké triko, černé sportovní brýle.  Zamířila ke mně. Poznala jsem ji, až když si sundala sluneční brýle.  Musela jsem se smát.  Pokud tohle s člověkem udělá důchod, tak to by tedy šlo! 

Probraly jsme pár zásadních témat, jako běžecké boty a hodinky a taky pár nepodstatných. Například že v domečku u dcery je právě trochu víc lidí různých národností a že tam shodou okolností zrovna montují nábytek, takže všichni mají všechno v krabicích a vypadá to tam jako na bojišti. Ideální doba na návštěvu – pomyslela jsem si. Opatrně jsem se zeptala, jaký bude úřední jednací jazyk. Iva mávla rukou a řekla, že si s tím poradím. Trochu mi to vrtalo hlavou. Mluvím anglicky, ale jazyky obou okupantů – Němců i Rusů - mi k srdci nepřirostly. Těm rozumím, ale mluvím jen nerada.  S Italštinou asi neuspěju a čeština není zrovna světový jazyk.  Byla jsem zvědavá a začalo mě to bavit. Přesunuly jsme se za hranice.

Bylo nebylo, v jedné rakouské vesničce u hranic žijí manželé Adéla (Česká republika) a Juris (Lotyšsko).  Adéla pracuje na projektech Evropské  unie a Juris v mezinárodní firmě ve Vídni.  Spolu mají malý domek a dvě velká srdce. Do domečku a do srdcí se jim vešly i Táňa a její maminka Ljuba (Ukrajina), které uprchly před válkou a Ola Olu (Nigérie) – kamarád a skorobratr.  Vešly se tam i dvě ukrajinské kočičky.  Pak ještě maminka-tchýně, která přijela na návštěvu právě, když montovali nábytek a všechno měli v krabicích. Ještě s sebou vzala zaprášenou pocestnou – „stařenku sešlou, ušlou“. K tomu všemu adoptovali koťátko.

Sešli jsme se u jednoho stolu - po tom, co jsem proběhla sprchou a byla společensky přijatelnější.  Konverzace probíhala v češtině, ruštině, angličtině, zazněla i lotyšština a rodný jazyk Ola Olu.   Byla to čistá radost! 

Slunce  přestávalo pálit, byl podvečer a nejvyšší čas nechat obyvatele domečku dál bojovat se skládáním nábytku. Opustily jsme s Ivou bojiště a přesunuly se jinam.  Zamířily jsme do obecního sklípku. Kam také jinam – v kraji vína?

Weinviertel

Místní vinaři provozují komunitní sklípek.  Ve vinotéce si vyberete z nabídky vín, do kasičky hodíte příslušnou částku, obsloužíte se skleničkami a posadíte se v besídce u sklípku. Ceny vín jsou více než lidové a kvalita velmi slušná.  Jak prosté. Skvěle fungující systém založený na důvěře. Proto tady žádné směrovky pro turisty nenajdete.   

Posadily jsme se do stínu, pozorovaly západ slunce a povídaly o životě. S tmou dorazilo i osazenstvo domečku. Čeština se mísila s angličtinou a ruštinou, nemělo to chybu. Ve tmě pak dvojice místních důchodců narazila (doslova) na Ola Olu, ze kterého svítil jen úsměv a oči a připojila se k naší zábavě. Přibyla tak konverzace v němčině a nebylo to jenom vínem, že nastal lingvistický zázrak a všichni si rozuměli ve všech jazycích současně.

Z Ola Olu svítil jen úsměv a oči

Juris s rozvahou lodního kapitána zručně kormidloval mezi němčinou s vídeňským přízvukem, skvělou češtinou, angličtinou a dokonalou ruštinou.  Chytrý, empatický, schopný…. Nebylo pochyb o tom, kdo je kapitánem posádky domečku. Ovšem my ženy víme, že za každým schopným mužem stojí jedna schopná žena ....

Tma zhoustla jako kaše, konverzace se přelévala, lidé přicházeli a odcházeli.   Nakonec jsme u stolu zůstaly jen Táňa s maminkou Ljubou a já. Tma jim dovolila vyprávět jejich příběh, dovolila jim vyprávět, jaké je to přežít válku.

 

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 24.10.2022 7:32 | karma článku: 13,09 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – Centralizační a internační klášter Králíky

Věznění bez soudů, nucená práce v kraji hlubokých lesů. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal do nejzazších koutů republiky to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko-Králický výběžek.

31.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – temná doba v temném kraji

Mučení, upálení, stětí, věznění bez soudů v kraji hlubokých lesů a čisté vody. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal pod koberec lesů to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko.

21.1.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 374x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – kdy jindy, když ne teď?!

Před usnutím se mi honily hlavou útržky z celého dne. Byl to parádní den, ale dobře se mi nespalo. Házela jsem s sebou v hamace jako ryba v síti. Svoji spolunocležnici jsem určitě budila.

15.1.2024 v 7:26 | Karma: 16,60 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – jak se vaří dobrá nálada

Bylo studené podzimní ráno, slunce neochotně poslalo první paprsky na zem. Po nočním společníkovi nezbyly v trávě stopy, překryla je rosa.

8.1.2024 v 7:41 | Karma: 15,45 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – a prdí taky jeleni?

Hulákání jelenů k ránu ustalo, přesto jsem vstávala ještě za tmy. Podzimní dny se krátily, nebyl čas dlouho spát. Polský chlapík si přispat mohl, já ale měla před sebou delší cestu.

1.1.2024 v 7:44 | Karma: 19,99 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem dáma v nejlepším věku. Mám slušné vzdělání a zajištěné postavení. Zblázním se jen párkrát do roka. Třeba tak, že vyrazím na toulky - nejenom Šumavou.

Seznam rubrik