Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Costa Rica - Guanacaste - Pura Vida - pár postřehů z návštěvy této krásné země

Této krásné zemi se  přezdívá pro její krásu  "Švýcarsko Střední Ameriky" a mohu potvrdit , že je to velmi výstižné. Také slogan "Pura Vida - čistý život" vystihuje povahu a životní postoj Kostaričanů.

Začátkem roku 2022 jsme s přítelkyní navštívili Kostariku , konkrétně letovisko v provincii Gunacaste , na pobřeží Tichého oceánu, poblíž hranic s Nicaraguou. Této krásné zemi se též přezdívá pro její krásu  "Švýcarsko Střední Ameriky" a mohu potvrdit , že je to velmi výstižné. Také slogan "Pura Vida - čistý život" vystihuje povahu a životní postoj Kostaričanů.

Guanacaste - záliv Papagayo

Na cestu jsme se vydali s leteckou dpolečností KLM , z Prahy do Amsterdamu a poté z Amsterdamu do  města Libérie s mezipřistáním v hlavním městě Kostariky San José. Cesta tam trvala i se zastávkou v San José 14 hodin. Zpět jsme letěli do Amsterdamu přímo z Libérie 10 hodin. 

Naše letadlo při mezipřistání v San José
Pohled z letadla na záliv Papagayo těsně před přistáním v Libérii , hlavním městě provincie Guanacaste.

Na letišti v Libérii nás již čekalo dohodnuté taxi a po půl hodině jsme byli na místě v hotelu Casa Conde Beach Front, na pláži Panama v zálivu Papagayo. Vzdálenost od letiště je cca 20 km. Letiště je hodně využíváno hlavně turisty z USA a Kanady. Z Evropy létá mimo jiné 2 x týdně linka z Amsterdamu, vzhledem k dobré návaznosti letu do Prahy ji doporučuji případným zájemcům využít.

Hotel Casa Conde se nachází v překrásné tropické zahradě, ubytování v komfortních bungalovech , v zahradě byly dva hezké bazény , přístup na pláž Panama přímo z hotelu. Veškeré služby , včetně stravování byly perfektní. Kostarický personál byl velmi milý a vstřícný. V okolí hotelu kromě přírody nebyly žádné atrakce , restaurace a bary.  Větší přímořské letovisko Coco Beach je vzdáleno  10 km. Ale ten, kdo má rád klidnou dovolenou v tropickém ráji , tak je zde na tom pravém místě. Hotel byl samozřejmě schopen zajistit celodenní výlety do národních parků , kterých je v okolí velký výběr. My jsme využili dva celodenní výlety , ale o tom později...

Ještě bych se rád zmínil o zdejším klimatu. Byli jsme zde v období sucha - přes den bylo cca 33 stupňů v noci neklesala teplota pod 23 stupňů . Stále bylo slunečno, téměř jasno. Nějaké srážky zde bývají od dubna do října , ale celkově je oblast Guanacaste sušší a teplejší než ostatní oblasti Kostariky. V této části se pěstuje hodně ovoce ( hlavně mango , ananasy , citrusy atd), cukrová třtina , ale též rýže a další plodiny. Je zde též hodně hovězího dobytka na pastvinách. Výš v horách se též chovají krávy pro mléko.

Hotel Casa Conde - restaurace a recepce
Hotelová zahrada s bazénem
Leguán u bazénu
Pohled na pláž z hotelové restaurace
Večeře po kostaricku
Opět přítel leguán
Naše bydlení
Hotelový bazén
Druhý hotelový bazén
A na zahradě v koruně stromu přebývalo stádo opic

Zvlášť se chci zmínit o Playa Panama - pláži Panama , jedné z nejkrásnějších v zálivu Papagayo. Tato pláž těsně sousedící s naším hotelem je dlouhá 3 km , má tmavý písek , je lemována stromy suchého lesa. Hladina moře je většinou klidná , vstup do moře pozvolný a plavání skvělé. Není  přeplněná, pouze o víkendu je tam trochu více domorodců. Na protější straně zálivu se naskýtá pohled na poloostrov , kde sídlí soukromý resort Peninsula Papagayo , včetně golfového hřiště , hotelu Four Seasons a soukromých rezidencí. Jezdí tam mnoho světových celebrit , například americký herec Tom Cruise. Celá oblast je privátní , přístup je umožněn pouze hostům. Všechny pláže v Kostarice jsou však veřejné , takže pokud se na pláže tohoto rezortu dopravíte lodí, můžete je v klidu užívat..

Ranní pohled na pláž Panama
Pláž Panama - na protější straně pohled na soukromý resort Peninsula Papagayo
Západ slunce na pláži Panama
Večerní procházka po pláži Panama
Pláž Panama
Večerní pláž Panama
Příliv při večerní procházce
Vodní pták na pláži Panama
Po západu slunce ...

Coco Beach - jeden den navečer jsem se rozhodli vzít taxi a navštívit největší letovisko v blízkosti hotelu vzdálené cca 10 km. V tomto městečku je velká pláž , docela čilý turistický ruch a jak nám sdělil a ukázal taxikář, mnoho důchodců z USA a Kanady si zde v době severoamerické zimy pronajímá vilky na několik měsíců. Také zde maji mnoho nemovitostí lidé ze Spojených států , Číny a prý i Itálie. Pláž se nám líbila , ale byla prakticky ve městě a na náš vkus příliš zaplněná. Centrum Coco Beach působilo jako typické turistické město , obchody, obchůdky a restaurace na každém rohu...

Pohled na Coco Beach shora při cestě taxíkem
Opět pohled na Coco Beach z cesty..
Mestská pláž v Coco Beach
Pláž v Coco Beach
Promenáda u pláže v Coco Beach
U pláže v Coco Beach
Večerní ruch v centru Coco Beach

Prohlídka národního parku Rincon de la Vieja - cestu jsme absolvovali s řidičem a průvodce Jorgem. Cesta do národního parku trvala asi jednu hodinu. Před vstupem do parku je více atrakcí jako ziplines , vodní skluzavky, stezky v korunách stromů... My jsme se rozhodli pro pěší prohlídku přístupné části parku. Tato oblast je zařazena mezi přírodní památky UNESCO. Celá oblast je vulkanicky aktivní , kvůli erupci před několika lety jsou zakázány tůry na vrchol sopky. Prošli jsem tedy část suchého i deštného pralesa s vysvětlením průvodce ( názvy stromů a rostlin, jejich využití a další zajímavosti). Taktéž jsme viděli cestou několik ukázek vulkanické činnosti , hrnce s vyvěrající vřelou vodou a párou. Zajímavé též je , že těsně pod národním parkem je tato sopečná energie využívána pro provoz geotermálních elektráren - Kostarika vyrábí většinu elektřiny z čistých zdrojů . vedle geotermální energie využívá též větrné , solární a vodní elektrárny . Celkově se nám prohlídka líbila , příroda je zde velmi zajímavá.

Vstup do národního parku
Část suchého lesa v parku
Vývěry vřelé vody v parku
Příroda v části suchého lesa v parku
Pohled směrem k sopce Rincon de la Vieja
Sopečné vývěry páry v národním parku
Strom v deštné části pralesa
Deštný prales
Deštný prales v parku
Pohle na sopku Rincon de la Vieja

Termales Rio Negro - po prohlídce národního parku Rincon de la Vieja jsme relaxovali v termálních koupelích Rio Negro, které se nachází poblíž parku. Byla to skvělá relaxace po tůře v pralese. Termály využívají horkých sopečných pramenů, nachází se v kaňonu řeky Rio Negro. Je tam vybudováno celkem asi 10 kamenných bazénků s horkou vodou o teplotě 37 - 40 stupňů. Před koupelí obdrží každý návštěvník bahno s bohatým obsahem minerálů , kterou si namaže na celé tělo. Poté se osprchuje nebo vykoupe v řece a může se věnovat blahodárným koupelím. Spolu s bahnem je to prý všestranně zdravé. Ale bylo to opravdu bezvadné. Sociální zařízení a převlékárny byly v pohodě a všude bylo čisto.

Vstup do termálů
Termální bazénky
Termální bazénky
Termální bazénky
Termální bazénky

Liberia - bílé město Kostariky - cestou zpět do hotelu jsme se ještě krátce zastavili v centru hlavního města provincie Guanacaste Liberii. Před více než 200 lety se pokusilo město Libérie o "marketingový tah". Představitélé města zde chtěli ještě více soustředit obchod s produkty Guanacaste  - ovocem ( především mango, ananas , citrusy , banány, atd ) , i hovězím dobytkem a dalšími zemědělskými produkty. Proto vybudovali nové "Bílé město Kostariky - Ciudad Blanca Costarika".

Kostel v Liberii
Kostel vevnitř
Liberia - historická škola
Liberia - centrum
Liberia - centrum
Liberia - centrum
Závěr celodenního výletu - jedeme domů do hotelu

Národní park Volcán Tenorio - na další výlet jsem se vydali do národního parku Volcán Tenorio . Po cestě jsme se ještě zastavili u zajímavého vodopádu Llanos de Cortéz, kde bylo možné se i vykoupat, bohužel jsme si nevzali plavky... Poté jsme již jeli nádherným údolím směrem k sopce Tenorio a stejnojmennému národnímu parku. Jak se cesta zvedala do hor , příroda byla mnohem zelenější , také nebylo takové vedro, V okolí se pásla stáda dobytka a koní , vesnice a usedlosti byly hezky upravené , otevíraly se krásné pohledy na okolní hory a sopky. Prostě pastva pro oči. Poté co jsme dorazili na parkoviště národního parku , vydali jsme se asi na 6 km dlouhou procházku parkem. Byl to opravdu krásný zážitek , nádherný deštný prales , se zajímavými rostlinami, stromy a květinami. Dokonce jsme spatřili i krásného modrého kolibříka, bohužel se nám ho nepodařilo vyfotit. Nejzajímavější část parku byla Rio Celeste - modrá řeka a vodopád. Nádherná modrá barva v řece vzniká působením minerálů vyvěrajících z horkých pramenů sopky Tenorio. Je to opravdu nepakovatelný pohled.

Vodopád Llanos de Cortez
Llanoz de Cortez
Vstup do národního parku Volcano Tenorio
Deštný prales v parku
Cesta národním parkem
Popis a směrovky v parku
Pohle k sopce Tenorio
..zde začíná Rio Celeste - modrá řeka
Vysvětlení , jak vzniká modrá voda
Rio Celeste
Rio Celeste
Rio Celeste
Vývěr horkého pramene do Rio Celeste
Horký prame vyvěrá do Rio Celeste
Vodopád Rio Celeste
Vodopád Rio Celeste
Vodopád Rio Celeste
Cesta zpět z prohlídky parku
A jsme šťastně zpět na parkovišti

A na závěr výletu byl oběd a pozorování zvířat v Bijagua Ranas - odpoledne jsme se zastavili ve stanici pro pozorování zvířat. Po obědě jsme společně s průvodkyní Fatimou hledali v lese zvířata , abychom je mohli pozorovat a fotit. Měli jsme celkem štěstí viděli jsme několik ledochodů, opice, tukany i kolibříka....

Bijagua Ramas
Bijagua Ramas
Bijagua Ramas
Opice
Tukan
Kolibřík
Lenochod
Mládě Lenochoda
Další Lenochod
Žába na listu
Jiný druh žáby
Další exotický pták , bohužel jméno jsem si nezapamatoval..

A ještě bych se rád s Vámi poděli o tu krásnou krajinu na cestě z hor zpět do suchých nížin ..

bez komentáře
bez komentáře
bez komentáře
bez komentáře
bez komentáře
bez komentáře

 

A nakonec :

Kostarika se nedá úplně popsat , musí se prožít.

Za těch 12 dní jsme něco málo poznali a pochopili. Je to krásná země se zajímavými lidmi.

Přejme si tedy všichni i tady u nás, kde je taky moc hezky , abychom prožívali 

PURA VIDA - ČISTÝ ŽIVOT

Autor: Bohumil Velikovský | neděle 13.2.2022 0:08 | karma článku: 16,67 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Bohumil Velikovský

Lisabon a Porto

Zimní poznávání historie , památek a okolí dvou největších měst Portugalska. Obě města mají svoje kouzlo a stojí za to strávit tam pár dnů. Portugalci jsou příjemní a pohostinní lidé, hrdí na svou minulost i současnost.

24.2.2023 v 18:29 | Karma: 14,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Srí Lanka - zima v tropickém ráji

Silvestr roku 2014 a začátek roku 2015 jsme prožili 15 dnů pohodové dovolené na Srí Lance. Teprve nyní v době velkých problémů obyvatel tohoto ostrova se vracím vzpomínkami zpět. Přeji tomuto ostrovu v budoucnu vše dobré.

16.9.2022 v 18:11 | Karma: 10,18 | Přečteno: 269x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Madeira - ostrov věčného jara

V lednu 2019 jsme prožili hezkých deset dnů na portugalském ostrově Madeira. Zde si můžete přečíst pár zážitků a postřehů z tohoto věčně kvetoucího ostrova.

27.8.2022 v 11:52 | Karma: 18,83 | Přečteno: 423x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Barcelona a Pyreneje

V září 2019 jsme prožili nezapomenutelnou dovolenou v Barceloně a okolí. Na pár dnů jsme se též vydali autem poznat Pyreneje.

6.4.2022 v 13:38 | Karma: 13,94 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Bohumil Velikovský

Mauritius - pohled na ostrov i mimo turistická centra

Protože již mám nyní dostatek času , vracím se zpět se zážitky a vzpomínkami k naší krásné dovolené na ostrově Mauritius v únoru 2016. Snad některé moje postřehy pomůžou v budoucnu dalším návštěvníkům tohoto ostrova.

31.3.2022 v 16:53 | Karma: 14,45 | Přečteno: 373x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Jsem člověk s mnoha zájmy a nejsem netečný ke svému okolí....

Seznam rubrik