Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umělecká onanie straší v Rudolfinu

Exkurze do Chapman World – světa bratrů Jakea aDinose Chapmanových – vyžaduje silné žaludky a schopnost psychologického čihlubinného ponoru, jelikož bez tohoto vnímání je výstava jen veřejnou onaniídvou umělců, kteří bezpochyby neventilují své stíny při sezenís psychologem. Výstava v Rudolfinu s názvem Slepý vede slepéhoje ukázkou toho, že dílo, jež se navenek jeví jako banální s myšlenkou všezošklivit a hlavně se tímto postojem totální destrukce zviditelnit, může býtrafinovanou hrou, která má neustále se proměňující pravidla. A právě tentopohled na morálnost světa je osvěžující i zároveň strašidelný.

SexI

Bratři Chapmanové se slepě vedou za ruce a vytvářejí svou vlastní mytologii, zabydlenou osobitými tvory a bytostmi. Kurátor výstavy Otto M. Urban intuitivně provází diváka po expozici, nevsouvá mu kritický pohled ani obdivné myšlenky. Nechává ho volně plout mezi figurínami nácků, afrických domorodých soch „baštících“ hranolky z „mekáče“ nebo dětí se zdeformovanými tvářemi. Je na divákovi samotném, zda výjevy či v tomto případě i výlevy odsoudí, nebo si zde najde estetickou a společenskou hodnotu jak upozornit na problémy současné konzumní společnosti.

Expozice je rozdělena do pěti tematických celků, rozdělených do samostatných výstavních sálů. Bratři prezentují širokou škálu uměleckých technik – sochy, objekty, kresbu, malbu, lept. A po technické stránce je jejich dílo vynikající, jen námětově se v některých částech proměňuje v „kaši“ – nebo smaženici, která už ztrácí na chuti. K čemuž dochází v posledních dvou sálech. Předchozí šokují a děsí, nutí hlídat si záda, jelikož - co kdyby těch dvacet nacistů, které jsou všude kolem, ožilo? Jedním ze zásadních tvůrčích momentů je inspirace cyklem leptů španělského malíře Franciska Goyi Hrůzy války. Chapmanovské lepty v některých případech připomínají dětské kresbičky nebo originální motivy hrůz jsou přečmárány a jsou do nich vloženy nové motivy, jež otevírají další prostor k interpretaci. Obrovité postavy fašistů se smajlíkem na rukávu namísto svastik expresivně gestikulují a vtahují diváky do problematiky násilí, strachů a nenávisti. Sexuální podtext jak u figurín, tak i u grafik je evidentně narážkou na veřejné pranýřování intimních poloh lidského života. Mužský pohlavní úd zakomponován snad do všech kompozic značí asi něco jiného, ale aspoň je na první pohled jasné, že autoři děl jsou muži.

Expozice shrnuje několik pohledů – od černého humoru po sarkasmus až k hororové utopii, ve které se možná utápějí i samotní autoři. Co je ale určitě zajímavé, je samotná hra s divákem. Její propracovanost a rafinovanost vytváří svět přeludů a vizuálních klamů, na které narážíme i v reálném světě a stojí za to, abychom si jich začali všímat a pomalu sundali růžové brýle.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Velcová | pondělí 21.10.2013 17:39 | karma článku: 8,02 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Kateřina Velcová

Šímova cesta za světlem pokračuje až za horizont života

Cesta za světlem Josefa Šímy, autora sugestivně laděných krajin, je nekonečná a nádherně průzračná. Šíma se s pozoruhodnou trpělivostí nořil dennodenně do světla, aby v něm našel svůj sen nebo alespoň jeho odlesk. Tak jako Kampa a její genius loci si hraje se světlem a vodní hladinou, tak i velmi citlivě zaměřená expozice vynikajícího umělce, jenž tvořil z větší části života ve Francii, je s vodou a jejím zrcadlením nádherně propojena a vytváří tichý a vyvážený tok myšlenek a obrazů.

4.4.2014 v 10:15 | Karma: 6,64 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

To zde zatím nebylo ...

Souboj nerozehrává výstava politických plakátů v DOXu jen sama za sebe v rámci svého obsáhlého konceptu, ale také s nutkavým přesahem za galerijní hranice s aktuální otázkou na rtech, jež s rychlou a spontánní vyzývavostí atakuje mysl každého návštěvníka a nechává ho unášet volnoproudem různými historickými událostmi, které barvitě vystihují polygrafické ofssetové plakáty.

22.3.2014 v 19:04 | Karma: 3,65 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Pohlazení z cementu odkryto na Pražském hradě

„Z ničeho nic“ tvoří již 70 let sochař Olbram Zoubek, jenž spolu se svojí dcerou Polanou Bregantovou zkomponoval koncepci své retrospektivní výstavy v Jízdárně Pražského hradu. Tato výstava s rozsahem téměř 300 soch je unikátním vyvrcholením, které zakončuje letošní bohatou výstavní sklizeň na pražské půdě.

15.12.2013 v 20:54 | Karma: 7,42 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Solární panely aneb Jak se stát krokodýlem

Věděli jste, že krokodýlí hřbet je magnetem pro sluneční energii? Každý jeho ostrý výběžek zachycuje sílu a život jako solární panel. Vyhříváním na sluníčku se tito predátoři nabíjejí a nikdy nejsou nemocní. Všechny bakterie světa ve svém těle dokážou převést v blahodárnou oázu. Čím to asi tak bude?

22.11.2013 v 18:51 | Karma: 9,10 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Velcová

Kde domov můj? …všude i nikde

Aktuální obsáhlá výstava s vlasteneckým podtextem Kde domov můj? nyní probíhá v Centru současného umění DOX. Zajímavé podzimní téma utkáno jak do úsměvné podoby, tak i do nostalgického hávu, který zakrývá současný stav naší matičky země. Nejedná se pouze o myšlenku vlastenectví v politickém duchu, ale hlavně o téma domova, prostoru bezpečí a lásky.

22.11.2013 v 16:11 | Karma: 7,57 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Češi se chystají na boj o zlato. Náměstí a fanzóny zaplní desetitisíce lidí

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Davy fanoušků vyrazí sledovat finále mistrovství světa na...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:29

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

Malostranský zápisník: Osudová chyba stínového premiéra v národě pejskařů

26. května 2024

Premium Kdo má jiný názor na parlamentní kulturu, ten dostane do nosu! Svého politického konkurenta...

Nekupujte stíhačky, dejte peníze na důchody, řekl Fiala z SPD Kupkovi

26. května 2024  11:53

Podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky je důležité udržet důstojné důchody pro...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 247x
lektorka kurzů kreslení a malování "www.spolukradosti.cz"

Seznam rubrik