Křížkův art brut znovu nalezen ve Valdštejnské jízdárně

Jak již sám kdysi Jan Křížek podotkl „mně z toho nesmí zmizet člověk“ i tato výstava ve Valdštejnské jízdárně v tomto duchu představuje autora tvořícího převážně ve Francii, a tak přirozeně navazuje na jeho osobitý výtvarný styl a výjimečný životní osud, který by mohl inspirovat kdekoho. Svým přímočarým uspořádáním vzpomíná na Křížka jako sochaře, grafika, kreslíře a pěstitele včel. Expozice zlehka jako francouzský vánek provází dílem Jana Křížka a sem tam ji  doplní v kratších odpočinkových intervalech autentickými fotografiemi a prohlídkovou trasu završuje životopisným snímkem Jan Křížek, sochy a včely od Martina Řezníčka. 

akvarel NG

Na první pohled působí expozice jako šnečí ulita, jež se sbíhá do středu výstavního prostoru a kde také kulminuje a zastavuje se v čase. Architekt Zbyněk Baladrán velmi citlivě vystihl autorům smysl pro kreativitu či hledání původu člověka, a to vše hlavně s hravostí a svobodou, která byla umělci navýsost přirozená. Z tohoto postoje také vychází umělcův výtvarný styl, jenž si za každého tvůrčího období uchovává punc ryzího primitivismu a syrového umění neboli art brutu. Vznikají tak převážně lidské figury obou pohlaví, které experimentálně zaznamenával na papír, kámen, dřevo, noviny nebo také do hlíny a jimi hlavně chtěl docílit nekonečného procesu hledání …

Expozice retrospektivně zachycuje vývoj Křížikovy tvorby, přátelství s Boštíkem, Picassem, Dubuffetem a ukazuje ho jako člověka, který si pevně stál za svými názory a nadějemi. Ukázkami prací zahraničních „velikánů“, které jsou součástí expozice, se Křížek svými impulsivními automatickými kresbami nebo naivními sochami zařazuje do kontextu mezinárodního poválečného umění. Jeho tvorba je bezejmenná, působí na diváka pocitově, znakově a v některých případech jen symbolicky. Přesycenost technik, zásahů, vrypů, pastóznost barev - to vše vypovídá o „neklidné“ osobnosti s přemírou fantazie a „dětským“ pohledem na život s nekonečným množstvím otázek.

 

Jan Křížek (1919-1985) a umělecká Paříž 50. let

Valdštejnská jízdárna

Výstava trvá do 29. září

Hodnocení: 80 % 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Velcová | pondělí 19.8.2013 16:39 | karma článku: 4,20 | přečteno: 198x