Designblok se v patnáctém ročníku vrací ke kořenům

Týden designu a módy představí v několikastudiích po celé Praze svůj patnáctý výstavní koncept, jenž se letos zaměřujena ikony. První ročník této akce proběhl v roce 1999 a mezi jeho prvnímiúčastníky byli například Vitra, Konsepti, BeldaFactory nebo Klára Nademlýnská.V prvopočátcích designbloku se propojovaly všechny designové kategoriejako produktový design, šperk a móda. I nyní je těmto odvětvím určeno několikstudií, které se systematicky a jednooborově zaměřují na konkrétní design ajeho dopad na český životní styl.

Matali Crasset Francouzská designérka, která se představí v Art House mystickou výstavou Voyage to Uchronia

Tematicky se designblok ubírá cestou zpět, i když jen navenek, hloubka tématu je mnohonásobně větší, jelikož zdůrazňuje, že designové produkty a hlavně jejich tvůrci se během vývoje či prostřednictvím své dlouhodobé práce sami stávají ikonami, které v nás již po řadu let vyvolávají silnou odezvu.

Nákladové nádraží Žižkov se promění v nový konceptuální dům neboli superstudio – hlavní expozice. V prostorách nádraží, kde se kříží kolejiště s nástupišti, se rozprostře zákulisí pro nejlepší tuzemské výrobce a školy. Kurátoři Jana Zielinski a Jiří Macek tímto výběrem navazují na aktuální „hit“ při zahraničních designových přehlídkách, které jejich tvůrci nasměrovali do industriálních prostor, například Dockland v Londýně nebo Ventura Lambrate v Miláně. Technika se střetává s uměním a naopak, všednost ladí s krásou a naopak. Důležitější ale je, že tato výjimečná lokalita v centru dostane touto akcí i zbrusu nový punc společensko-kulturního centra, který by ji do budoucna mohl pomoci od chátrání. Kurátorské prostory a instalace výrobců navíc doplní několik prezentací umístěných přímo na železničních vozech. Openstudio Kafkův dům u Staroměstského náměstí pohostí převážně designérská studia, módní návrháře a designéry šperku a také je zde vystavena samostatná expozice projektu Designblok Talent Card, která představí naděje českého designu. V posledním velkém studiu Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci je nainstalována výstava současného českého a zahraničního uměleckého designu. Palác žije převážně v zapomnění, někdy se zde konají krátkodobé výstavy pod vedením Galerie hl. města Prahy. Určitě stojí za to, aby se tento palác znovu objevil v seznamu hlavních výstavních prostor, které slouží umění a veřejnosti. Doplněním akce je již každoročně i módní přehlídka Designblok Premier Fashion Week v kostele sv. Šimona a Judy.

Designu určitě neuniknete v týdnu od 7. do 13. října.

Autor: Kateřina Velcová | středa 9.10.2013 18:35 | karma článku: 4,90 | přečteno: 173x