Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I takové dny jsou, kdy rána za ranou

     Přišlo to loni v zimě. Cestou ze školky mi Matěj zase začal povídat něco o miminku, a protože já toto téma považuji za momentálně ukončené, dala jsem mu jasně najevo moje stanovisko.

    „Matěji, řekla jsem už nejmíň stokrát, že JÁ, opakuju JÁ, už žádné miminko mít nebudu, jasný?“ doprovodila jsem ta slova pro jistotu drsným pohledem, to jako aby to znělo konečně přesvědčivě.

    „Ježiši, mami, neboj se furt, nebudeš s tím mít žádný starosti, to miminko bude moje a Anežky! Já přece vím, že už si moc stará. Jo, a bude se menovat Rufus!“ řekl nakonec jen tak jakoby mimo řeč, a já v tu chvíli nevěděla, co je horší. Jestli to, že mě můj syn považuje za fakt dost starou, nebo to, že se jednou můj prvorozený vnuk bude jmenovat Rufus.   

    Další den jsem vstala výjimečně dřív než manžel. Mráz kreslil za oknem svoje třpytivé sítě a sem tam se ozývalo škrábání z parkoviště před domem. Děti dostaly svoji ranní dávku kakaa a já se chvilku zasnila u televize. Právě běžel nějaký klip, kde se jistá žena ráno probudila perfektně učesaná, namalovaná a oblečená v luxusní noční košilce. Očima jsem sjela na svoji ranní róbu, která připomínala hadr, jenž používal jistý flekatý přežvýkavec už asi půl století místo žvýkačky, jednou rukou si projela vrabčí hnízdo na hlavě a druhou si právě nahmatala díru na palci tlusté  hřejivé fusekle.

    Na scéně se po chvilce objevil dokonalý muž, co voněl snad i přes tu televizní obrazovku. Byl hladce oholený, ale s rysy tak ostrými, že jen pohled na něj musí být pro každou ženu životu nebezpečný, neb se jí začne točit hlava a touhou se jí podlomí kolena. V tom okamžiku se objevil ve dveřích manžel. Jeho tvář nebyla přes dlouhý vous vidět, při protahování odhalil větrání trika v podpaží a cestou k upažení mu jedna ruka zabloudila do pupíku, kde udělala ten klasický obkružující pohyb v lovu za zbytky tkaniny.

    Radši jsem přepnula program. Možná jsem to ale neměla dělat. Naskytl se mi totiž pohled na vzorně sedící, obzvláště vymydlené a slušné děti, což značně kontrastovalo se skutečností u nás doma.

    „Kubo, tě zabiju!“ ozvalo se totiž z koupelny, kde to batole vymyslelo novou hru, kolik flusanců s pastou dokáže během pár vteřin dopravit bratrovi na čisté triko a mezitím si promočit i to svoje, které už před pěti minutami ozdobil kakaem.

Právě tyto fleky společně s těmi od pasty vytvářely zářivou mozaiku, která se vlnila s pohyby jeho hrudníčku.

    To ráno jsem si uvědomila, že kromě svého „mládí“ začínám pohřbívat veškerou romantiku světa, a protože jsem žena akční, rozhodla jsem se zabojovat. Já, jindy snad docela pečlivá matka, jsem přesvědčila samu sebe, že děti musí jít také občas stranou. Žijeme jen jednou.

     Plán v mé hlavě se zrodil rychle. Večer bleskově přečíst dětem pohádky, poslat je do říše snů, sedřít si nohy a jiné tělní partie žiletkou, šplouchnout se vůní, odít se do nádherné saténové noční košilky na ramínka a s otevřeným vínem a dokonale nalíčeným obličejem čekat ve svůdné poloze, až se muž vrátí před jedenáctou hodinou domů.

   Jak jsem si předsevzala, tak jsem i učinila. Už v devět hodin jsem polehávala na gauči v očekávání romantiky. Hlavou mi pořád zněla ta Matesova slova o mém stáří a rozhodla jsem se dokázat sobě i manželovi, že já do starého železa patřit jen tak nebudu. Pro jistotu jsem ještě vyvětrala. Takové povrchní věci, jako je zápach z vaření a jiné přízemnosti, měly toho večera vstup přísně zakázaný.

    Jak jsem tam tak čekala, dala se do mě zima. Postupně jsem na tu saténovou košilku navlékla vytahané tepláky, lyžařský svetr(možná ještě po babičce), pletené ponožky prezentující všechny barvy světa a kdyby to šlo, tak jsem si snad vlezla mezi žebra topení. Zabralo to, moje tělo se zahřálo a po chvilce z toho čekání usnulo.

    Probudil mě až představitel hlavní role mého vysněného večera svým smíchem. Nejen, že mi slina vytvořila dálnici make-upem od pusy k uchu, ale rtěnku jsem měla rozpatlanou po celém obličeji i rukách.

    Teď už mě od romantiky dělily poslední minuty. Minuty, během nichž dám svůj obličej do pořádku, odhodím ze sebe ty vrstvy oblečení, abych ho mohla omráčit svojí dokonalostí s lahví vína v ruce.

    Jenže při odchodu z koupelny jsem v předsíni nepotkala Pana božského, ale Kubu.

    „Co tady děláš?“ zmohla jsem se jen na tento přiblblý dotaz.

    „Kubík už nece pinkat, už je vypinkanej. Čo to máš na sobe, mamí!?“ podal jasné vysvětlení a zároveň mě podrobil výslechu. Tím okamžikem už přicházel i Matěj, protože ho(jako)vzbudil bezhlavý rytíř, a on teď prý usne jedině v naší manželské posteli.

    Večer byl u konce, neotevřené víno jsem postavila na jeho staré působiště, oblékla si svůj teplý hadr a romantiku jsem odložila na neurčito. Jakub usnul až ve čtyři ráno, takže noc plná vášní to nakonec přece jenom byla, ostatně jako každá noc od doby, kdy se ze mě stala matka. Budu tedy koukat natěšeně do budoucnosti a představovat si, jaké to bude, až budou děti z domova. Jen se bojím, aby podobná saténová košilka na mém starém a seschlém těle nezpůsobila muži smrt infarktem ze šoku a já nezhynula na následky zápalu plic.  

         

Autor: Ivana Vejvodová | úterý 9.3.2010 13:05 | karma článku: 43,46 | přečteno: 9026x
  • Další články autora

Ivana Vejvodová

Každý si holt hlídá to své

Manžel přede mnou utíká, gestikuluje nesouhlasně rukama, pokouší se přede mnou zavřít dveře, ale já jsem neoblomná. Škvírkou mezi futry mu šermuji malou lištou, jejíž přivrtání mi chybí ke štěstí. Lišta nad dětskou postel, která by držela rákos.

19.7.2013 v 16:48 | Karma: 32,05 | Přečteno: 3070x | Diskuse| Ostatní

Ivana Vejvodová

Šmarjá, rosteš pro ......

Stejně jako na sklo bubnují kapky deště, aby přece jen zkusily tvrdost okenních tabulek, dobývají se mi do hlavy dvě myšlenky, které se ovšem v konečném smyslu nevylučují a míří do jednoho místa.

30.12.2012 v 19:28 | Karma: 35,52 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Ostatní

Ivana Vejvodová

Tak co to tu teda tak strašně smrdí?

„Proboha, co to tu tak strašně smrdí?“ pomyslela jsem si před časem v koupelně, když jsem zahájila večerní hygienu. Během pár vteřin jsem měla jasno. Vlastně spíš zatmění. A to doslova. Chcete-li si změnit pohled na svět, dejte si na obličej místo pleťové vody odlakovač na nehty.

31.7.2012 v 15:50 | Karma: 40,40 | Přečteno: 9756x | Diskuse| Ostatní

Ivana Vejvodová

Co se ve škole neučí

Nadechla jsem se, abych přemýšlela o tom, co mi právě řekl starší syn. Kabina starého výtahu mi připadala stejná jako jindy. Ale možná má pravdu. Možná je dobré občas se zastavit, aby člověk s postupem času neztratil ten jasný pohled zpátky přes rameno a zároveň tím získal pravdivější pohled pod nohy a nejlíp ještě dál.

7.3.2012 v 16:50 | Karma: 29,93 | Přečteno: 3005x | Diskuse| Osobní

Ivana Vejvodová

Nesnáším to přerušovaný

Když už se do toho dám, mám to ráda rychle. Žádné zdržování nebo rozptylování! To jenom plýtvá silami. Těším se jen na konec, protože jako skoro každá vdaná ženská nemám čas ztrácet čas. Jdu tvrdě jen za tou slastí na konci. Tu totiž zbožňuju.

19.1.2012 v 19:00 | Karma: 30,72 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5157x
Zdravotní sestra, máma tří kluků, co nemá ráda "leklé ryby" a radši plave proti proudu.

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/umirani-covid-nemocnice-vrchni-sestra-nymburk-nemocnice-20210315.html

Seznam rubrik