Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatba

Karin se jednoho dne probudila, pohlédla do zrcadla a nahlas do ticha pronesla: „Je mi 35. Měla bych se vdát.“

Karin si udělala kávu, vzala si župan, sedla si k počítači, zapnula internet a sklopila žaluzie, aby jí slunce nesvítilo na monitor. Online si zjistila volný svatební termín, vyplnila rezervační formulář a o minutu později měla v mailu potvrzení.

Udělala si v excelu tabulku se jmény hostů. Do počítače stáhla novou aplikaci na výrobu svatebních oznámení. Ve wordu napsala dokument s informacemi ke svatebnímu dni a vložila ho do přílohy hromadného emailu. Ještě téhož dne večer vše odeslala rodině a přátelům.

Zbývalo najít snoubence. Za tímto účelem si Karin na seznamovacích portálech založila vlastní profil s datem plánované svatby. Pod svou fotku vložila motto: Svatba zařízena, chybí jen ženich.

Na ploše počítače si vytvořila složku s nadpisem Manžel. Během následujících dní ji plnila potenciálními partnery. O měsíc později sebrané údaje v tabulce vyhodnotila a vybranému muži předala propozice k sňatku.

17.7. v 11:00 měl začít obřad. Karin se dostavila na místo o dobrou půlhodinu dřív. Její rodiče byli samozřejmě také přítomni. Kamarádi se pomalu trousili, ale v 10:50 už dorazili opravdu všichni pozvaní, dokonce i Maya, která jinak chodí vždy pozdě.

V 10:51 začala být Karin trochu nervózní. Ze seznamovacího dotazníku si sice pamatovala, že její snoubenec je dochvilný, přesto si ale opravdu oddechla, když se jí v 10:55 konečně přihlásil. „Kde jsi prosím tě?“ sykla Karin s úlevou.

Úderem jedenácté hodiny se ozval Mendelssohnův svatební pochod. Karin se před svým monitorem narovnala a společně s ženichem zaujala ve videokonferenci čestné místo uprostřed obrazovky. Ona vlevo, ženich Jéňa212 v okně vpravo. V levém horním rohu počítače slzeli Karininy rodiče, vedle nich byl vidět obličej Jéňova bratra s jeho novou, patrně japonskou, přítelkyní. Jéňovi212 šel za svědka jakýsi Smraďoch_007.

Karin pozvala všechny kamarády, s kterými poslední dobou udržovala kontakt. Na svou svědkyni Annu byla ale opravdu velice pyšná. Jedinou Annu totiž znala z reálného života. Ještě před tím, než byla celostátně zavedena výuka přes skype, s ní tahle Anna chodila na základní školu T.G. Masaryka.

Tehdy u ní Karin byla i na návštěvě. Ano, opravdu věděla, kde Anna bydlí, jak je velká a jednou dokonce osobně viděla jejího psa. Občas si s Annou ještě postaru zavolaly telefonem a poslední dva roky plánovaly, že se sejdou i venku, ve skutečném světě.

„Ahoj Ančo,“ pozdravila Karin tuhle speciální kamarádku, aby zvýšila svůj kredit mezi ostatními přáteli. Během tří vteřin její zamávání sklidilo 579 lajků.

Řeč oddávajícího bylo možno slyšet z reproduktoru. „Karin, berete si dobrovolně online přítomného Jana Plachého?“ Teprve s jeho hlasitým „ano“ si Karin uvědomila, že Jéňa212 vlastně také má nějaké občanské jméno. „Snoubenci se dohodli na ponechání dosavadních příjmení Plachý, Netečná.“

Nyní si můžete dát svůj první novomanželský polibek. Tuhle část si s Jéňou212 dobře nacvičili, a tak na tři oba zároveň myší klikli na ikonku pusy.

Žbluňk, kuňk, cink, kvík. Spodní část obrazovky, vyhrazená pro gratulace, byla v mžiku zaplavena žlutými smajlíky, kteří tleskali ručičkama, troubili a vyskakovali do výšky.

Jéňovi poslali kamarádi ikonky s půllitrem piva, mizící pizzou, časovanou bombou a zvracejícím panáčkem. Karin dostala od rodičů obrázek svatebního dortu a stodolarové bankovky.

Na spodní liště se to prostě hemžilo svatebčany. Karin byla totiž oblíbená, měla 3589 přátel, a to už něco znamená.

Anna si vzala slovo, řekla, že novomanželům přeje všechno nejlepší a že gratulaci poslala poštou. Karin okamžitě rozklikla email. „Počkej, poslala jsem ji normální poštou,“  vysvětlila Anna.  „Jak poštou?“ nechápavě kroutila hlavou Karin. „No, obálku jsem ti poslala. Do schránky u vás v baráku.“

Nastalo hrobové ticho. Karin nemohla věřit svým uším. Takhle šokující dárek vážně nečekala. Wow! přistálo o sekundu později 365 krát na monitoru. „Už bys to tam měla mít,“ dodala Anna.

Karin vyskočila od počítače. Její boky se na vteřinu mihly před kamerou. Pozornému svatebčanovi v ten moment neuniklo překvapivé zjištění. Karin byla ve svatebním pouze od pasu nahoru. Jinak měla na sobě obyčejné, černé legíny.

Běžela po schodech dolů. Kdy tady vůbec byla naposled? Když začala pracovat z domova, vlastně moc z bytu nevycházela. A od té doby, co nákupy vyřizovala online, se už vlastně nikdy ven  nedostala.

Došla až ke staré poštovní schránce a chvíli nakukovala dovnitř. Klíče od ní už dávno neměla. Škvírou zahlédla ten skutečný dopis s nefalšovanou známkou, a dokonce rozpoznala Anin krasopis s typickou vlnkou na konci každého slova.

Karin bezmocně stála v otevřených domovních dveřích, pravou nohu strčenou mezi futra, aby se jí nezabouchlo. Zvenku vál teplý větřík. Přimhouřila oči, světlo se jí tu zdálo nějaké ostré. Cítila jakousi vůni, jinou než její bytový parfém Letní sen, který si pravidelně od června do srpna nechávala dodávat z drogerie. Zatočila se jí hlava. 

"S dovolením," ozvalo se za jejími zády a ze sluncem zalitého vchodu vešel Rozvoz pizzy. Karin na mladého muže zírala jako na zjevení, ruku ve schránce, nohu mezi dveřmi. "Potřebujete ňák pomoct?"  nabídl ji, když mu Karin neuhla ani o milimetr. "Mám tam to... dopis."

Muž odložil pizzu v papírovém kartónu na schody. Horký vzduch prosytila vůně šunky a slaniny. Chvíli šátral po kapsách a pak vytáhl červený, kapesní nožík. Zkusmo vysunul několik čepelí, zahleděl se na schránku a nakonec se rozhodl pro vývrtku.

Ocel zaskřípala o plech a Karin přejel mráz po zádech. Muž pomalými, obratnými pohyby opatrně vystrkal obálku ven a spokojen sám se sebou ji vítězně podal Karin: "Máte už nějaké plány na dnešní večer, slečno?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Barbora Večeřová | úterý 28.7.2015 22:56 | karma článku: 24,50 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Barbora Večeřová

Covid test jen pro Brity

„Richard měl teplotu. Mohla bys mu vyplnit žádanku na covid? Já tě navedu, budu ti diktovat,“ požádala mne Iva s tím, že se jí v ordinaci už půl hodiny restartuje pracovní počítač a ona nutně potřebuje nechat syna otestovat.

12.10.2020 v 23:59 | Karma: 31,90 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Společnost

Barbora Večeřová

Kéž se nám narodí Ježíš

„1HV, protože 2VV, a tak 3HV, že 4VV,“ ozvalo se po ránu z telefonu. „Co se ti stalo?“ podivila jsem se.

2.6.2020 v 17:30 | Karma: 22,34 | Přečteno: 821x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Večeřová

Netradiční unboxing

Kdo neví, co je unboxing, jako by nebyl. Přesto pro jistotu krátké vysvětlení: Jde o rozbalování výrobků, například hraček nebo elektroniky, přičemž proces vybalování je natočen na video a následně zveřejněn třeba na youtube.

10.5.2020 v 18:54 | Karma: 18,13 | Přečteno: 534x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Večeřová

Teď nemůžu, píšeme antický mýtus

"Co je? Teď nemůžu, píšeme antický mýtus," zvedla mi Iva telefon. Optala jsem se, proč se jako primářka společnosti zrovna teď, v době covidu, kdy nevíme co dřív, zabývá řeckou mytologií.

30.4.2020 v 13:21 | Karma: 38,24 | Přečteno: 4625x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Večeřová

Než to se mnou sekne

Než to se mnou sekne, omlouvám se Jaromíru Nohavicovi za své covid-home-office-přetvoření jeho hudebního textu...

21.4.2020 v 17:30 | Karma: 19,05 | Přečteno: 565x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Barbora Černohlávková- Večeřová (39)

-nakladatelství Ikar jí vydalo soubor humoristických fejetonů MŮJ ROK S INŽENÝREM.

-zakončila germanistiku na FF UK diplomovou prací na téma absurdní divadlo. Proto nyní pracuje ve školství a zdravotnictví. Je potomkem Karolíny Světlé a má dvě tmavovlasé děti. Píše fejetony, povídky a scénáře. Ráda dlouho snídá.