Jeden Babiš jako jednotka laciného populismu

Sliboval řídit stát jako firmu. Po jeho několikaměsíčním působení na politické scéně nezbývá než doufat, že je lepším manažerem a podnikatelem než politikem. Pokud tomu tak totiž není, vkrádá se podezření, že s podnikáním miliardáře a českého Berlusconiho, Andreje Babiše, bude vše mnohem víc na vodě, než se zdá.

Od voleb a vstupu do vlády Babiš zdůrazňuje, že není politik. Jako komunikační taktika tahle "nepolitická politika" může fungovat omezenou dobu. A pak se volič politika - i nepolitického - logicky zeptá: Co jste dokázal?
 
V případě Andreje Babiše a jeho uskupení ANO je odpověď zatím hodně smutná. Babiš sám tvrdí, že se občas ve Sněmovně stydí, když musí poslouchat některé výlevy poslanců. Měl by se spíš stydět za to, koho do Sněmovny narychlo dostal. Podle jedné opoziční poslankyně je zjevné, že lidé z ANO jsou pestrou směsicí názorů a postojů, nad nimiž nemá kontrolu nejen samotný Babiš, ale mnohdy ani oni samotní. Je to hnutí v pravé slova smyslu - hnutí mysli. Je tu ovšem jediný společný jmenovatel, a tím je laciný, zato bezbřehý populismus.
 
Byli jsme toho svědky už od nástupu do funkce, kdy se prohnaný Babiš neobtěžoval konzultovat svůj postup ve věci OKD a dolu Paskov se svými koaličními partnery. Ty překvapil ze zálohy a pak výsledek jednání s lidmi miliardáře Zdeňka Bakaly vydával za svůj úspěch. Většina médií mu na to skočila a málokdo se tehdy pozastavoval nad Babišovou nesériozností jako koaličního partnera.
 
Další díl populistické telenovely předvedl kandidát ANO do Evropského parlamentu Pavel Telička. Tento bývalý komunista a absolvent moskevské diplomatické školy je zároveň Bakalovým a Babišovým "člověkem". Telička v kampani sliboval "vyřešit" evropský mobilní roaming, i když jako bruselský insider musel dobře vědět, že tento problém Evropská komise právě vyřešila.
 
Tanečkem kolem pražských lokálních voleb se dostal chaos v personalistice ANO na novou úroveň. Babiš se nejdřív domluvil s věrohodným bývalým primátorem Janem Kaslem, ten však poté, co nahlédl pod pokličku pražské ANO, kde rozhodují bývalí estébáci, zděšeně prchl. Kasl teď kandiduje sám. Babiš si našel do čela kandidátku-podnikatelku, slavnostně ji představil a neuplynul ani týden a kandidátka se musela poroučet, neb měla zatraceně blízko k Romanu Janouškovi, pražskému mafióznímu obchodníku s vlivem, jenž se sám občas dostane do problémů pod vlivem.
 
Chaos nad chaos v ANO a podrazácké zákulisní praktiky se teď Babiš ve sněmovně pokouší přebít dalším populistickým trikem. Ačkoliv mu je známo, že jeho koaliční kolega, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, připravuje komplexní a dobře promyšlenou vládní novelu tzv. protikuřáckého zákona, kterou chce předložit koncem roku, Babiš a jeho populistické ANO chtějí ve sněmovně ihned prorazit s narychlo sesmoleným přílepkem, který by zakázal kouřit v hospodách, restauracích, barech a klubech -- úplně všude. Tento další, x-tý podraz na koaličních partnerech, má Andreje vykreslit jako bojovníka za veřejné zdraví.
 
Babiš je stále mezi lidmi populární. Poslanci a ministři jiných stran však už měli dostatečnou možnost pochopit, že tento bývalý normalizační komunista, který dosud uspokojivě neobjasnil, jak v kauze Petrimex přišel k velkému majetku, není seriózním partnerem. Do dějin by tak mohl ambiciozní Andrej vejít tím, že se jeho jméno stane jednotkou laciného populismu (1 Bab).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vojtěchcerny Černý | úterý 12.8.2014 13:10 | karma článku: 22,51 | přečteno: 827x