Plyn: závislost na Rusku nebo islámských režimech?

Ať postavíme rouru jakou chceme, vždycky ji musíme naplnit v Rusku nebo v islámském třetím světě.  Jestli má být plynovod Nabucco prostředkem vedoucím k menší závislosti na "ruském" plynu, je třeba také říct, že to zároveň vytváří novou závislost, tentokrát na nevyspytatelných islámských režimech. 

Nevím, která varianta je lepší, osobně si myslím, že jsou všechny špatné. Ale řečeno s klasikem, je toto konstatování asi vše, co proti tomu můžeme dělat.

1. Závislost na ruském plynu je jednoznačná a asi nevyhnutelná. Mají ho nejvíc, stávající plynovody fungují, nové se budují nebo projektují. Rusové peníze za plyn potřebují a pokud se nestane nic neobvyklého a Evropa bude fungovat, plyn dále poteče, a to i přes malé lapálie typu Ukrajina atd. Když si odmyslíme všechny politické i světonázorové rozdíly, přece jenom jsou Rusové na stejné kulturní úrovni jako my vycházející z podobných křesťanských tradic.

2. Závislost opět na Rusku, tentokrát na plynu ze Sřední Asie, která rovněž jako Evropa patří do mocenské sféry vlivu Kremlu. Již dopředu a velice chytře si Rusové nasmlouvali plyn z bývalých sovětských republik. Myslím, že pokud by odmítli, Rusové by jim brzy ukázali, kdo je opravdovým pánem v této oblasti. A nakonec, komu jinému by plyn prodali, když zde zatím žádná jiná roura není?

3. Přímá závislost na již v předchozím bodě zmíněných zemích. Pokud se podaří opravdu plynovod Nabucco postavit, nebude zřejmě do něho co pustit, protože plyn poteče do ruských plynovodů. Je tady ještě možnost napojit v budoucnu Nabucco na Íránské či Irácké plynovody. Nedělám si iluze o režimech ve všech zmíněných zemích. Ve všech vládnou islámské diktatury, některé méně, některé více extrémistické. Kdo trošku sleduje islámský svět, nemůže nepřehlédnout značnou radikalizaci chování proti všemu západnímu. Vousatí islamisté dřív či později udeří ve všech těchto zemích, a potom budeme ještě rádi za roury vedoucí z Ruska (a to nejsem žádný rusofil). Není nic krásnějšího, než nechat zmrzat ty nevěřící psy v Evropě.

A ještě poznámka k jedné velké tranzitní zemi na trase plynovodu Nabucco, která chce také do Evropy. EU nebyla schopna čtyři roky (tedy 7 předsednictví, prý všechna lepší než to naše) dohodnout podmínky o tranzitu přes Turecko. Turci dnes takticky couvli a pokud plynovod postavíme, teprve potom budou mít ty správné páky, resp. kohouty k vydírání EU. Turecko je na evropské poměry opravdu velkou zemí, muslimslou zemí, kde je stále větší tlak na ořezávání sekulárného zřízení, islamisté (prý umírnění) jsou už ve vládě. V okamžiku, kdy se jim podaří dostat i do armády, máme se na co těšit. To jen tak na okraj.

Takže nám nezbude stejně nic jiného, než vybudovat opravdu veliké zásobníky a zároveň doufat, že alespoň jednou rourou plyn poteče.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Vavřík | pondělí 11.5.2009 7:00 | karma článku: 31,50 | přečteno: 3750x