Nabídnou socialisti kromě zrušení regulačních poplatků ještě něco?

Nesmyslné a hrůzně populistické sliby ČSSD v krajských volbách, které jim bohužel zajistily vítězství, ne a ne dotáhnout do konce. Regulační poplatky ve zdravotnictví se stávají v tomto ohledu již téměř pojmem. A pro p.Michala Haška asi výzvou.

Co z toho, že nejenom zdravotníci a ekonomové, ale již i mnoho socdem voličů a dokonce i samotých socialistů uznává smysl těchto poplatků. Pan hejtman z jižní Moravy si myslí opak a pro jejich zrušení je rozhodnut udělat vše. Co z toho, že soud již jednou rozhodl, že se tyto poplatky můžou dál vybírat, teď je na řadě jejich samotný efekt. Prý nesplnily očekávání, a proto budou odsouzeny a po zásluze potrestány. Ne ale soudem ledajakým, jdou přímo k  soudu ústavnímu. Logicky se nabízí otázka, k soudu by tedy nešly, kdyby očekávání splnily? Ale z pohledu socialistů jsou poplatky přece nehumání a neetické. Tak nevím, neprotiřečí si tím ČSSD tak trochu? Ale k soudu musí, protožeže krajům, co je vracely nejrůznějšími kličkami zpět, nejen, že nic nepřinesly, ale ještě zkomplikovaly již tak dost napjaté hospodaření s veřejnými prostředky.

Ale o ekonomiku, ani o blaho lidu tady přece nikomu nejde. Docházejí témata, na co příště lidi, co věří osádce oranžového autobusu, opět nachytat. A poplatky přece již jednou spolehlivě zabraly. Tak proč to nezkusit znovu? Státní měšec je poloprázdný, rozdávat už není téměř co. A řešení, jak ho opět naplnit strana, co se chlubí tolika renomovanými ekonomy a shazuje jiné, že jim chybí, nějak stále nenabízí. Možná v nějakém průzkumu vyčetli, že to po letech rozdávání pastelkovného po nich nikdo ani nechce. Aby snad nemuseli přijmout odpovědnost za tento stát již od podzimu, kdy byl konec hospodářské recese ještě v nedohlednu a něco smysluplného proti ní dělat, raději zmařlili předčasné volby, o kterých snili celou dobu své opozice, a kvůli kterým shodili vládu uprostřed evropského předsednictví. A pod fousy jim moc nejde ani vláda tak přeceňovaných "jejich odborníků".

A přesto mají preference stále vysoké. V průzkumu se dozvěděli, že lidé nechtějí slyšet o logice kupeckých počtů, co se musí udělat teď nebo nejpozději zítra, když se to neudělalo v klidu let předešlých. Co bylo odmítnuto ještě ani ne v zárodku jenom proto, že to dělali jiní. Kdyby alespoň po vzoru našich východních sousedů nechali dotáhnout nepopulární reformy své stranické nepřátele a na základě slibů jejich zrušení se dostat k moci. A potom je v tichosti nechat žít, nic nedělat a těžit z jejich výsledků. Tak můžou dosáhnout pouze na zrušení démona zdravotnických poplatků. Předpokládám, že jedno ze svých hlavních volebních témat již budou muset v novém parlamentu konečně prosadit a pohlídat si, aby je s tímto tématem nepředešel ještě někdo červenější! 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Vavřík | úterý 12.1.2010 7:00 | karma článku: 31,45 | přečteno: 2658x