Jak vyrobit kandidáta na prezidenta

Opět nadešel čas, kdy budeme muset zvolit prezidenta. A mnoha našim politikům se prohloubily vrásky. Kde vzít a nekrást?

Nechci volbu naší hlavy státu nijak zlehčovat, ale ten pocit prostě mám. Výhodu mají dnes jedině v ODS, Václav Klaus je prezident docela dobrý, je jejich čestný předseda a zvolen ještě jednou být může. Koho lepšího si přát? 

Problém mají ale všichni ostatní. Z principu musí najít někoho jiného, i kdyby byl Klaus ze zlata a potřený medem. Média vymyslela dokonce jméno, pan Antiklaus. Z miliónů lidí bydlících mezi Aší a Hrčavou se nakonec nenajde nikdo. Nikdo nebyl dosatečně antiklausovský, vzdělaný, reprezentativní, nebyl spojen s žádnou politickou stranou (to je totiž u nás docela průšvih), ale zároveň veřejně známý, uznávaný veřejností a se spoustou dalších skvělých vlastností. A ještě jedno podstatné kritérium musel kandidát splňovat, možná vůbec to nejpodsatnější. Porazit Václava Klause. Přesto se pár kandidátů ohlásilo nebo bylo ohlášeno. Ale neměli některou z výše uvedených vlastností. Politici byli již jednou nebo několikrát použití a tím pádem nepoužitelní. Nepolitici si zase naštěstí všas uvědomili, že by byli jaksi do počtu.

Co teď? Přece to ten zloduch Klaus nedostane zadarmo?!

Co takhle někoho z ciziny? Lidé odtamtud mají přece jaksi automaticky patent na rozum, mezinárodní přehled, mezinárodní autoritu, jazykovou vybavenost, proč jsme vlastně nehledali nejdříve tam?

Profesor Švejnar. Americký a český občan. Splňuje vše, co, nesplňují a ani nemůžou splňovat domácí kandidáti. Je to nepopsaný list A4, politicky ani nijak jinak se zatím neprojevil, nezapletl se s politickou stranou, nic nezkazil. Má pouze jednu slabinu, nikdo ho nezná. Jak skvělá kompetence pro hlavu státu. A co není, dodělá se. Jako umělý nos či prsa. Mašinérie se rozjíždí, je na to sotva pár měsíců. Objednáme preference, oblíbenost, spřátelení novináři začnou psát jako o život. Vyjde i kniha rozhovorů. On-line chaty. Nezbytné kolečko po republice. Návštěvy v parlamentu, aby volitelé alespoň jednou viděli svého kandidáta naživo. Postupně se začíná přiostřovat, vytahují se starší a starší věci. V rozhovorech se dovídáme, že to, co se zde dělo (rozumějme, vše to dělal Klaus) před více než 10 lety bylo špatné, nevhodné, špatně načasované a ve špatném právním rámci. Vše se mělo dělat jinak (připomíná mi to strýce ze zámoří, který měl také vždy jasno). Klaus nemá vizi dalšího směřování naší vlasti (co takhle budu větší, až budu největší na celém světě), Švejnar vizi má (tedy vše vyřeší EU). Klaus nechce hned euro (podle střídmých ekonomů má pravdu), Švejnar chce.  Klaus nechce do televize se Švejnarem (v Americe se to přece dělá). Obliba u obyvatelstva nezadržitelně roste (říkají média).

Stále čekám, kdy na Klause vytáhnou nějakou další milenku, vilu, konto. Ani lobingovou firmu nemá. O menšiny se nestará. Jako prezident toho také moc nezkazil, i když toho nenajezdil tolik jako Havel, to je fakt. Samozřejmě, až na tu Modrou planetu, to je přece všem jasné. A o vztahu k EU ani nemluvě.

Musí to být fuška pracovat ve volebním týmu a dělat kandidáta na prezidenta!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Vavřík | pondělí 21.1.2008 13:50 | karma článku: 7,23 | přečteno: 601x