Dotace sportovcům nebo sportujícím lidem?

Ekonomická krize dopadá i na sportovce dopsud štědře dotovaných státem a nejrůznějšími sponzory, kteří v rámci výdajů na reklamu tímto vyhazují peníze, protože věří, že díky nápisu na tričku či na mantinelu prodají víc.

Jsou to však výdaje z kategorie zbytných, a tak se v tomto směru při potížích škrtá nejdříve. Reklama, nereklama, přežití je důležitější. Toto je nakonec věcí každého podnikatele, jak naloží se svými penězi, jestli přispěje třeba na zoologickou zahradu nebo za nášivky na prsou svalovce. Pro každého je důležité něco jiného.

Nemělo by to tak být ale při přerozdělování peněz vybraných formou daní státem. Stát by měl především dbát o fyzické a duševní zdraví svých občanů, a podle toho by měl nakládat i s penězi určených na sport. A teď je jedno, jestli je zrovna krize a prostředků je méně, nebo někdy jindy více. Stát vč.podniků, které jsou v jeho vlastnictví, by neměl, nebo v co nejmenší míře, sponzorovat profesionální sportovce, nebo sporty, ve kterých se vydělávají peníze. Vím, že je to dnes nemyslitelné, zřejmě by se nekonalo jediné mistrovství či olympiáda. O to víc by se mohlo podporovat rekreační sportování lidí, kteří se sportem "pouze" baví a nestal se jejich zaměstnáním. O to víc by se postavilo cykostezek, veřejných hřišť, kurtů, bazénů, U-ramp, nebo třeba vyhradilo plácků pro obyčejné vyblbnutí s balónem či psem.

S ubývajícími penězi pro sportovce hrozí zřejmě krácení odměn i pro úředníky a nejrůznější vyžírky při státních sportovních organizacích, jako je např. Český olympijský výbor. Však se jeho "viceprezident" p.Kejval již veřejně ozval. Dotovat pouze olympijské sporty. Samozřejmě, v sázce jsou přece i výplatyna sekretariátu ČOV! Nedalo mi, a mrknul večer na pár odkazů, co že jsou to vlastně zač ty olympijské sporty. Kromě známé atletiky, lyžování nebo volejbalu, figurují na seznamu i sporty, o kterých by se asi mohlo dlouho diskutovat, proč byly na olympiádu zařazeny, nebo i "sporty", které snad vůbec nemají co dělat s jinak již beztak pošlapanou olympijskou myšlenkou, která by se měla týkat především humanity a sbližování lidí obecně. Curling, softbal či plážový volejbal (jak se liší od normálního volejbalu, kromě toho, že se hraje na písku?). Jsou to snad více povznášející, či zábavnější činnosti, než třeba surfování, rybaření či hlubinné potápění? Úplně absurdní je ovšem zařazení mezi olympijské sporty např.vzpírání žen a vzpírání vůbec, nebo také nově box žen. Je to opavdu tak krásné a zábavné sledovat svalnaté postavy žen, co zvednou spoustu ocelových kotoučů, nebo tekoucí krev z nosu mladé boxerky?

Upravme v zimě radši více běžeckých stop, investujme do skomírající pěší turistiky, krachujících horských chat, stavme více rozhleden na kopcích a značme více turistických cest. Investujme do vodáckých tábořišt u sjízdných řek. Lidem to dá víc, než jedno mistrovství v boxu žen.

 

 

Autor: Michal Vavřík | středa 2.9.2009 7:03 | karma článku: 37,88 | přečteno: 5279x