Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti nehloupnou, akorát odborníci neví, co chtějí!

Nedávno bylo ministrem školství zvěřejněno "desatero" proti hloupnutí českých dětí. "Nové" metody výuky zaváděné od 90. let stylem "všechno bylo špatně" si nakonec vynutily nutost státních maturit a testování žáků základních škol. Budeme nakonec švindlovat i statistiky?

Nechci zde, jako laik, polemizovat o správnosti, či škodlivosti všechmožných změn až experimentů, kterými musely naše základní a střední školy od devadesátých let projít, ale právě jako laik si můžu dopřát pár neodborných poznámek či výtek.

Veškeré změny ve vzdělávání našich ratolestí vyústily nakonec v zavední institutu státních maturit (formu nechť posoudí jiní) a nyní dokonce i v testování úrovně dosaženého vzdělání po 5. a 9. třídě základní školy. Předpokládám, že všechny ty "zahraniční" metody vzdělávání, počínaje všemožnými multimediálními pomůckami typu módních interaktivních tabulí, přes jetšě modernější projekty, až po všemi pády skloňované RVP, které nakonec museli po večerech smolit sami kantoři, navíc většinou vůbec nepřesvědčeni o jejich smysluplnosti (aby nakonec vznikly nové osnovy, které se podobají těm původním jako vejce vejci a liší se pouze barvou skořápky), asi nebudou to pravé ořechové, když se musí žáci testovat. Stejně jako odněkud zavlečená doktrína, že Česko má malé procento maturantů a vysokoškoláků.

Myslím si, že děti nehloupnou. Akorát tzv.odborníci, zaslepeni statistikami a výzkumy "předních světových univerzit" už dvcet let experimentují s našim školstvím a vlastně nevědí, co chtějí. Výsledkem jsou přemrštěné požadavky především na objem učiva, které je nutné zvládnout již na základní škole. Spousta učiva se přesouvá ze středních škol na základní, z druhých stupňů na první. Tempo, kterým se zvyšuje především kvantita a dosažitelnost informací, nelze přece kopírovat do nárustu požadavků na žáky a studenty. Jak se říká, všeho s mírou, jak z pohledu množství, kvality i času. A nakonec ještě někdo zasvěcený prohlásí a ostatní opičkují, že děti hloupnou. Disponujeme vůbec srovnáním s úrovní před dvaceti lety?

Jenom jeden příklad. Nechci polemizovat např. s tím, kolik se mají děti učit cizích jazyků, a kdy se s jejich výukou má začít. Přesvědčen jsem ale o tom, že někdy méně je více. Že důkladná výuka pouze jednoho světového jazyka (angličtina) je více, než rozmělnění času a potenciálu dětí na výuku jazyků dvou. A dobrovolnosti se samozřejmě meze nekladou.

Jedno z opatření proti "hloupnutí" má být omezení víceletých gymnázií. Ano, matematika je krásná věda a někdo asi na ministerstvu začal počítat. Když se omezí víceletá gymnázia, budou tam studovat ti chytřejší a tím zvedneme úroveň gymnázií. Děti, co se tam nedostanou, zůstanou na základní škole a tím pozvednou úroveň zase těchto škol. Dvě mouchy jednou ranou. Asi se předpokládá, že ne všichni, co se nedostanou na víceleté gymnázium, se vydrží řádně učit na základce tak, aby byli schopni udělat později přijímačky na gymnázium čtyřleté. Třeba se chytnou nějaké party a na školu začnou v osmičce kašlat. A zase jsem u těch přísloví, nemá se snad proutek ohýbat již v mládí? Nikdo mi nevymluví, že podnětnější a více motivující prostředí víceletých gymnázií je horší, než přesun zpět do devátých tříd.

Statisticky možná pozvedneme úroveň gymnázií a současně i základních škol (u těch si nejsem tak jist, když se naopak chystá masivní integrace žáků zvláštních škol).

Ale procenta vem čert, nějak mi stále nejde do kebule, jak se tímto opatřením zvýší počet chytřejšícjh žáků v konečném součtu!

 

Autor: Michal Vavřík | středa 5.10.2011 7:02 | karma článku: 31,82 | přečteno: 4620x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Dát nebo nedat?

Dětské domovy, děti s handicapem, nevidomí, rakovina. Samé neštěstí a výběrčí na ulicích hrající na city kolemjdoucích. DMS, složenky. Hlad a potopy. Bezdomovci. Charita. Ekologové. Komu dát a komu ne?

21.6.2012 v 8:13 | Karma: 30,19 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Porody, maturity a podobné radosti

I když je zdravotní péče v našich končinách dovedena téměř k dokonalosti (samozřejmě, z hlediska možností aplikace současných znalostí a financování), přesto se někteří romanticky ohlíží o 100 let zpět. Naopak, o 100 let zpět by se měla vrátit instituce maturit.

15.6.2012 v 12:35 | Karma: 12,80 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Umění do vězení.

Tento tragický nadpis jsem si vypůjčil z Respektu č.50/11. Dokonce od Erika Taberyho, šéfredaktora. Že by ani novinář jeho kalibru nerozeznal hranici mezi ničením cizí věci a uměním?

19.12.2011 v 8:00 | Karma: 8,64 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Po roce opět v Dolomitech!

Ptají se mě, proč jezdím "furt" do těch Dolomitů. A já na to, že mě očarovaly. Jakoby kamenné věže byly krásné zakleté čarodějky, které každého, kdo jednou vstoupí do jejich království, navždy omámí.

7.11.2011 v 8:00 | Karma: 15,84 | Přečteno: 1422x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Kanada jedná racionálně

Kanada jako stát jedná racionálně v mezích možností tak, aby snad někdo náhodou neukázal prstem. Češi, bohužel bez podpory státu, musejí jednat často více v pudu sebezáchovy, než racionálně. Výsledkem (alespoň oficiálně) jsou kanadská víza.

4.11.2011 v 7:56 | Karma: 29,04 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám