Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chuck Palahniuk-Deník (příběh apokalypsy)

Když jsem tady před časem psal o Charlesi Bukowském, v komentáři mi jedna "žena" doporučila Chucka Palahniuka. Prý ho ocením. Stoprocentní tip, je opravdu skvělý. Možná jsem kápl zrovna na vyjímečnou knihu, ale při četbě dám většinou na "první pohled"!

V poslední době jsem byl příjemně válcován evropskou literární realitou, minulou i současnou, no, spíše tou naší středoevropskou, ale odskočil jsem i do Španělska (Almodóvar) nebo prostřednictvím výborných Tokarczukové Běgunů třeba i do Ruska.

Intuitivně jsem proto nyní sáhl po literatuře jiné, americké, po v podvědomí mi uvíznuvšího Chucka Palahniuka, a jakožto začátečník po první knize, která byla v knihovně zrovna k vypůjčení. Deník. A rázem jsem se ocitl tam, kde jsem chtěl, v jiném světě, v jiné dimenzi. Byl jsem v Americe, ale ne v té s širokými kovbojskými klobouky, ale v mysteriózním, tajemném světě potomků prvních anglických osadníků izolovaných od okolního světa na ostrově několik mil od pevniny. A představivost začala pracovat naplno. Možná pod dojmem amerických hororů Hitchcockova střihu se kniha proměnila ve scénář dalšího filmu. Když jsem četl o křiku racků, nebyli to naši rackové nad rybníkem, ale ptáci ze stenojmenného filmu. Příjezd trajektem na ostrov doprovázela zlověstná hudba a záběr na letní turisty na pláži byl zpoza okna temného pokoje starého hotelu ...

Misty Wilmotová začala na přání tchýně psát deník pro svého manžela Petera, který uvržen do komatu leží v nemocnici. Prý to tak dělávali námořníci a jejich ženy při dlouhém odloučení. Začínají se však dít divné věci. Bývalí zákazníci si stěžují na zazděné místnosti ve svých letních vilách, které opravoval právě mistin manžel. V těchto místnostech zanechal na stěnách výhružné nápisy pro všechny cizí návštěvníky ostrova Potchkeysea, který se stal oblíbeným výletním místem lidí z pevniny. Misty nalézá na nejrůznějších místech, na starých trámech, v knihách z místní knihovny, varovná sdělení, jakoby určena právě jí, psaná slavnými malířkami z ostrova.  Při psaní deníku si spolu s Misty postupně připomínáme předchozí život s Peterem, počínaje seznámením na výtvarné škole, přes svatbu a příjezd na ostrov do uzavřeného společenství starousedlíků, až po jeho záhadnou sebevraždu, která skončila komatem. Postupně si s hrůzou zpětně uvědomuje, že nic, co se stalo v minulosti, nebylo náhodné, ale předem naplánované a mělo posloužit k znovuobnovení bohatství  a slávy ostrovní komunity. Co čtvrtou generaci museli mladíci z ostrova hledat dívku, nadanou malířku po všech malířských školách. Museli ovšem najít tu "pravou", poznávací znamení mělo být jejich shlídnutí se v nabízených starodávných brožích, které chlapci nosili na svém oblečení. Tu přivést na ostrov a počkat, až její dílo ostrov znovu proslaví. A to za každou cenu, lidské tragédie nevyjímaje. Peter ji našel! Čím více přibývají zápisky v deníku, tím jasněji se vynořují detaily z jejich vztahu, který měl od začátku  vést pouze jen k jednomu cíli. Misty však zatím na ostrově žije poklidný život servírky v místním hotýlku, odevzdaně tloustne do středních let  a nic nenasvědčuje tomu, že by měla opět začít malovat, natož pak přinést starousedlíkům bohatství, jako se to událo v minulosti již několikrát. Začíná však uzrávat přesvědčení starousedlíků, že malíř musí trpět a prožít peklo, aby vytvořil nezapomenutelné dílo. Kolem Misty se utahuje oprátka. Vše se děje pod taktovkou staré paní Wilmotové, přesně podle deníku předchozí oběti-malířky, ketrý psala právě před sto lety. Nový deník má posloužit pro budoucí generace opět za sto let. Nejdříve je odstraněn mistin manžel nahranou sebevraždou, poté začíná být sama pomalu trávena a nadopována drogami začíná konečně tvořit. Uvězněna v podkroví hotýlku maluje v opojení téměř do zhroucení. Pro posílení jeího tvůrčího utrpení fingují i smrt její dcery, která se cítí ostrovankou stále víc a uvěří, že pouze matka je vyvolená. To vše v plné turistické sezóně s přeplněnými plážemi za okny hotelu. Naštěstí se Misty dokáže vzpamatovat s přesvědčením, že hru, kterou s ní někdo již léta hraje, prohlédla a závěrečnou chystanou hrůzu dokáže zastavit. Je už ale pozdě a ďábelský plán běží.

Děj možná jako z nějaké historické ságy a nechce se věřit, že kolem je čiročirá současnost, koktejly v hotelovém baru a bilboardy kolem cesty na pláž. Tím víc jsem byl doslova přikován s horkou knihou v křesle až do jejího úplného "doražení" kolem jedné v noci. Nemohl jsem usnout až do tří! A i potom se mi zdálo o ostrově Potchkeysea a starých malířkách!

Už dlouho se mi nestalo, abych přečetl knihu na jeden zátah. Díky pane Palahniuku.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vavřík | středa 4.11.2009 7:30 | karma článku: 7,29 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám